Analýza, aneb ekonomické záhady od USA přes Rusko k Severní Koreji

 

Pád nebo vzestup a bez západních bank?
Pád nebo vzestup a bez západních bank?

Stále máme zafixováno v hlavách: bohatý západ, především USA, život v zemljankách v Rusku a hladová Kim Ir-senova Severní Korea.

A vnitřně odmítáme vzít na vědomí, že co platilo v roce 1945, nemusí platit v roce 1985 a neplatí v roce 2015. Chechtáme se, až se za břicha popadáme, když prý Putin a Rusko propojuje nejen BRICS, ale dokonce tu totalitní Severní Koreu. Ti to prý vytrhnou…

 

Nechceme a odmítáme, dokonce ani nevíme, že:

Putin se sbližuje se státem, jehož ekonomika od devadesátých let roste více jak 3% ročně a výkonnost stále stoupá. Ano, hovoříme o Putinovi a Kim Čong-unovi, neboli Rusku a  Severní Koreji, jejíž ekonomické tempo se dostalo na 7% ! A svět vůbec nevzal na vědomí, jak zoufalí byli Jihokorejci (ti boháči), když Severní Korea uzavřela průmyslovou oblast Kesong kvůli cvičení Jižní Koreje s USA. Proč se tají smlouvy s Ruskem, proč se tají, že Kim Čong-un spustil soukromé podnikání a ekonomika se zvedla už na oněch 7%? Skutečně při tomto tempu bude pro Rusko přítěží? A jak je možné, že stále z mainstreamu slyšíme, jací zbídačelí lidé tam žijí a že každým dnem zbankrotuje? Mimochodem, ten hlupáček Kim Čong-un, jak ho nazývají v USA, v tichosti dělá další reformy a Severní Korea a jejích 25 miliónů obyvatel se v tichosti (či utajení) utrhla ze řetězu.

 

Rusko dostane místo v bankovním systému SWIFT

Jenomže opět ti samí politici z Bruselu chtějí Rusko z tohoto systému vyloučit. A Rusko se jenom směje: i Bloomberg otiskl, že západ čelí další hrozbě, která má název CIPS. Tento systém, budovaný Čínou, nebude v dolarech, ale v čínském jüanu. A spouští se za čtrnáct dní. A pokud připočteme obchody, které z dolarového systému přecházejí na SWAP, nespí se „jestřábům na Wall Street dobře. Čína měla dohodu na SWAP s Ruskem asi 150miliard jüanů. A vše se bude prudce navyšovat. Obrat mezi Čínou a Ruskem v posledních šesti letech vzrostl o 100 % a čítá asi 90 miliard dolarů. Lídři Ruska a Číny se dohodli, že k roku 2015 se bude jednat o celkovou částku 100 miliard a do roku 2020 potom 200 miliard dolarů.

To tempo z nuly je šílené a Asie je neudržitelná. My však řešíme důležitější věci: gender party Jourové, dámy v dozorčích radách a..  Šílené zadlužení USA, šíleně zadlužené státy EU a kvantitativní uvolňování na další dluh. Jak dojemné.

 

Na opačném pólu máme Kanadu a především Norsko

Dva státy, které máme zafixované jako státy, kde padají pečená holoubátka do úst. Ale jaká je skutečnost? Kanada propadem cen ropy a plynu bije na poplach, mění rozpočet a ořezává výdaje a Norsko?

To, co se děje v Norsku budí hrůzu. Guvernér centrální banky Olsen se připravuje na apokalypsu, kterou Norsko nezažilo. Už dnes se propouští desetitisíce zaměstnanců a náš vzor jde ke dnu. Premiérka Erna Solbergová prudce otáčí kormidlem bude snižovat daně(nedoporučovali nám severské státy za příklad vysokých daní a bohatství, pane Zemane a Sobotko?) a připravuje reformy.

(Dalo by se zesměšnit – jako v Severní Koreji, s tím rozdílem, že Severní Korea zažívá vzestup, Kanada, USA, Norsko a další státy strmý pád)

Velké oči…

24. 1. 2014 - Kanada si brousí zuby na vývoz své ropy z ropných písků do Evropy.

Export ropných produktů z USA v posledních letech rychle roste a jedním z velkých dovozců je právě Evropa. Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/kanadska-ropa-muze-ohrozit-evropsky-boj-s-emisemi-sklenikovych-plynu-1055529#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

18.02.2015

Největší ropné firmy v Kanadě (Suncor Energy, Imperial Oil, Canadian Natural Resources, Cenovus Energy, Talisman Energy, Husky Energy, Shell Canada, Total SA) omezují plánované kapitálové investice do těžby ropy a propouštějí tisíce zaměstnanců. Nejhůře ekonomicky postiženou provincií je Alberta, která je největším producentem ropy v Kanadě (78 % celkové produkce). Albertský premiér Jim Prentice pokles vládních příjmů jenom v Alebertě o 18 mld....

 

A zatímco Kanada se bila v prsa ještě v říjnu minulého roku a výsledky HDP jsou za poslední kvartál dobré, pár měsíců na to Kanada zažívá drama, o jakém se jí ani nesnilo. Rozpočet se hroutí a Alberta jde v čele.

 

Kde je ten krach Putina, Severní Koreje, Číny…

Putin míří ke krachu. Kolabuje mu rubl i ropa - Echo24.cz

Ale s jistotou víme:

1.1.2015  mají  USA dluh 18,14 bilionů dolarů!!!

Proto má nejvyšší rating… Komedie a nebo předzvěst války a zoufalství?

 

Na závěr si připomeňme poučku:

Klesá-li cena ropy, určitě jde nahoru dolar. Drahý dolar je ale pro americkou ekonomiku nebezpečný, protože může poškodit exportní potenciál země, růst výroby a vytvoření nových pracovních příležitostí. Počkejme si měsíc, dva. Jedině válka na Ukrajině to může změnit. A o to se USA zoufale snaží. Včetně Evropy.

 

P.S. Jednu větu poopravím na upřesnění: svět to samozřejmě vzal na vědomí. Samozřejmě USA to vědí, Jižní Korea to ví. V Soulu připravuje pro USA analýzy z tohoto regionu například profesor Laňkov, ale dát veřejnosti fakta je ze strany USA nežádoucí. V té USA, která je svobodou tak „přesycena“…

 

Petr Pokorný

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Zeolit
před 2 roky

Německá okupace Čech, Moravy a Slezska:
Autor: J. Matuška Datum: 15.3.2015 10:43

Okupací Německo porušilo Mnichovskou dohodu, kterou samo 30. září 1938 uzavřelo.

http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmeck...

Zeolit
před 2 roky

Stojí Kyjev o mír? Čas běží, v platnost vstoupí další bod dohody Minsk II
======================================================

4 Zvláštní režim v Donbasu

Počínaje prvním dnem po stažení zahájit dialog o způsobech provedení místních voleb v souladu s ukrajinskými zákony a zákonem Ukrajiny „o dočasném uspořádání místní samosprávy v jednotlivých regionech Doněcké a Luhanské oblasti“ a rovněž o budoucím režimu těchto regionů na základě uvedeného zákona.

Neprodleně, nejpozději 30 dnů od podpisu tohoto dokumentu, přijmout usnesení Nejvyšší rady Ukrajiny s uvedením území, kterého se týká zvláštní režim v souladu s ukrajinským zákonem „o dočasném uspořádání místní samosprávy v jednotlivých regionech Doněcké a Luhanské oblasti“ na základě linie stanovené minským memorandem z 19. září 2014.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/dokument-text-doh...

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...