Ani ropný masakr a ekonomické zločiny USA Rusko nezničí? Třetí kvartál

 

Putin a Nabiullinová, ač oba malí postavou, zapíší se do nejexcelentnějších postav ruských dějin. Dvojice, která musela a ještě musí mít ocelové nervy.

 

Nejdříve komentář - níže podložený přesnými údaji na potvrzení: další děsivý pád ropy poškozuje všechny těžaře bez rozdílu a poslední údaje jsou drastické. Cena klesá níže než 40 dolarů za barel a to otřese se všemi. Stále se v mainstreamu píše o Rusku a Venezuele, ale přitom nejvíce je poškozena ještě nedávno neuvěřitelně bohatá Saudská Arábie, ač to skoro nikdo netuší. Ta totiž nejen hýřila, ale současně platila zbraně proti Sýrii a Asadovi a byla a zatím ještě je spojencem USA. Naopak  stát USA zatím těží (ekonomicky) z velice nízké ceny vytěžené v USA, ale je to dvojsečná zbraň. Otevírání nových vrtů z břidlic se zastavilo a především těžká zadluženost tohoto sektoru je časovanou bombou pro USA! A čtyřicet dolarů či dokonce níže je vyloženě americkou a kanadskou katastrofou pro příští období.

Rusko: samozřejmě odborníci vědí, že Rusko je nejlépe připravené. Obrovská devalvace rublu i za cenu větší inflace lidem skoro neubližuje a výpadky prostě guvernérka a vláda řeší přechodem na národní měny, potažmo obrovským zvýšením těžby, pro který má odbyt. Předvídavost byla neskutečná, byť se západ dementně smál. Stačí porovnat s USA, kde už se nejedná o rezervy, ale obrovský přebytek ropy, který se hromadí, zatímco Rusko prodává. To vážně nechápou strategii Ruska?

Údajně je Rusko závislé pouze na nerostném bohatsví. Jak je možné, že i po sankcích a šíleně nízké ceně ropy se Rusko vzpamatovává?

 A nyní data:

Ruská ekonomika ve 3Q zpomalila tempo poklesu na -4,1 %

Ruský statistický úřad zveřejnil  první předběžné údaje o vývoji hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí. Výkon ekonomiky v 3Q meziročně poklesl o 4,1 %, což je lepší údaj než trhem očekávané zhoršení o 4,4 procenta a současně se jedná o zpomalení tempa poklesu z předchozího kvartálu (-4,6 %).

Rusko začalo testovat obchody s ropou nezávislé na značce Brent. A tento obchod bude v rublech.

 První obchody startují v polovině listopadu a také pravidla organizovaných obchodů a specifikace budoucích dodávek (futures).

Ruská centrální banka vydá dluhopisy v jüanech a začne si půjčovat na čínském trhu 

Ruská vláda pokračuje ve snahách nahradit přístup na západní finanční trhy. Centrální banka oznámila, že v polovině příštího roku vydá dluhopisy v jüanech.

A další: Írán schválil návrh RF na zřízení společné rusko-íránské banky, oznámil Mehdi Mohtashami.

 

 

Chápou ti "machři" budoucí dosah? Mimochodem, toto chtěl udělat už dříve vůdce Libye a následně byl zmasakrován s celou rodinou včetně celé země hrdinnou armádou USA. Následně celá zem upadla do šíleného chaosu a bídy. Putin se poučil a proto je tak šíleně nenáviděn!

Poptávka po zlatě je nejvyšší za dva roky, pomohla jí nízká cena

Celosvětová poptávka po zlatě stoupla ve třetím čtvrtletí na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Pomohl jí červencový propad ceny zlata, který zvýšil zájem o nákup zlatých šperků, mincí a prutů, oznámila Světová rada pro zlato (WGC).Zájem o zlaté pruty a mince ve Spojených státech vzrostl ve srovnání s loňským třetím čtvrtletím téměř trojnásobně na pětileté maximum 32,7 tuny. O 70 procent se zvýšila poptávka v Číně a o 35 procent poptávka v Evropě. A Rusku se ještě nedávno smáli?

