21.srpen 1968 z pohledu dnešních hrůz...

 

Materiální a především duševní škody byly - foto Hajský
Materiální a především duševní
škody byly - foto Hajský

Bylo to ponížení, byla to zrada, kdy železné, hranaté maringotky drtily Československo. Ale jsou dva aspekty, které to odsouvají.

 

Za prvé čas, kdy se otupí všechna ostří. A stále a stále si oživovat vzpomínky, to vše zevšední. Nakonec se mladá generace ptá: bylo to horší než bombardování v Jugoslávii či v arabských státech, abyste museli prchat na západ? A vy se musíte přiznat, že mimo hrozného smutku a samozřejmě drsného, politického vydírání se prakticky nic hrozného nedělo.

Pozor, je to relativní

Nelze zaměnit za léta padesétá, kde pod sovětským dohledem se na Pankráci či v "kachlíkárně" mučilo podobně jako USA na Quantánamu a stejně tak vyváželi bolševici mrtvoly, protože vězni pro ně byli kapitalističtí teroristé jako dnes se píše o vězních na Quantánamu.

A pak se něco drasticky změnilo:

hrůzy "humanitárního bombardování, americké "Majdany" po celém světě a následně utrhané ruce, nohy, roztrhaná dětská tělíčka v zájmu "západní demokracie" skutečně nelze zaměnit za naivní, negramotné tankisty v roce 1968 z bývalého SSSR, kteří vyděšeně v Praze vylézali z tanků a místo kontrarevoluce zde nacházeli pláč a smutek. Ano, pár mrtvých bylo, ale musíme si přiznat, že mnoho z nich bylo "frajírků - hrdinů" a pouze malá část byla těch, kteří byli zabiti skutečnou okupací. A dokonce mnoho případů bylo, že prostě Rusové jeli jak do války a vyhýbat se překážkám (motorce, těhotné mamince) se prostě nedokázali. (Možná něchtěli, nebo třeba ani neviděli, kdo to dnes ví?)

A porovnávat vyhození ze škol či různé jiné šikany s terorismem USA a Islámského státu, kdy je jim jedno, zda postřílejí děti, maminky, svatby či nemocnice skutečně  nejde.

My chtěli svobodu. My chtěli demokracii a mnozí trh bez přívlastků, ale zločiny, které se dějí dnes pod hlavičkou budování demokracie, už daleko předčily zločiny budování socialismu ve státech východní Evropy. (Opět neporovnávat s terorem "stalinismu", který byl stejný jako dnes vidíme v boji USA o ropnou nadvládu světa!

Ne, zapomenout se na srpen 1968 nesmí. Ale každý slušný člověk musí dát na misku vah to, co se děje v Palestině, Somálsku, Jemenu, Sýrii, na hranicích Mexika a USA, na Ukrajině za pomoci USA atd. s tím, co zde panovalo mezi léty 1968 až 1989.  

A pokud byli hrdinové tehdejší doby, tak ti, co protestovali v SSSR proti okupaci v Československu a jejichž osud visel na vlásku sekretariátu Ústředního výboru komunistické strany Sovětského svazu. Těch 99% lidí u nás si prostě prostor našlo a těžilo z něj, jak mohlo.

To výše popsané je s plným vědomím, že jsme bydleli na Pankráci, nad námi létala bojová letadla od a do Ruzyně, údolí Reitknechtka bylo eldorádem zastřelovačů na noční Prahu a světelné střely létaly přes nás a kolem nás se v noci přesouvaly tanky a železné maringotky po kočičích hlavách směrem na jih.

Ale masakry jako jsou dnes pod záštitou míru, svobody a demokracie USA prostě nebyly a musíme si to přiznat!

 

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Leon Tuzemák
před rokem

BYL DNES ČERNÝ PÁTEK? Oproti tomu, co provedly USA (bez mandátu Rady bezpečnosti OSN) v Iráku, Libyi, Sýrii, vypadá sovětská okupace 1968 zcela sametově. Ale mělo by vás víc zajímat, že CRASH už je možná tady:

V posledních dnech začal pokles v Číně (po slabých číslech z průmyslu odepsaly čínské indexy až 5 % a za celý týden tak klesly přes 10 %) a pokračoval přes západní Evropu (hlavní indexy dnes ztrácí 1-2 % a od začátku týdne do 5 %) až do Spojených států (americké akciové indexy dnes zatím odepisují přibližně procento a za celý týden kolem 3 %). Na obou stranách Atlantiku jsou dnes v červených číslech prakticky všechny hlavní sektory.

