Dočkají se konečně Katalánci svobody?

Dlouhá léta byly odebírány všechny peníze z Katalánska a rozdávány celému Španělsku. A zatímco ostatní s radostí přijímali, čím více se Katalánci snažili, tím chudší byli. A už říkají dost!

To není solidarita, ale zlodějna! Nic jim nezbylo!

Obyvatelé Katalánska si o víkendu zvolí, kdo bude příští roky před centrální vládou hájit jejich zájmy. Cíl  je jasný: dát najevo touhu po odtržení od Španělska a zároveň zatlačit na zahájení jednání o možnosti referenda, které by jednou možná mohlo opravdu proběhnout.

Současný katalánský prezident Artur Mas o nedělním hlasování mluví jako o volbě o snaze o odtržení. Slíbil, že pokud mu lidé v regionální vládě dají potřebnou většinu hlasů, bude se prý usilovně snažit, aby Madrid referendum nakonec skutečně povolil.Flag of Catalonia

Samostatnost Katalánska podle průzkumu zveřejněném v El País v současnosti podporuje 57 procent lidí. V září do ulic měst vyšlo přes jeden a půl milionu demonstrantů se žluto-červenými katalánskými vlajkami, kteří protestovali proti španělské centrální vládě. A za odtržení.

Mezi hlavními důvody Katalánců, proč chtějí vlastní stát, je i historické pozadí a vlastní jazyk - katalánština. "Katalánci jsou hrdí na jazyk, kulturu i na to, jak se od Španělů liší.

Že bruselští úředníci se zděšením pozorují, co se děje ve Španělsku? Bojí se o svá koryta, že rozpad nezačne v Řecku, ale Katalánsku. O území, kde byli tak dlouho bohatí, až odčerpáváním peněz se dostali na periferii. Jako my pod SSSR!

Držme jim palce!

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Zeolit
před 4 roky

Ano, držme jim palce! Souhlasím s Václavem Klausem, že národní stát /ve smyslu stát občanů/ je tou nejlepší entitou, kde lidé mohou žít v demokracii a své problémy řešit. Díky rozdělení Československa, nikdy nebyly naše vztahy se Slováky nyní na tak přátelské úrovni.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...