US ARMY zbaběle prchá z Jemenu. Opět pomoc nevyšla...


10.01.2010

Jeden z prominentních duchovních šajch Abdal Madžíd Zindání řekl, že Washington a OSN usilují o mezinárodní okupaci Jemenu. Spojené státy Zindáního proto považují za teroristu. Vláda v Saná Zindáního příslušnost k al-Kajdě popírá.

 

Vrchní velitel amerických sil na Blízkém východě a ve Střední Asii David Petraeus v rozhovoru pro CNN potvrdil, že USA nemají v úmyslu vyslat do Jemenu armádu. Zatím nikdo ve Spojených státech nepotvrdil, zda do bojů proti teroristům v Jemenu zasáhla také americká letadla. "Nebudeme zveřejňovat, jak Jemenu pomáháme, a neřeknu to dnes ani já," prohlásil Petraeus.

11.2.2015

 

Vlády USA, Británie a Francie vyzvaly Brity, Američany a Francouze, kteří jsou v Jemenu, aby zemi opustili. Mezitím se v hlavním městě a také v Táizzu na jihu země konaly dosud největší protesty proti milicím šíitského kmene Húsí.

Důvodem evakuace ambasád je mimořádná nestabilita, do níž se Jemen po pomoci USA propadá. Více na: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti/zapad-stahuje-diplomaty-z-jemenu-povstalci-vyloupili-ambasadu-usa-1162026#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

22.3.2015

Spojené státy stáhly z Jemenu všechny zbývající příslušníky svých bezpečnostních jednotek, včetně asi stovky členů speciálních jednotek. V noci na dnešek to oznámili američtí představitelé. Odchod amerických vojáků je reakcí na zhoršující se bezpečnostní situaci v zemi, kterou otřásly páteční atentáty se 142 mrtvými.

Vojáci US ARMY v zemi podnikali protiteroristické operace. Spojené státy dlouhodobě spolupracovaly s jemenskými úřady na boji proti místní odnoži teroristické sítě Al-Kaida. Mluvčí americké diplomacie Jeff Rathke uvedl, že USA budou i nadále teroristické hrozby v Jemenu monitorovat... Více na: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti/usa-stahly-z-jemenu-vsechny-sve-zbyvajici-vojaky-1173701#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti/usa-stahly-z-jemenu-vsechny-sve-zbyvajici-vojaky-1173701#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

26. 3. 2015

Pád Hádího vlády je v každém případě vážným ohrožením protiteroristické strategie Washingtonu v této oblasti. Situace v zemi je nepřehledná o to více, že povstalci jsou v nepřátelském vztahu i k al-Káidě. To jim však nebrání v tom, aby bojovali proti silám prozápadního prezidenta Hádího. Sami totiž zastávají výrazně protiamerické postoje a odmítají jakékoli vměšování Washingtonu do vnitřních záležitostí země.

 

Jemen byl po dlouhá staletí v rámci Arabského poloostrova centrem bohatství a civilizace a ne náhodou mu Římané říkali „Arabia Felix“, tedy Šťastná Arábie. Tady byla bohatá země biblické královny ze Sáby.

V 19. století se začala formovat současná podoba státu, ovšem pod taktovkou cizích mocností. Sever země včetně města San’á připojila ke svému panství mocná osmanská říše a Velká Británie obsadila v roce 1832 Aden – strategický přístav mezi Evropou a Indií. V roce 1904 se osmanští Turci s Brity dohodli na oficiálním rozdělení sfér vlivu.

Když se osmanská říše na konci první světové války rozpadla, vzniklo na severu nezávislé království vedené šíitskými imámy. Tamní monarchii svrhli v roce 1962 arabští nacionalisté podporovaní Egyptem. Jižní britský protektorát trval až do roku 1967 a po odchodu Britů se na jihu odehrálo několik násilných změn. Když frakce radikálních marxistů převzala v roce 1970 moc, stala se z jižního Jemenu socialisticky orientovaná republika podporovaná Sovětským svazem.

Pak nastala doba prozápadní, opět nabývající moci. Obě části Jemenu se spojily v roce 1990 a začala doba nová, doba budovatelská, která je tam dodnes. Snad jedinou nadějí je zemní plyn, kterého má stát značné rezervy. A tam se snaží USA upřít svoji pomoc...

26. 3. 2015     US ARMY zbaběle prchá z Jemenu. Opět pomoc nevyšla...

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...