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/29875...

http://www.kurzy.cz/zpravy/384513-propad...

Petr Pokorný
před rokem

Děkuji a máte jednoznačně pravdu, ale.. Zprávy chodí od rána, ale co je horší, nedají se zachytit žádné zdroje a přejít do analýzy. Jestli mohu naznačit (souvislosti nelze s jistotou zatím určit a lživé spekulace nechám mainstreamu)... Rusko přestalo bránit rubl a Čína prudce devalvovala. Na to od rána navazují Kazachstán, Saudská Arábie, Jihoafricka republika atd., atd., a kolotoč se roztáčí. A ač to vypadá, že spouštěčem je devalvace juanu, v pozadí je něco většího. A protože spekuluji, nedovolím to dát do základního textu. Takže pokračuji: nemohu se zbavit dojmu, že za tím stojí tichá dohoda BRICS . USA to spustit nemohly a v EU nikdo tímto hráčem není. Ten kolotoč devalvací a souběžně zvyšující se vývoz ropy při stagnující ekonomice, někde dokonce snížení - Venezuela, Rusko, opět Saudská Arábie, ihned reáguje Bělorusko, Arménie...
Prostě mě to připadá, jako druhý a silnější útok na dolar, i když všechny ekonomické servry to zdůvodňují ekonomickým poklesem. Ale prosím, je to domněnka, ale uvidíme, kdo je blíže skutečnosti. Propad skutečně částečně je, ale druhé kolo rozhoupání burz a tichá všeobecná (ale obrovská) devalvace všech kolem dolaru mi spíš připadá, že v pátek byl spuštěn silnější úder na to, co nazýváme de-dolarizací. A třetí útok by znamenal převrat. Nevyhrožují USA právě proto, že to předvídají?

Petr Pokorný
před rokem

Každopádně to bedlivě sledujeme a vyhodnocujeme.

Bek
před rokem

oproti tomu co prováděla Velká Británie v Palestině nebo Indii vypadaly takové Lidice zcela sametově.

tříprocentní krach amerických burz ze srpna roku 1939 také jasně ukazoval na blížící se pád plutokracií

http://www.fiendbear.com/bear1939.htm

Mariana
před rokem

Konečně objektivní názor na 1968, tehdy šlo o skutečně demokratické požadavky a ne o agresivní pseudodemokracii jaká se instaluje humanitárním bombardováním, vražděním presidentů apod. Bylo jsem dítě a v socialismu jsem prožilo hodně let. A Řeknu ještě toto - s Rusama jsme byli bezpečnější než jsme bez nich a budoucnost ta nám to teprve ukáže

TTT
před rokem

Nejbezpečněji nám bylo v lůnu říše. Čeští muži nemuseli do války, a nebýt některých bloudů kteří sedli na lep západním plutokratům, ani ty popravy nemusely být. Ti lidé si neuvědomovali, v jakém bezpečí a pohodlí žijí v porovnání s místy, kde hospodařila židozednářská pseudodemokracie--viz poměry v Indii, Palestině, Sýrii nebo Iránu

Vlastík
před rokem

Bez ironie: nikdo netvrdí, že šikana nebyla. Ale nevím, že bychom byli nasazeni na Kubu, že Čechoslováci stavěli raketové základny kolem USA, prostě nic takového. A Chruščov - to byla odveta za Turecko, pokud se nemýlím. Velmi dobře napsané. Děkuji.

RRR
před rokem

Však já jsem to vůbec ironicky nemyslel. Čeští vojáci za říše pěkně seděli doma a pobírali svoje důchody. A celá invaze do západní Evropy byla vynucena tím, že Churchill vyhlásil válku říši kvůli věci, do které neměl co strkat nos. Židoplutokracie byla stejná tehdy jako dnes.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...