Za zločinem na sociální dávky stojí Drábek, nebo Jančura a Nadace proti korupci?

 

Byť nadávky na zaměstnance Ministerstva práce a sociálních věcí jenom prší, ministerstvo ani novináři nedokáží vysvětlit, kde je zakopaný pes. Že komunikace minulé vlády byla zoufalá, netřeba opakovat. V čem je problém?

Kdo se nebude chtít prokousávat fakty, stačí závěr.

 

Kdo je vlastně padouch a kdo hrdina?

 

 





DEJTE LIDEM VÍC INFORMACÍ!   

Druhý  díl

GINIS, OK SYSTÉM, neuvěřitelně zamotaný kolotoč podvodů, opět zapojený Student Agency, opět Janečkův Fond proti korupci a málokdo si tyto složitosti, ve kterých si libuje a zamotává onen Janečkův fond proti korupci, přečte až do konce. A takto podle mě zločinně funguje matematik  Karel Janeček, který vše totálně zamotá, propojí a obviní ty, které chce odstranit. Bez důkazů, ale dav má svého viníka jako pokaždé. .

GINIS – program, kterým komunikuje MV a MPSV. Tudy protékají veškerá data a nelze se přiklonit k tomu, že by byl totálně špatný. Přesto nefunguje, jak má. Tak kde je chyba? Zoufalství nastalo, když vznikl program Státní pokladna. Pro představu ona data z GINISu vypadají takto:

 

ilustrační GINIS
ilustrační GINIS
ilustrační GINIS
ilustrační GINIS

 

 

Neuvěřitelné množství miničísílek, které zaměstnanci musí část měsíce vypisovat, opravovat, vyhledávat a kontrolovat. Je samozřejmě nemožné se nikdy nesplést. Každý z nás se občas přepíše. Ale tento program přes svoji nepřehlednost sám chyby nevyhledá, nepodtrhává, jako to známe např. z Wordu. Přitom ten program dělá tisíce operací křížem krážem a co to dělá s očima a duševní pohodou darmo mluvit. Jistě, ti zaměstnanci si našli jakýs, takýs systém, takže se v tom relativně orientují.  Co je to však platné, když data odešlou a ona se vrátí. Tak je pošlou znovu a znovu se vrátí. Ta Státní pokladna totiž dnes funguje tak, že dokud se do ní nenasypají peníze, tak nic nevyplatí. To sice je zdánlivě dobře, jenomže mandatorní výdaje se musí vyplatit. Že je to dvanáctý měsíc v roce, nemůže nikoho zajímat. A takováto nesmyslná práce každého drtí, když navíc tupí novináři místo aby šli přímo ke kořenu problému „řvou na řidiče z obou stran ulice, že nejedou, když je uprostřed bouračka“!

Do toho máme programy OK Systemu a Fujitsu

I když úřad práce dávky klientům odešle v termínu, může se stát, že Česká národní banka odmítne transakci zpracovat kvůli nedostatku peněz v rámci konkrétní položky státního rozpočtu. Stejně jako v programu GINIS. Protože se kalendářní rok chýlí ke konci a úřad práce už nemá velké rezervy, tak jak tomu bylo v průběhu roku, musí nejdříve peníze v rámci konkrétních položek doplnit a teprve poté může dávky odeslat. Tím dojde ke zdržení platby a peníze odejdou klientům se zpožděním. Tolik úředně.

Peripetie mezi Drábkem, Šiškou, firmou OKSystemem a Fujitsu není možné zatím doložit.Vyšetřuje to policie a jak se zdá, ani ona nemá jasno.

Řešení, které ministerstvo tehdy zvolilo a které je dnes předmětem řízení před antimonopolním úřadem, spočívalo v uzavření prováděcí smlouvy k rámcové smlouvě, kterou v roce 2008 po řádném výběrovém řízení uzavřelo ministerstvo vnitra se společností Fujitsu. Ta je jedním z certifikovaných partnerů Microsoftu pro prodej jeho licencí. Rámcová smlouva se týká nákupu licencí produktů a služeb k produktům a licencím společnosti Microsoft pro celou státní správu. V průběhu roku 2011 bylo k prováděcí smlouvě postupně uzavřeno šest dodatků, které podrobněji specifikovaly, jaké produkty, licence a služby MPSV od Fujitsu nakoupí.

