RNDr. Hana Brixi, od roku 1995 působí ve Světové bance: dotace


RNDr. Hana Brixi: Posledních 15 let pomáhám reformovat veřejné výdaje a sociální politiku v zemích Evropy, Asie, Severní Afriky a Blízkého Východu.

Hana Brixi
Hana Brixi

Chybí pochopení?

Odstranění cenových dotací a zvýšení výdajů na zlepšení vzdělání a zdravotnictví a na sociální programy by mělo být vítáno velkou většinou ve společnosti. Opak je ale skutečností. Dokazují to mnohé protesty, které doprovázely ať už ohlášené nebo skutečné zvýšení cen, a které tak často vedly k rychlému návratu dotací a zastavení reforem.

 

Píše ona paní o Evropské unii?

Ne, ale podívejme se na pokračování. A zároveň si dejme otázku. Kde pracuje ona  žena,  podle Forbesu v roce 2013 šestá nejvlivnější žena v České republice?  Od roku 1995  ve Světové bance....

Dotace neprospívají hospodářskému ani společenskému rozvoji. Ve výrobě dotovaná energie znevýhodňuje pracovní sílu a nepřímo tak přispívá k vysoké nezaměstnanosti. Téměř 90 procent veřejných prostředků vynaložených na cenové dotace navíc plyne do kapes horních deseti procent společnosti - tedy těch, kteří si mohou dovolit automobily a celkově vyšší spotřebu. Prostředky, které ve formě cenových dotací plynou nižším příjmovým skupinám, by mohly lépe přispět jejich životní úrovni formou kvalitnějšího školství a zdravotní péče a sociální podpory pro chudé.

 

Co vlastně tato prý nejproslulejší ekonomka z České republiky a superexpertka v kontextu pana Babiše, evropských přerozdělovačů a dotací píše?

Cenové dotace se staly úskalím stability arabského (arabského?) světa. Tak jako u nás před více než 20 lety, tak se také nyní v Egyptě, Jordánsku, Maroku nebo Tunisku staly cenové dotace hlavním bodem fiskálních reforem. Na rozdíl od Čechů a Slováků v roce 1991 se ale arabské národy proti snižování cenových dotací bouří.....

Ano, to je pravda, narozdíl od Čapích hnízd Babišů, aquaparků, předražených cyklostezek, biopaliv... Zde to lidé přijímají jako spásu. Musí se nějak těm "nejbohatším" pomoci... Jak fungují dotace a jak se rozkrádají nejenom u nás, ale od Německa až do Řecka lze dohledat. A nikdo neví, co vlastně dotace stojí: Ministře Kalousku, je čas zrušit RVHP! Kolik „stojí“ 528 miliard?

Samozřejmě jsem s onou paní osobně nemluvil, takže nevím, zda to neměla v úmyslu napsat stejně tak vůči Evropské unii. Třeba se mýlím. Ale prostě to zatím nevím. Pokud ano, měla by to také vyjádřit, pokud ne .... Ono to totiž platí všeobecně, nikoliv jenom na vybrané skupiny podle "světovlády". Za výše popsané se do slova a do písmene podepíši.

Ale pouze za předpokladu, že to není napasované na západoevropský meistream o kamarádech a kmotrech....

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Zeolit
před 3 roky

Odjinud, bloger F. MATĚJKA o DOTACÍCH:
Soudě dle Vašich reakcí fandíte Babišovi. Já ho zažil osobně v roce 2010 při marné snaze o výměnu jeho peněz na volební kampaň za vyškrtnutí zrušení podpory biopaliv z programu Svobodných (nevzali jsme ten obchod), a pak jsem stál poslední den mandátu sněmovny před její budovou na demonstraci proti přijetí přimíchávání bio složek z jeho továrny do PHM, což zaplatíme všichni do jeho monopolní kapsy, vedle prezidenta agrární komory Veleby, když mu telefonoval "máme to v suchu". Babiš je jednou z největších škodných, pokud jde o peníze lidí z daní, srovnatelná se solárními elektrárnami. Buď je Vám to jedno, nebo to nevíte, nebo s tím souhlasíte. Já prostě ne.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...