Premiére Sobotko, děkujeme za sníženou sazbu 10% DPH. Nebo snad ani ne...

Kde zase udělali soudruzi chybu nezjistily nejen EuroZprávy, ale ani poradenská společnost Tax Vision. Jakoby ta ČSSD byla zakletá.

Vždy se snaží někomu přidat, někomu něco podstrčit a ono se to vždy obrátí proti ní. Třicetikorunový poplatek se zrušil a lidé najednou jsou více nemocní. Zavedení druhé snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) ve výši deseti procent od letošního roku nepřineslo snížení cen pro koncové uživatele. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti TaxVision.

Naopak mírné zvýšení zisků zaznamenali někteří podnikatelé. Navíc výrobcům, prodejcům i dovozcům zboží, které patří nebo může na složitější administrativu.

Snížená desetiprocentní sazba DPH se týká dětské výživy, léků, knih a surovin určených k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

"Náročnější administrativa spojená s novou kategorizací produktů stojí podnikatele vícenáklady, které promítají do nových ceníků. Koncových uživatelů se proto snížení DPH kromě výjimečných případů nijak nedotklo," uvedla daňová poradkyně společnosti TaxVision Blanka Štarmanová.

Druhá snížená sazba pomohla podle ní snad pouze knižnímu trhu. Ten  hlásí větší poptávku po knihách i levnějších publikacích. Naopak v případě léků došlo podle TaxVision ke zdražení výrobci anebo stoupl zisk lékáren.

Obdobné to bylo i u dětské výživy, kde podle Štarmanové ze snížení daně profitují spíše výrobci.

Ach jo...

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...