Jenže právě tento postup byl v průběhu roku 2012 opakovaně napaden, a to jednak společností Student Agency ???  (za podáním stojí Nadační fond proti korupci, který by sám o sobě neměl kvalifikaci obdobné podání úřadu předložit), a pak i dodavatelem informačních systémů, společností OKSystem. Firmy se u ÚOHS dožadovaly zastavení plnění dodatků číslo 5 a 6, na jejichž základě Fujitsu, respektive jeho subdodavatelé, ministerstvu poskytuje služby spojené s výplatou sociálních dávek.

Jan Vitásek z České pozice popisuje:

Zadání ministra znělo ušetřit do roku 2013 polovinu nákladů na veškeré ICT. Slovo „veškeré“ je třeba zdůraznit, neboť jakkoli to tak v médiích vypadá, nešlo pouze o změnu informačních systémů na výplatu dávek, ale také těch, které pomáhají zajišťovat vnitřní chod ministerstva a komunikaci s ostatními orgány veřejné správy.

Tohoto cíle bylo podle něj možné dosáhnout takovou změnou celkové architektury informačních systémů, která by byla efektivnější nejen z hlediska nákladů, ale také z pohledu práce samotného ministerstva a jemu podřízeného Úřadu práce.

Informační systémy byly  roztříštěné nejen geograficky (data o klientech byla rozeseta po serverech v celé republice), ale také podle typu dávek. Celý systém se proto potýkal s řadou duplicit, které znamenaly vyšší nároky na hardware, software, ale i na služby potřebné k zajištění bezproblémového provozu.

Příběh o tom, jak bývalé vedení ministerstva práce a sociálních (MPSV) věcí ukradlo miliardy korun tím, že bez otevřeného výběrového řízení přidělilo zakázku na dodání informačních systémů na výplatu sociálních dávek blízkým firmám, je díky médiím obecně známý. Málokdo se však zabývá tím, zda je také pravdivý.

Popřejeme-li však sluchu také argumentům bývalého vedení resortu, firmám zapojeným do realizace zakázky, nezávislým IT firmám dodávajícím cloudová řešení, oficiálním materiálům a sdělením MPSV nebo některým pochybujícím poslancům, obrázek se zásadně promění. Pohled zblízka ukazuje spíš na to, jak je v České republice obtížné provést nepopulární reformy, pokud se vám na svou stranu nepodaří získat veřejnost a současně proti sobě máte odhodlané protivníky.

Z loupeže století se stává obchodní a politický boj, v němž za (věřme, že neúmyslné) asistence nezávislých médií vítězí ti, kteří dokážou využít nálady ve společnosti a z reformátorů v očích veřejnosti udělat zkorumpované zločince. (Toto podepíši do slova a do písmene)

Nebudu zde dále popisovat vše, co se kolem dělo. Ti, co jsou schopni se prokousat všemi obviněními, polopravdami, lžemi, podvodnými udáními a manipulací veřejnosti na závěr, mohou na internetu tyto věci dohledat. Obvinění, kdy teatrálně byl zatčen Šiška, ale s kterými si nadále policie neví rady, protože to opět vypadá jako soukolí Ištvanova puče. Píši – vypadá. Zatím jsem nenašel nic, co by ukazovalo opak.

Takže na závěr si popišme fakta a jak to zatím skutečně vypadá ( a já se k této verzi velmi silně přikláním na podkladě dostupných faktů): Státní správa není líná, ale předražená, protože je komplikovaná. Vláda Petra Nečase si dala za úkol vše zlevnit a zefektivnit. Důkazy opět jsou. V okamžiku, kdy firmy, které si lebedily na bezpracném zisku, kdy zaměstnanci v krajích si lebedili na bezpracném zisku a začali být ohroženi, spojily se s tím, kdo tahá nitky z povzdálí – Karlem Janečkem a Fondem proti korupci, který vypracoval systém, jak zjednodušení MPSV zastavit. Už to, že se opět do toho zapojil Student Agency v čele s Jančurou, velmi smrdí. A tato (už kolikátá) Evoluční akce totálně poctivého Karla Janečka ohrozila celý systém, takže nevyplácení peněz není způsobeno špatným rozjezdem, ale tím, že se do soukolí házel písek. Ten písek drží v rukou Fond proti korupci Karla Janečka a bohužel s ním i poctivý zbulíkovaný Bernard.A s prolhaným Janem Krausem. Ten písek v soukolí je nepřetržité podávání žalob na protivníka OKSystému, takže nelze dávky pořádně rozjet. A rozhazování nepravdivých zpráv veřejnosti. A protože je vše napojeno (už dobře) na jedno místo – Státní pokladnu, paradoxně to blokuje i GINIS, tudíž zaměstnanci MPSV jsou totálně přetíženi (viz začátek) a lidé rozzuřeni, co to ta Nečasova vláda provedla.  Že tím zločincem v pozadí může být právě ta parta, která druhé obviňuje ze zločinu, že stále silnější nitky vedou ke Karlu Janečkovi a Nadaci proti korupci, do Olomouce k Ištvanovi a Šlechtovi, že stále silnější tlak je na změnu systému a začal právě Janečkovou Evolucí“ zatím veřejnost nechápe.

