I v Německu sílí hlasy na odchod jihu z eurozóny

 

Pokus zavést euro jako dolar prostě definitivně ztroskotal, je už i z Německa slyšet.

Deflace by zadlužené a konkurenčně slabé jižní Evropě prospěla“, říká pro Hospodářské noviny profesor ekonomie a veřejných financí z Mnichovské univerzity a prezident Ústavu pro hospodářský výzkum Hans-Werner Sinn.

Hans-Werner Sinn
Hans-Werner Sinn

„A pumpování peněz z ECB už nepomáhá. Peněžní politika v Evropě ztratila účinnost.“, dodává. Vystoupení z eurozóny Řecku jedině prospěje.

Slova přímo z Německa, za která Václav Klaus ještě nedávno  v Bruselu sklidil jenom posměch. A nenávist. Kam patří Česká republika s veřejnými financemi, tolik kritizovaná? Pro země se špatným hospodařením je nutné zavést deflaci, aby se snížily ceny a mzdy. Jenomže by to znamenalo další děsivé propouštění a to už by asi neunesly celé státy. (A přesně opak naordinovala v České republice ČNB, za což je tak dehonestována a urážena – přitom právě v opačném trendu, jako potřebuje i Německo... Relativně zdravé veřejné finance po Nečasově vládě a Kalouskově hospodaření nikoho nezajímají?)

 Ale protože by to pro občany jihu už byla katastrofa, tak se doporučuje přímo z Německa Německu zvýšit jako u nás inflaci. To však zase porušuje mandát ECB.

 Pokus zavést euro jako dolar prostě definitivně ztroskotal,

 zní z německého Ústavu pro hospodářský výzkum a kancléřka Merkelová se k tomu začíná přiklánět!

Zbývá jediné, podle německé zvyšující se ofenzívy: otevřít měnovou unii, aby státy mohly lehce vystoupit. Jenomže Lisabonská smlouva a především bruselští úředníci jsou proti. Přece si pod sebou větev nepodřežou. Pomůže jim (i nám) Německo?

 

Ústav pro hospodářský výzkum z Německa radí: „Zbývá jediné. – umožnit jednotlivým zemím vystoupení z eurozóny. Potřebujeme otevřenou měnovou unii umožňující zemím snadnější vstup a vystoupení.

Z Hospodářských novin
Z Hospodářských novin

Hlasy z Německa už nejsou jakýsi periferní výkřik fanatiků. A jak je vidět, kancléřka Merkelová jim pozorně naslouchá. A co je paradox?

 

Babišovo ANO a ČSSD se připravují na frontální zteč eurozóny. Jako by se opakovala tupá slepota a křeč vedení KSČ v roce 1989 před definitivním pádem bolševické nomenklatury. A od spodu už se připravuje Evropa občanů, od Anglie, přes Německo až k nám tak, jak by měla fungovat, ale bez mocipánů a šílenců  z odloučené části Evropy – Bruselu!

Rubriky: ,

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Zeolit
před 3 roky

Nepřeji si vystoupení z EU. Nepřeji si Federaci evropských států. Nepřeji si vstup do eurozóny. Přesto jsem realista. Předpokládám, že prof. Petru Fialu si delegáti kongresu ODS zvolí za předsedu. Očekávám od budoucího vedení, že bude jasně formulovat vztah k EU a to právě před volbami do EP.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...