Zmlácená novinářka na Ukrajině, v Turecku peníze v krabici od bot

Ty záhady se nějak množí. Jakoby syndrom studenta Šmída od Drahomíry Dražské, autorky zprávy o mrtvém studentovi na Národní třídě v listopadu 1989 zachvátil celý svět.

V sobotu 18. listopadu kolovaly po Praze zprávy, že byl na Národní třídě ubit nějaký student. Někdy zaznělo i jméno – Martin Šmíd. K večeru dorazila zvěst i do stávkujícího Realistického divadla. Přítomný zpravodaj agentury Reuters Michael Žantovský ihned spěchal k telefonu. Pak však přišla Jana Šmídová ze Svobodného slova a řekla, že její syn Martin žije. Žantovský běžel svou informaci dementovat.

Přesto za několik hodin zprávu o smrti Martina Šmída odvysílala BBC i další stanice. Opíraly se totiž o jiný informační zdroj. Tím byl redaktor Petr Uhl...

Ale v Československu skutečná smrt nebyla potřeba. Lid se proti komunistům sjednotil. Ale co jinde?

Co to má společného s Ukrajinou a Tureckem?

Nejenom s Ukrajinou, Tureckem, Sýrií, Ruskem, jakoby se scénář v různých podobách stále opakoval.

Ukrajina

Reportérku útočníci přepadli v noci na středu nedaleko Kyjeva a způsobili jí vážná zranění. Čtyřiatřicetiletá žena leží na jednotce intenzivní péče. Napadení vyvolalo nové a nové protesty opozice, která volá po svržení vlády a  demonstranti požadují ihned odstoupení ministra vnitra Vitalije Zacharčenka. Kdo je ale skutečným pachatelem? Teťjana Čornovolová se podle agentury AFP obává, že na ni „vypsali odměnu" poté, co se pustila do odhalování rezidencí prezidenta Viktora Janukovyče a dalších vysoce postavených hodnostářů.

Turecko

Před volbami do místních zastupitelstev 30. března 2014 jsou zatčeni tři synové tří ministrů. (Ti dali okamžitě demisi) Policejní zátah v rámci vyšetřování údajného úplatkářství u veřejných zakázek se uskutečnil na několika místech v obchodní metropoli  podle tureckých médií údajně objevili krabice od bot obsahující 4,5 milionu dolarů (90,7 miliardy Kč). Opozice nyní volá po svržení celé vlády a na páteční podvečer svolala nejen do Istanbulu, ale i do Ankary protivládní demonstrace.

Moskva - Rusko

 O Putinovi, Pussy Riot, Chodorovském a žádosti na pád netřeba psát. Že i zde pomáhá USA a Evropská unie netřeba pochybovat. Stejně jako na Ukrajině přiznávají sami.

 Sýrie

USA a Izrael ostře protestuje, že sarin podle všeho použila hrstka povstalců, aby se za ni postavily tyto dvě hrůzovlády. Všechna vyšetření ukazují na opozici, vše nasvědčuje, že za tím má prsty nedaleký Izrael. Ostatní státy chemické zbraně nemají.

Syrští povstalci bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada zřejmě použili nervový plyn sarin. Podle členky nezávislé vyšetřovací komise OSN Carly Del Ponteové to naznačují svědectví, která od zdravotníků a obětí občanské války v této blízkovýchodní zemi shromáždili vyšetřovatelé OSN. Opozice žádá pád vlády, a Asada.

Kocáb všem říká, ať mu dají USA a EU důvěru a jako ve vyhnání sovětských vojsk si s vládami poradí. Zatím se zapojil do demonstrací. Kdyby to výše popsané nebylo příliš vážné a nebylo by v tom i mnoho mrtvých, mohli bychom se závěru zasmát.

Jenomže když si porovnáme scenáře, není to do očí bijící?


Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
xx
před 3 roky

Jenom technická - 4,5 milionu dolarů je 90 milionů Kč, ne 90 miliard.

Petr Pokorný
před 3 roky

Omlouvám se, přebíral jsem smysl a nenapadlo mě zkontrolovat, že iDnes píše kraviny. Ověřoval jsem pouze, zda to tak skutečně bylo. Děkuji. Zde je originál.
http://zpravy.idnes.cz/protikorupcni-zas...

xx
před 3 roky

Neomlouvejte se. Prostě mne takovéhle věci při čtení někdy praští do očí. Asi nějaká vada firmware. Špatný přepočet mne praští do očí, ale gramatické chyby mne nechávají zcela v klidu. Od malička 1 z matematiky, ale s bídou trojka z češtiny.

Petr Pokorný
před 3 roky

Ale já jsem vážně rád. Kdykoliv mě kdokoliv upozorní. Já si velmi zakládám na serióznosti Pařátu. A všechny informace zde musí být věrohodnější, než kdekoliv jinde. Protože jinak se nedá věřit nikomu. Přehlédneme se všichni, spleteme se všichni, ale vědomě jako Marjanovič na Mf DNES nepřichází v úvahu. Protože jinak struktura svobody naoko je bezcenná.

Zeolit
před 3 roky

Na Ukrajině zadrželi třetího muže podezřelého z brutálního útoku na novinářku Tětjanu Čornovilovou, která napsala článek o majetkových poměrech vysokých politiků. Všichni tři jsou podle pátečního sdělení ukrajinské policie obviněni z těžkého ublížení na zdraví. Původně byli obviněni z výtržnictví.
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/...

Petr Pokorný
před 3 roky

Ano, to je i v článku, ale PRÝ se to dá běžně dohledat v ruských a ukrajinských zdrojích. Tak proč by potom bylo takové drama?

Zeolit
před 3 roky

http://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti...
===============================
Líbit se nám to nemusí, ALE...

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...