I norská ekonomická bublina splaskla. Tak nám mizí další bájný vzor.

 

Norsko
Norsko

Norsko jako hvězdná flotila ekonomiky.  Norsko nám ukazuje zelenou cestu. Norsko je prostě zázrak a my se tam máme jezdit učit. Skutečně? Nebyla to Fata Morgana?

 

Neustálé přetřásání propadu ruské ekonomiky zatemnilo veškeré další informace a v lidech zamrzl názor, že Kanada a Norsko jsou další bájné státy, kde padají pečení holuby do úst. Pravda je však jiná!

Zatímco po pádu cen ropy a plynu má Rusko starosti, Kanada, Norsko, Kazachstán či Venezuela zažívají peklo. Poslední jmenovaná proto, že těžba je tam drahá, Kanada, Norsko a Kazachstán proto, že si zvykli na velmi vysoký standard (Rusové se vytahovali navenek, ale doma velikáštvím netrpí - jsou skromní) a ten dostal v ceně ropy tvrdou ránu a zatím to nedokáží ničím nahradit. Od doby, kdy cena ropy začala klesat, Norská národní banka přistoupila ke dvěma snížením úrokových sazeb. Během stejné periody také oslabila Norská koruna na obchodně vážené bázi o 18 %. Slabší měna je jedním z hlavních stimulů pro exportéry. (A opět jsme u stejného - Rusku se smáli....)

Co dodat?

Takto bylo vykreslované

Norsko – Novinky.cz

Ekonomika Norska – Wikipedie

Rubriky: ~ Štítky: ,

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Goro
před rokem

ČO DOMA? :)... HÁDAM TO, ČO VIE AJ DEMENTNE DECKO (TO AUTOMATICKY NEZNAMENA ŽE AJ POSLANCI EÚ)... ŽE KONFLIKT OBCHODU NEPROSPIEVA... AK TO LEN NIE JE OBCHOD SO ZBRANAMI,).... TO JE CELE.... TREBA UDRŽIAVAŤ DOBRÉ VZŤAHY S KAŽDÝM A POTOM SA MAJÚ FAJN VŠETCI :).... TO JE CELÉ.... NA TO NIK NEPOTREBUJE EKONOMICKY CERVENY DIPLOM.... SVET VEDÚ SOMARI, TAKŽE TREBA ZMENU... NAŠE ŽIVOTY SÚ V RUKÁCH ĽUDÍ, KTORY ICH MAJÚ OBE ĽAVÉ...,)

Hugo
před rokem

ano kym sme udrziavali, tak vsetko klapalo. Ale v USA sa zacalo vsetko rucat ako domcek z karat, tak potrebovali nepriatela a tym je ako vzdy Rusko....ako ho znicit? No sankciami, ohovaranim, vyhrazkami, teda uplnym odstavenim. Cely svet je hore nohami vdaka USA, lebo nevedia kam zo svojich dlhov a krachu. Sankciami utrpel kazdy, najviac Europa, lebo posluchame tych americanov ako slobo bozie a este stale nedochadza vrchnosti, ze nam nepomahaju, ale skodia a ked pride k najhorsiemu, oni sa vyhrabu, ale nas potopia a potom povedia, ale ved vy ste suhlasili.....p:s: Rusku sa nesmeju vsetci, smeju sa len blbci...

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...