 

 Washington - Spojené státy zahájily nový fiskální rok zvýšeným rozpočtovým deficitem. Federální schodek v říjnu meziročně vzrostl o 12 procent na 136 miliard dolarů (3,4 bilionu Kč). Ve fiskálním roce 2015, který skončil v září, se rozpočtový schodek Spojených států snížil na 439 miliard dolarů ze 483 miliard dolarů v roce 2014. (Pozor, píšeme o rychlosti zadlužení, nikoliv snížení dluhu)

A zatímco západ zoufale skupuje dlužní úpisy, tiskne peníze, jenom aby se inflace zvedla, titíž ekonomové se posměšně vyjadřují o vyšší inflaci v Rusku.

Saudská arábie

OPEC dodává na trh obrovské množství galonů. Cílem je udržet cenu nízko a z trhu eliminovat ty firmy, které komoditu těží mnohem nákladněji než sama Organizace. Jenomže.. Nízká cena ropy už postupně začíná poškozovat i samotný ropný kartel. Nejbolestivěji cenový propad zasáhl právě Saúdskou Arábii, která je na ceně závislá až z 80%.

Výpadek se země snaží kompenzovat nejen osekáním výdajů, ale i čerpáním zahraničních rezerv či domácí emisí státních dluhopisů. Problém je ten, že výdaje nelze snižovat do nekonečna, stejně tak rezervy nejsou nevyčerpatelné. Jak píše Roklen, příjmy je tedy potřeba získat na dluhopisovém trhu. To, že se ropný gigant nachází v problémech, potvrdila i ratingová agentura Standard & Poor‘s, která minulý měsíc snížila ohodnocení Saúdské Arábie z „AA-/A-1+“  na „A+/a-1“ se slovy, že další zhoršení je možné, pokud vláda nedosáhne dostatečného a udržitelného snížení vládního deficitu.

Země jako Polsko či Švédsko začínají odebírat čím dál tím více ropy od Saúdské Arábie. I přesto, že nabídka černého zlata v Evropě roste, neměla by dle očekávání konzultantské společnosti Stratfort být dostatečně velká na to, aby ještě více snížila ceny.

Saúdská Arábie začala dodávat svou ropu do Polska. Potvrdil to šéf ruské ropné firmy Rosněft Igor Sečin. Právě on teď bude hrát o to, zda si Rusko tradiční trh pro dodávky své komodity před celosvětově expandující a otevřeně cíl růstu tržního podílu hlásající Saúdskou Arábii uchrání. Bitva na trhu s ropou se tak přímo stěhuje do střední Evropy.

Teprve nyní se provalilo, že do těchto států včetně Ukrajiny jde především ropa z Islámského státu smíchaná se saudskou a prezident Putin to přednesl na G20!

„Fungujeme v podmínkách velmi ostré konkurence. Saúdská Arábie poprvé poslala svou ropu do Polska, s dodávkou do přístavu Gdaňsk,“ potvrdil Sečin pro Reuters. A postěžoval si na expanzi skrze nízkou cenu. „Jde o aktivní dumping. Je to faktor, měnící světové ceny ropy.

P.S. Vtipná Saudská Arábie přes katastrofický scénář objednává novou velkou zakázku křídlatých střel z USA. Jaká všivárna za tím zase vězí? Napětí vrcholí, těžba v Kanadě a USA kulminovala a prudce klesá. A ve vzduchu visí zvýšení sazeb v USA po mnoha létech. Zvyšuje se drama na světovém trhu. Americký průmysl opět klesá a USA volají po globální válce. Ubráníme se šíleným USA? 

Rubriky: , ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Alen
před 12 měsíci

Dnes začala cena ropy stoupat, všiml jste si? Nebude to tím, že bombardovat se začaly už i dodávky ropy od IS pro EU?

Dejv
před 12 měsíci

Putin dal na stůl důkazy, kdo všechno podporuje IS. Hned na to rozprášil cisterny. Má můj obdiv jak neustále dává prostor všem zemím přidat se na správnou stranu. Bohužel evropa je v zajetí NSA

Tara
před 12 měsíci

Pokud na G20 tzv. evropské elity nepřijmou Putinovu galantni nabidku a nevyvlečou se tak z moci USA, Evropa skončí jako Chalífát včetně nás. Byla jim dána jedinečná šance.
Super video s panem Pjakinem z 16.11.

Petr Pokorný
před 12 měsíci

Také mě to napadlo, ale je to příliš krátký časový úsek. Uvidíme....

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...