Ubili jsme je kameny: izraelský dokument

Dokument aspirující na Oscara je tvrdou obžalobou izraelské politiky, zejména trvající okupace západního břehu a rozšiřování židovských osad na tomto území.

 Z těchto svědectví jasně vyplývá, že někdejší velitelé bezpečnostní služby dospěli k závěru, že pravicoví židovští radikálové jsou pro Izrael nebezpečnější než nepoddajní a vznětliví Palestinci ze západního břehu Jordánu. Byl to koneckonců Žid, kdo v roce 1995 zabil premiéra Jicchaka Rabina, odhodlaného uzavřít s Palestinci mír, říkají.  

 Pro ty, kteří Izrael milují, bude sedmadevadesátiminutový snímek The Gatekeepers neradostnou podívanou.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/ubili-jsme-je-kameny-svedci-ve-filmu-sefove-izraelskych-spionu-p7q-/zpravy-svet.aspx?c=A130214_114437_ln_zahranici_jv

 Izraelský odstřelovač vystavil fotku hlavně mířící na malého Araba

Izraelský voják zveřejnil na svém twitterovém účtu fotografii znázorňující zaměřovač zbraně mířící na hlavu arabského chlapce. K záležitosti se na Facebooku vyjádřili kromě jiných i veteráni izraelských bojových jednotek. Jeden z nich napsal, že právě "takto vypadá okupace a vojenská kontrola civilního obyvatelstva", což je situace, v níž žije mnoho palestinských obyvatel západního břehu Jordánu.

Zpravodajský server Electronic Intifada, který se zabývá záležitostmi Palestinců, fotografii označil za nechutnou a nelidskou. Ostrovského snímek není prvním skandálem tohoto druhu v izraelské armádě. Nedávno byl jeden z vojáků odsouzen ke čtrnáctidennímu vězení za zveřejnění fotografie, na níž pózoval vedle spoutaného Palestince se zavázanýma očima. Podobné případy v Izraeli vždy končí v armádě a nedostanou se k trestnímu soudu.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/izraelsky-odstrelovac-vystavil-fotku-hlavne-mirici-na-maleho-araba-1p7-/zpravy-svet.aspx?c=A130219_113209_ln_zahranici_jv

 Počátkem roku 2010 zatčen a koncem roku zemřel v izraelském vězení - prý spáchal sebevraždu. Neznámý agent X

 O jeho případu se dlouho nevědělo. V Izraeli na něj bylo nejdříve uvaleno informační embargo, na světlo světa se dostal až díky australské ABC. Důstojníci Mosadu však začali být kontakty z australskou tajnou službou znepokojeni a báli se především toho, co mohl Zygier o jejich operacích vyzradit. Kromě zmíněné firmy pro obchodování s telekomunikační technikou mohlo jít o aktivity Mosadu v Austrálii či používání australských pasů izraelskými agenty.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/izraelsky-vezen-x-agent-mosadu-vynasel-informace-australanum-p6s-/zpravy-svet.aspx?c=A130218_192529_ln_zahranici_sm

 Tři příběhy. Svět žádá vysvětlení. Místo toho dostává vyhrůžky a nadávání. V Anglii nedávno byl zabit další. Protestují v Kanadě, Austrálii, Rusku, Evropě. Nejednalo se o Araby. A miminka a ženy umírají. Jak dlouho ještě? Co ještě ukáže onen dokument izraelských velitelů nominovaný na Oscara?

 

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...