Čtvrtletní zisk ruské Sberbank klesl o 44 procent, píší masmédia

 

 

 Katastrofa!

Největší ruské bance Sberbank klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 44 procent. Za prvních šest měsíců roku se zisk Sberbank snížil o polovinu na 85,2 miliardy rublů.


 

Safra, řekne si ten, co se ve zvláštních myšlenkových pochodech ekonomů neorientuje. To Rusko dostává na frak. Vždyť ty ratingové agentury měly pravdu. Sankce nutí "Rusáky rýt držkou v zemi", jak se ozývalo kolem Štětiny a knížete pána...

Jenomže...

Mnozí se ptají, jak se dá s čísly žonglovat, když přece údaje jsou jasné. Skutečně? Popišme si to lidsky a na závěr doložme stejnými čísly.

V prosinci v Rusku došlo k dramatickému propadu rublu a ve spojitosti s cyklickým propadem a sankcemi (musely odejít nadnárodní firmy z Ruska a investice se prudce propadly) bylo první čtvrtletí pro ruský rozpočet drastické. Západní politici už hlásili pád Putina  na základě zhroucení ruské ekonomiky.

Jenomže! Excelentními protitahy centrální banky Rossii nejen že Rusko zhroucení uniklo, ale druhé čtvrtletí přes dramatický pokles cen ropy a plynu dokázalo banky konsolidovat a dokonce se prudce trajektorie obrací ve prospěch Ruska.


 

Tak a kdo je lhář (mystifikátor) a kdo je poctivý?

Největší ruské bance Sberbank klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 44 procent na 54,6 miliardy rublů (18,5 miliardy Kč), je všude psáno.  To je pravda. Ale nelze porovnat s dávnou dobou.

Příklad: budete mít plat cca 20 000. Po problémech vám zaměstnavatel sníží plat na 10 000. Ale v druhém čtvrtletí už se situace zlepší a začne vám platit 15 000. Jistě, budete mít méně, než minulý rok, ale trajektorie je dobrá, prostě se plat zase zvedá.

A ta Sberbank?

Sberbank má pod kontrolou zhruba 30 procent celkových aktiv v ruském bankovní sektoru. Na Sberbank se stejně jako na další ruské státní banky vztahují sankce, které na Moskvu uvalily kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi západní země.  Za prvních šest měsíců roku se zisk Sberbank snížil o polovinu na 85,2 miliardy rublů. Důvodem však bylo zvýšení rezerv na špatné úběry.


A pozor: zisk  za druhé čtvrtletí výrazně překonal očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk 41,2 miliardy rublů. Proti prvnímu čtvrtletí pak zisk vzrostl o 78 procent!!!

 

 A i druhá největší ruská banka VTB se ve druhém čtvrtletí překvapivě vrátila k zisku po ztrátách v předchozích dvou kvartálech a  oznámila, že vydělala 1,2 miliardy rublů (445 milionů korun)...

Přes sankce, blokádu a drtivý propad ropy!

 Něco tady nehraje. Hroutí se Rusko, nebo ne? Prostě někdy je nutný překlad z češtiny do češtiny, protože ne každý je ochoten se vrtat v číslech a hledat pravdu. A antiruská propaganda jede na 200%!

 

Zde jsou důkazy:

Druhá největší ruská banka VTB se nečekaně vrátila k zisku

Ruská banka VTB se vrátila k zisku. Je… - E15.cz / zprávy

zpravy.e15.cz › Zprávy › Byznys › Finance a bankovnictví

18. 8. 2015 - Druhá největší ruská banka VTB se ve druhém čtvrtletí překvapivě vrátila k zisku


Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...