Volební kuchařka: mohou cikáni zvednout HDP?

 Pavel Kohout, Bohumil Sobotka, pravicobijec Zaorálek, opět Špidla „zdroje jsou“ a další se přou. Pomůže změna volebního systému nebo informace kdo více zadlužuje naši zem?

Žádné obavy, nic pro bijce nekorektnosti, ani  nic výživného  pro vyhledávače rasistické korektnosti, ale pouze další díl z cyklu  „Dejte lidem víc informací“, kde na všeobecně omílaném klišé se dá ukázat, kdo více zadlužil zem. A v zoufalství, že vystudovaní žurnalisté nejsou schopni lidem vysvětlit, jak to skutečně je a musí je zastupovat blogeři.

Mohou Romové zvednout HDP?
 Možná mnohé zvednu ze židle, ale mohou. Samozřejmě to však chce seriózní vysvětlení. Nejedná se pouze o Romy, cikány, ale i maminky s dětmi, důchodce. Prostě vše, čemu se říká mandatorní výdaje – peníze, které se vyplatí občanům a hned se „protáhnou“ ekonomikou. A v našem případě to dělá cca 25 miliard za rok, aby se ekonomika zvedla o jeden procentní bod.

Diskuze, kdo více zadlužil naší zem
potom dostává jasné kontury. Dnešní mladí říkají, jak se báječně žilo starší generaci za bolševika a dvacetiletí Uhlové dokonce kádrují naší pravici. Ale kdo ví, kolik se bralo na jedno dítě a  hlavně, že naše manželky se měly tak dobře, že po nástupu do práce a s malým dítětem měly 14 slovy čtrnáct dní dovolené, byť prázdniny byly jako dnes dva měsíce. Na čtyři týdny dovolené se muselo odpracovat 15 let, tudíž nejdříve v 33  létech měly rodiny celé čtyři týdny dovolené. Nemá cenu pokračovat, podrobnosti se dají dohledat i dnes. Co je však důležité. Po roce 1989 se nejenom  rodinám z dětmi začalo více pomáhat. Nic proti tomu.

Kdyby.... Kdyby vláda, jejíž členové byli postupně či dohromady Bohumil Sobotka, Špidla, Škromach a další v roce, kdy relativně ekonomika prosperovala, enormně a skokově  nezvýšili ony mandatorní výdaje. A tak se stalo, že bylo dvojnásobné porodné, pohřebné, tužkovné snad i „záchodovné“, ba co víc, tyto výdaje, na které nebylo a muselo se na ně půjčovat, vlády ČSSD zavázaly zákonem i ty další pravicové v čele s Topolánkem a každé přibrzdění bylo provázeno sociálními nepokoji, které vedl Štěch, Zavadil a další provokatéři.

A tak se dostáváme k oné prvotní otázce: pokud vyplatíme nejenom cikánům na bydlení 9000 Kč, ale ještě přidáme sociální jistoty v hodnotě 10-15 tisíc, totéž uděláme další skupinám obyvatelstva, kteří do rozpočtu neodvádí ani korunu, paradoxně zvedáme onen HDP podle násobku zbytečně vypůjčených 25 miliard korun. (Úmyslně vynechávám, kam plynou peníze na bydlení apod., to sice je grázlovina, ale s HDP to nemá nic společného).  Samozřejmě v onom roce vyplacení si všichni sociálové ve vládě plácají po ramenou, jak zvedli občanům životní úroveň, ale už žádný novinář a žurnalista polopaticky občanům nenapíše, že toto zvednutí na dluh odnesou další vlády, další generace. No a co? My se nažrali, jsme hrdinové o co nám je do našich dětí? (Španělsko, Argentina, Řecko, Kypr, Špidlové, Štěchové, Falbrové, Zavadilové či Sobotkové.


Takže na závěr stručně: mohou cikáni (chcete li Romové) zvednout HDP? Ano, mohou, ale nejenom oni. Všechny mandatorní výdaje zvednuté skokově v tom kterém kalendářním roce. Avšak když se alibisticky přidá všem sociálním skupinám skokově, aniž na to rozpočet má a je to na dluh, je to cesta do pekel. Proto navrhuji: aby každá vláda měla předposlední rozpočet  schválený referendem. A podle toho se pozná, v jaké stavu přenechává zem po svém vládnutí.

Otázka po třech létech vlády bude znít:
Souhlasíte, aby  státní výdaje na poslední rok vládnutí byly zajištěny na dluh? A pokud občané dluh posvětí, za zadlužení státu budou zodpovědni oni a nikoliv vláda. V opačném případě musí vláda ukázat, zda  s našimi majetky hospodaří jako řádný hospodář, či nikoliv. Prostě ukázat voličům, že skutečně sama ušetřila a nikoliv, že rozdává z cizího či budoucích vlád!
A složité volební systémy si dejte někam... Stačí pouze: „Dejte lidem víc informací“, a občané zodpovědně rozhodnou. Bez informací je každý volební systém jenom komedie a fraška.

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...