Ekonomický šok: agentura Moody´s potvrdila rating země na úrovni A1

Mezinárodní ratingová agentura Moody´s dala dobré vysvědčení České republice. Potvrdila totiž rating země na úrovni A1, která je vysoko v investičním pásmu. Přesněji to znamená, že investice do tuzemských vládních dluhopisů je bezpečná, výkyvy mohou způsobit jen nenadálé vnější ekonomické změny.

Agentura zároveň Česku přiřadila stabilní výhled.

Po tvrdých úderech Francii, Španělsku, Itálii, Řecku a ani nemluvě a dalších státech, dalších bankách, kdy hodnocení klesala i o dva stupně, dostala vláda Nečase takovou podporu, jako žádná jiná!

A naprosto nezávislou, světově uznávanou profesionální agenturou Moody´s!!

Moody´s také uvádí, že tuzemský bankovní systém je v dobré kondici. Na trhu je dostatek likvidity a banky také mají dostatek kapitálu.

,,To vše Česku poskytuje stabilní polštář pro financování emitovaných dluhopisů, který ve svém důsledku srazí výši úroků u výpůjček, čímž se také sníží závislost české vlády na vnějším financování. Polštář zároveň ochrání Česko před výkyvy na finančních trzích. V tomto ohledu dojde ke snížení výnosů na českých dluhopisech a investoři budou dále Česko spatřovat jako bezpečný přístav," píše Moody´s ve své zprávě.

Česká vláda i přes pokles šetří

Moody´s ale hlavně chválí českou vládu za její snahu vyrovnat se s fiskální nerovnováhou. A to  i přes fakt, že tuzemské hospodářství od třetího čtvrtletí loňského roku stále zpomaluje.

Deficit rozpočtu se tak loni dostal na 3,1 % HDP, což bylo hluboko pod cílem 4 %. Podle Moody´s tak Česko učinilo důležitý krok ke stabilizaci veřejných financí.

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
KROKODÝL
před 4 roky

Raději bych viděl jiný způsob šetření.Např.tisíce zcela zbytečných úředníků ve frontách na úřadu práce,další tisíce "vědců",kteří dobře placeni a zašití ve "výzkumných ústavech" nikdy nic nevyzkoumali.Určitě by bylo levnější jim chvíli platit podporu,než živit tyto darmožrouty.Další úspora-zrušení výsluh "veteránům",lampasákům a policistům.Ať mají slušný plat (což povětšinou mají) a tím to hasne.Pár desítek miliard by to jistě hodilo.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...