Učitelský plat v roce 1987 s příplatky

Jak kvalitně bylo honorováno naše školství v roce 1987 lze zjistit podle platového výměru soudružky učitelky v Teplicích.

 

příplatky za ztížené podmínky
příplatky za ztížené podmínky

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
xx
před 3 roky

To je sice hezké. Jenomže tehdy absolutní výše platu tolik nevadila z několika důvodů:

1) nebylo za co utrácet - žádné mobily, elektronika, internet, počítače a dotované bydlení i potraviny.

2) obyčejný dělník si nevydělal více

3) ředitel fabriky měl kolem 6000,- takže jen třikrát tolik, takže ty rozdíly tolik lidi neštvaly.

a co takový člověk, když se poměry změnily, uřitelka na základce dneska má sotva 20 tis. kdežto ten ředitel podniku více jak desetkrát víc ?

Co to udělá s malým závistivým človíčkem ? Začne si připadat jako žebrák. Jednak si nemlže dovolit koupit vše co vidí, protože nabídka je neskonale větší než dříve, ale navíc ostatní mají výrazně více.

Takže ačkoli v přepočtu na ceny má dnešní učitelka více než měla za komunistů, připadá si chudší a deprimovaná. Kdejaká kadeřnice OSVČ si vydělá více. To že ta kadeřnice si to vydělá za práci od 9 do 21 hodin i o víkendech zatímco ona chodí domu nejdýl ve 4, to už taková deprimovaná učitelka nevidí.

Jura Jurax
před 3 roky

Trošku bych polemizoval:

1) Není pravda, že nebylo za co utrácet, Třeba oblečení bylo relativně drahé, technika taky barevný televizor stál 12 000 (dnes by si ta učitelka za výplatu koupila 2), auto (Favorit s minimální výbavou přes 60 000) - holt někde se na ty dotace potravin a bydlení muselo vzít

2) Obyčejný dělník si vydělal víc (ono to ovšem bylo od profese a třídy), ve fabrice, kde jsem pracoval, se suma vydělaných peněz u inženýra a vyučence se v průměru vyrovnala zhruba v padesáti, středoškolák se vyučenci nevyrovnal nikdy (pracoval jsem ve výpočetním středisku a měl jsem přístup k datům, tak jsem si ze zájmu dělal statistiky); pracující inteligence (technici, vývojáři, vědci, učitelé, lékaři atd.) byla na platech tvrdě brána u huby

3) Ředitel měl odměny v řádu desetitisíců - vím co mluvím, ve výpočetním středisku se tiskly mzdy (tam ovšem ředitelské odměny nebyly, aby se lid nenaštval) a všeliké ekonomické sestavy (a tam se ty papalášské odměny daly najít, když se vědělo kde)

A teď se poměry změnily - nekvalifikovaná či méně kvalifikovaná práce se přestala přeplácet, neboť skončila diktatura proleteriátu, tvůrčí práce se konečně začala hodnotit, kdo byl ochoten na sebe vzít riziko a odpovědnost a měl nápady a pracoval bez ohledu na osmihodinovou pracovní dobu, výdělal si násobně víc (to za bolševika mohli jen manipulátoři s nedostatkovým tovarem, příjemci tuzérů a nedostatkoví fuškaři nahrazující mizerné služby státních podniků a veksláci) - a vyrojili se pochopitelně závistivci.

Učitelé ovšem měli smůlu - jsou holt státní zaměstnanci (a učitelé kromě úvazku mají ještě hromadu další práce, kterou mnozí nevidí a s těmi nevycválanými spratky a jejich rodiči dnes to není žádný med) a jejich práce je nedoceněna (a zaměstnanci platí daně jak mourovatí, nemají odpočty a možnost všelijakého kouzlení jako OSVČ - třeba ta kadeřnice)..

xx
před 3 roky

1) nabídka zboží byla velmi omezená a právě kvůli vysokým cenám např. elektroniky nebo automobilů byly možnosti lidí velmi omezené. Na druhou stranu lidé kteří měli to štěstí a bydleli v dotovaném ( nájem ve státním bytě 400Kčs měsíčně ) nebo dokonce v podnikovém ( zdarma opravy i náhradní díly např. na sporáky a pod. ) mohli snadněji ušetřit i na ty dražší věci.

2) Ano dělníci v drsných provozech s přesčasy dokázali vydělat i více než ten ředitel. Horníci a pod. profese byly také velmi zvýhodňováni.

3) jak říkáte - nebylo na to tak vidět a i tak ty rozdíly nebyly tak veliké.

Dnes je trend, že státní zaměstnanci v průměru berou více než zaměstnanci v soukromém sektoru, což je velmi na pováženou.

Ano, zaměstnanci jsou velmi odíráni o daně - je to snadná kořist. Dopadá to zejména na ty s nízkým příjmem. Zaměstnanec odevzdá státu téměř polovinu vydělaných peněz.

OSVČ sice nemusí platit tak vysoké výpalné státu, ovšem je zase vystaven daleko drsnějším podmínkám. Především mu nikdo nezaručuje nic. Zaměstnanci jsou chráněni zákoníkem práce, státní moc je privileguje v mnoha ohledech, někdy to až škodí. Naproti tomu OSVČ se musí o vše postarat sám.

A jakmile se jeho činnost rozroste natolik že na vše nestačí a vezme zaměstnance, v tu chvíli má na krku nejen vysoké odvody zaměstnance ale také zátěž v podobě zaměstnancových jistot.

Prosím - pomiňme pro tuto debatu případy podvodníků, kteří nedodržují zákony. Vím že takoví podnikatelé existují, ale mě jde spíše o situaci těch poctivých, kteří zákony dodržují.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...