Co bychom měli přát Řekům? NE!

 

Řecko
Řecko

I když je to velice těžké, většina občanů Řecka stejně jako u nás neví, co za hrůzy by je mohlo čekat. Ale dle dostupných (seriozních) výpočtů a propočtů, stejně tak jako porovnáním by jednoznačně Řekům pomohlo, kdyby přešli k drachmě.

 A co je nejzajímavější?

Všechny analýzy od poctivých ekonomů, nenapojených na EU penězovody dokazují, že by to pomohlo nejen obyčejným Řekům, ale dokonce i České republice. Jenom namátkou, abychom nekomplikovali v horku příliš lidem hlavy: Řecko nemá skoro průmysl a je orientováno z 90% na turistiku a památky. V okamžiku devalvace 1:5 ti bohatí ztratí, ale obyčejní lidé ve službách (malé ¨hotýlky, zemědělci, rybáři či pekaři), prostě ti, co jsem závislí na zisku den ze dne, si v tomto poměru 5:1 si polepší. Proto tak řvou ti, co z Řecka obrovsky tyjí a snaží se zmanipulovat obyčejné občany.

Stojíme za vyděrači, nebo za skutečnými občany Řecka?

A navíc: co Řecku naordinoval MMF a ECB včetně Bruselu, odnesli všichni obyčejní Řekové, ale Evropská unie se směje. Na úrocích získala obrovské množství peněz a přitom se dluh nesnižuje, ale zvyšuje. Tak kdo je nyní za ten hnus zodpovědný?

A není na škodu informovat, jaká fakta napsalo ECHO 24

Kdo je zodpovědný za referendum a jak to skutečné vyjednávání vypadá. Je to vůbec vyjednávání? Kdo je ten gauner: Vážně je to levicový "Řek"?

V pondělí 22. června řecký technický tým v Bruselu předložil svým protějškům osmistránkový návrh. Byla to snaha překlenout půl roku trvající rozpor kolem plánů Řecka na uspořádání svých financí. Prvotní reakce se zdála příznivá. Eurokomisař Pierre Moscovici a šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, který je jedním z nejostřejších kritiků Řecka, v úterý řekli, že plán je slibný. Řecký tým byl nadšen. Řecká čísla poprvé souhlasila. 

Následujícího rána se ale optimismus vytratil. Věřitelé – MMF, další státy eurozóny a ECB – poslali návrh zpět a červeně zaškrtali místa, s nimiž nesouhlasili. Kritika byla všude: mnoho zvyšování daní, problémy kolem daně z přidané hodnoty (DPH) a málo škrtů. Více škrtů je také potřeba v penzijní reformě. 

Řecký tým tomu nemohl uvěřit. Zdálo se, že věřitelé vrátili všechno zpět na místo, kde byly rozhovory před šesti měsíci. Namísto toho, aby s blížícím se termínem pro řeckou splátku 1,5 miliardy eur pro MMF ustoupili, zdálo se, že Německo a měnový fond své pozice přitvrzují. Ve čtvrtek večer obdrželo Řecko protinávrh. Na příkaz MMF bylo zvýšení daní omezeno a co bylo klíčové, řecká vláda měla zvýšit DPH pro hotely. Navíc bylo odmítnuto několik žádostí Řeků na jednání o zmírnění zadlužení – musíte nejdříve souhlasit s reformami, bylo jim řečeno.

Mám otázku pro Christine, řekl Varufakis nabitému sálu: Může MMF na této schůzce oficiálně prohlásit, že tento návrh, který máme podepsat, povede k tomu, že dluh Řecka bude udržitelný? 

(Sämozřejmě po těch debaklech se za to nikdo nezaručí, ale útočí se dál. Rady MMF už mnohokrát přivedly státy do propasti)

Tohle nikam nevede, řekl frustrovaný Tsipras. Čím víc se jim přibližujeme, tím víc se od nás vzdalují, řekl. Po hodinách dohadování o tom, jak reagovat, se rozhodl odletět domů a vyhlásit referendum, uvedli lidé, kteří s ním byli v pokoji. 

