Spouštěč 17. listopad 1989 byla náhoda

 

 

Kde domov můj
Kde domov můj

Ne, nezpochybňuji tento den jako symbol, jako svátek svobody a pádu komunistů v Československu. Zpochybňuji výklad tohoto symbolu a popisuji skutečný stav.

 

 

Že jsem se onoho pochodu nezúčastnil já samozřejmě není důkaz o náhodě 17. listopadu. Ale byl jsem přesvědčen, že je to významný den, tudíž komunistické špičky si vše pohlídají. Stranická a současně tím státní moc mající v rukách vše od STB po milice přece nepodcení průvod, který byl oficiálně ohlášen.

 

 

 

 

 

Proto všechny materiály, všechny přípravy se dělaly s vědomím Palachova týdne v lednu 1990. Jako hlavní důkaz lze předložit jiné věci:

Nikdo z hlavních komunistů nebyl přítomen v Praze. Nikdo z hlavních protagonistů odporu proti totalitě se nepřipravoval na onen den, dokonce ani většina nebyla přítomna, byť tam mnozí své děti měli.

 

Tak co se skutečně stalo?

Popis faktických událostí je docela věrohodný, tudíž není třeba to zde opakovat. Tak dám k dobru jako doplněk své zážitky:

V létě 1989 jsem byl v Hojné Vodě s dětmi na dovolené. A světe zboř se, někdo mi zlomil anténu u auta Škoda 120 a já na hliněný drát, vsazený do otvoru, chytal Hlas Ameriky!

Ano, přímo na hranici večer v devět hodin (pokud si pamatuji dobře) přímo před kasárnama pohraničníků chytal Hlas Ameriky v češtině pro Československo. Nerušeně, jako jiné klasické stanice. (Svobodnou Evropu jsem nesnášel. Demagogie tehdy byla prozápadní jako je dnes, jednostranná a špinavá) Hlas Ameriky (Ivan Medek) hovořil věcně, ukazoval chyby západu, svobodu západu a skutečné dění, které vypátrali a nějak ven vynesli, což jsem si mnohokrát ověřil. A jsem oněm redaktorům, ale především těm tajemným, co jim zprávy a skutečně pravdivé, předávali navždy vděčný. Dodnes je neznám, ale rád bych jim poděkoval. A zatímco na mě vojáci každý večer mávali, potrhlí komunističtí lampasáci zapisovali každého, kdo si došel i s dětmi na maliny metr za první „čáru“.

Ale i ten „nerušený drát“ na autě potvrzoval, že už před 17. listopadem byly kanály otevřeny, rušičky umlčeny (oficiálně o mnoho let dřív)a komunisté z vyšších pater se připravovali na klidný, nikým nerušený – odchod…


Mimochodem i to je dodnes moje krédo

I v době špatné, zlé a zločinné se má říkat pravda a popisovat skutečnosti. A toho docílili tři skutečně Velcí lidé tehdejší doby: Michail Gorbačov, baronka Thatcherová a Ronald Reagan. Tito tři měli k sobě, ke svým, ale i opačným zemím úctu. Nepodváděli, nepodráželi, jednali tvrdě a férově. A i těm vzdávám hlubokou poklonu a úctu. Děkuji za všechny, které mám rád. A zpochybňování úlohy Michaila Gorbačova je největší (promiňte) prasárna dnešní doby. Musela to být na poměry v SSSR a jeho bídu strašná, neuvěřitelně strašná odvaha a urážky tohoto člověka nesvědčí o Gorbačovovi, ale o těch, kteří jednu z trojice urážejí.

 

Na potvrzení mých slov z tajných materiálů

Michail Gorbačov ještě koncem roku 1984 nebyl ve funkci generálního tajemníka Komunistické strany Sovětského svazu. Jak se ale dá vyčíst z britských vládních materiálů, v Londýně už tušili, jaký potenciál v sobě „Gorby“ skrývá. 

Britské ministerstvo zahraničí ho dopředu označilo za „reformátora, který by mohl vést svou zemi do 21. století“. 

„Gorbačov vedl během večeře velmi otevřenou debatu s Margaret Thatcherovou o politických ideologiích. Premiérka byla naprosto neoblomná, a dokonce v jeden okamžik svému hostu řekla, že mu dokáže, že britský systém je lepší! Gorbačov si podle poznámek tlumočníka taky nebral servítky,“ vyčetl z archivních materiálů Simon Demissie. 

Demissie potvrzuje, že se mezi oběma politiky okamžitě vytvořila zvláštní, pozitivní „chemie“. 

„Vypadá to, že paní Thatcherovou diskuse s Gorbačovem opravdu zaujala. Je nepředstavitelné, že by se takhle bývala angažovala při rozhovoru s Černěnkem nebo Andropovem. Zřejmě si uvědomila, že mluví s někým, kdo to má v hlavě srovnané. Dokázala respektovat někoho takového, i když hájil ideologii, s níž nesouhlasila,“ uzavírá Simon Demissie. 

 

Že bude den „D“  17. listopad 1989

jsem pochopil zprávou o mrtvém studentovi (nakonec výmysl, ale spouštěč) až v autě večer cestou z práce. Na parkovišti jsem seděl do konce vysílání Hlasu Ameriky a věděl jsem, že je to konec vlády jedné strany. Napadení studentů bylo tak záhadně nešikovné, dodnes neznám odpověď. A asi nejsem sám .

 Ukázka, jak se otevřeně psalo víc jak půl roku před:

Bolševické zdravotnictví: březen 1989. K tomu se máme vrátit strano ČSSD a KSČM?



Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...