Každopádně zrůdná obvinění do očí bijící nabývají hrozivých rozměrů a ti nejslušnější politici z honu na čarodějnice mají největší strach, zatímco gauneři se smějí Ištvanovi a Janečkovi do očí!

Kde jste, sakra, poctiví, investigativní novináři? V emigraci? Nebo v disentu proti Ištvanovi, Janečkovi a jeho Evoluci?

 

Předešlé:

Rekonstrukce státu a Pozitivní Evoluce: Totální dezinformační zločin Fondu proti korupci?


Tento text jsem napsal před vánoci, aniž bych tušil leden

Takže aktuálně doplňuji:

Jitka Vlková v Mf DNES klidně napíše. Trpělivost se OKSystému vyplatila... Situaci zavinil Drábek... Ale předtím napíše, že vhod ministerstvu přišla nabídka OK Systému... A budoucí ministr nejspíše vypíše nové výběrové řízení...

 

Vždyť přece tyto čtyři věci do sebe nepasují! To vážně nikomu nevadí?

Na druhou stranu musím pochválit „Analýzu z Lidových novin“,  kde poctivě rozebírá, co za tím vlastně stojí.

A nyní, co se přihodilo skutečně po novém roce:

Prováděcí smlouvy k rámcové smlouvě, kterou v roce 2008 po řádném výběrovém řízení uzavřelo ministerstvo vnitra se společností Fujitsu byly Jančurou mnoha žalobami blokovány. Na dodatkové relativně malé smlouvy už MPSV výběrové řízení nedělalo. (Mimochodem, dnes se připravuje zákon, aby to ani nebylo nutné, protože to zase pro změnu zdržuje a prodražuje). A toho zneužil Janeček a nepřetržitě podával žaloby, takže systém nemohl fungovat. A protože nefungoval, byly na MPSV podávány další žaloby, že nefunguje.

Tento matematický model pravděpodobně vypracoval pro Student Agency a Jančuru Karel Janeček a Nadace proti korupci. Šílené. A tak se ministerstvo snažilo (i nové, to se upřít nedá) prostě za pochodu propojit tyto systémy částečně zpět, ale to opět podle zákona nejde, což je přesně matematicky propočítáno. Takže ani data nelze překopírovat, protože opět nebylo (a nebylo ani možné) výběrové řízení.

I Lidové noviny potvrzují Student Agency
I Lidové noviny potvrzují Student Agency

Že je to hodně zamotané?

Ano, ale to bylo záměrem Janečkovy nadace!!! A bude těžké dokázat!

Ale dává to tušit, že další a další kauzy vznikají kolem miliard jedné malé skupiny, která tahá za nitky. Na D1 byl Student Agency a Jančura vyhnán, když chtěl zablokovat opravy. Zde soudy částečně uvěřily a totéž nyní udělalo a oprávněně podle zákona Fujitsu.

A záhadné propojení Pozitivní evoluce, Nadace proti korupci, miliardáře Janečka, Ištvana, Šlachty a Krause s Jančurou pokračuje. To je ten matematický model na odstranění stranické politiky?

Další díl bude brzy!

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Mordechaj Kapusta
před 3 roky

No vy to tu máte tiež veselé:
http://www.mordechajkapusta.com/2014/01/...

Petr Pokorný
před 3 roky

Až příliš

Zeolit
před 3 roky

Doufám, že u soudu pravda vyplave na povrch. Autorovi/amatérovi děkuji za námahu, kterou si dal se shromažďováním informací a za snahu přijít na kloub "záhadnému propojení". Od profesionálních novinářů, kteří mají slušné příjmy, bych očekával, že přijatelnou formou budou čtenáře pravdivě dál seznamovat s vývojem této zamotané kauzy.

Být na místě exministra Drábka, bych se snažil umístit v médiích článek, který by objasnil řadu věcí. Z jeho vystoupení v televizi ho považuji za bezúhonného člověka.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...