„To, co dělají s Řeckem, má své jméno: terorismus,“ uvedl Varufakis. „Proč nás donutili zavřít banky? Chtějí v lidech zasít strach. A šíření strachu se říká terorismus,“ vysvětlil.

Více na: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/varufakis-veritele-jednaji-s-reckem-jako-teroriste-1206449#utm_source=zpravy&utm_medium=selfpromo&utm_campaign=e15rss#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

I takto zákeřně se jedná v EU. I sebepoctivější návrh se smete, když si to "excelence v EU" nebudou přát.

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Leon Tuzemák
před rokem

Jan Macháček píše podobně. :-( Ale s věřiteli se musíte dohodnout v každém případě, není to tak, že byste vyhlásil státní bankrot a už nic, udělal na ně dlouhý nos. I po bankrotu musíte státní dluh restrukturalizovat a vyměnit věřitelům dluhopisy za nové s nižší hodnotou, haircut by mohl být třeba 70 %. Ale prostě něco jim platit musíte, jinak byste ztratil přístup na zahraniční kapitálové trhy.

Podívejte na Ukrajinu, Ukrajina chce po věřitelích část dluhu odpustit, tzn. jak Řecko, v květnu Výbor věřitelů Ukrajiny (bez účasti Ruska) předložil Kyjevu svůj podrobný návrh restrukturalizace ukrajinského dluhu a jedná se.

Hodně řeckých státních dluhopisů také vlastní řecké banky, takže by už neměly jen problém s likviditou, ale položily by se úplně.

benda
před rokem

abychom nemotali pokornému v horku hlavu, turismus v řecku dělá 20 procent HDP.

Ti opravdu bohatí samozřejmě nebudou při grexitu nic tratit, neb mají aktiva dávno ulitá. Hlavní tíha dolehne na důchodce a jiné lidi závislé na příjmu od státu, hlavním výhercem bude nejchudší vrstva mladé generace

TTT
před rokem

No, já nevím: Základem řecké ekonomiky je zemědělství, ve kterém pracuje asi čtvrtina ekonomicky činných obyvatel. Pěstuje se pšenice, ječmen, víno, tabák, bavlna, cukrová řepa, ovoce, ořechy…. Významnou roli mají odpradávna olivy. V chovu převládají ovce, kozy a drobná domácí zvířata. V přímořských oblastech zajišťuje přísun peněz rybolov.

V průmyslu a řemeslech je zaměstnáno asi 30% pracujících obyvatel. Hlavními odvětvími jsou potravinářský, spotřební a textilní průmysl. Služby zajišťují práci 40% lidí. Posledních letech se na první místo řecké ekonomiky dostává cestovní ruch.

Více zde: http://www.poznejterecko.cz/informace/re...
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz

Linda
před rokem

Doufejme, že se Řekové k tomu NE jednou pro vždy odváží. V MMF, EK a ECB je spousta "elit", které mají všechno a na všechno, vlastnictví takového řeckého ostrůvku to by bylo něco

Leon Tuzemák
před rokem

To je značně primitivní názor, typický pro česká média, Pařáte.
A pak bude po čase následovat bankrot Itálie, Španělska, Portugalska, stačí jim trochu rozkmitat CDS a už to jede, že. Uvědom si, že nejde o Řecko, ale o zničení eurozóny a eura.

Věřitelé nejsou ochotni přistoupit na restrukturalizaci, reprofilaci řeckého dluhu teď, tak po vyhlášení státního bankrotu určitě budou ochotní? Zahraniční dluhy Řekům samozřejmě zůstanou v eurech. Aby mohla řecká vláda použít retroaktivní klauzuli o kolektivní akci (collective action clause CAC), musí s tím stejně souhlasit 75 % věřitelů.

Za třetí, proč by měli obyčejní Řekové doplatit na to, že si státní zaměstnanci a bývalí státní zaměstnanci v penzi žijí nad poměry a snížit mzdy a důchody si nechtějí? Státní bankrot odnesou především ti, kteří nic nezavinili. Stejný problém s přebujelým zbytečným státním sektorem máme i my v Česku.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...