Nasadí Lenovo ruské procesory do tabletů a výkonných počítačů?

 
 Zdá se, že zatímco západ je zahleděn do sebe a vynáší svoje výrobky až do nebes a  o Rusku se stále hovoří jako o území neandrtálců a prvobytně pospolné společnosti, v tichosti se připravuje další ohrožení nejvyspělejší techniky, na které si západ tak zakládal: firma "Bajkal Electronics" na začátku roku 2016  zaháji komerční produkci procesoru Baikal-T1.
Autor: Irina Yuzbekova


Procesor Baikal-T1 je první domácí  čip, vyvinutý speciálně pro komerční účely, nikoliv pro vojenské .

Přímými konkurenty procesorů Baikal-T1 jsou American Broadcom série Stratagx, stejně jako řada Freescale QorIQ T1020, říká šéf mikroelektroniky experimentální konstrukční kanceláře "páté generace" Valery Shunkov. Tyto řady jsou speciálně navrženy pro routery, směrovače, digitální televizní set-top boxů, domácích spotřebičů, atd

Domácí konkurent

Hlavní ruský konkurent "Baikal Electronics" společnost MCST vydala zkušební sérii mikroprocesoru "Elbrus-8C" s 28 nanometrů pro servery a stolní počítače.

Vytvořit zařízení založené na procesorech "Baikal Electronics" má smysl v případě, že stát pomůže s veřejnými zakázkami pro úřady, uvedl generální ředitel společnosti Lenovo v Rusku, SNS a východní Evropy Gleb Mishin.

Program substituční import státu může podporovat domácí výrobce, říká Mishin. Podle něj Lenovo čeká na vznik více výkonného procesoru "Bajkal Electronics." Ruská společnost bude vyrábět čtyři procesory, z nichž jeden je určen pro osobní počítače (notebooky a stolní počítače). Pokud bude nabídnuta rozumná cena, Lenovo je připravena koupit procesory a v případě státní zakázky je ochoten dát i vyšší cenu.

 

Baikal-T1 je založen na dvou jádrech architektury Warrior P5600. Ta patří do zatím nejnovější generace MIPSů, uvedené poté, co firmu převzala Imagination. Není ale 64bitová, instrukční sada je MIPS32 Release 5. Podle výrobce jsou tato jádra navržena pro frekvence 1,0–2,0 GHz, Baikal-T1 ovšem běží na poměrně nízkém taktu 1,2 GHz. Čip má 1 MB L2 cache a paměťový řadič pro DDR3 (1600 MHz).

V konektivitě je dále řadič PCI Express 3.0 ×4, USB 2.0, dva 6Gb/s porty SATA a zejména pak tři integrované adaptéry Ethernet, jedna 10Gb/s síťovka a další dvě gigabitové. Grafické jádro naopak v tomto SoC žádné není, což opět svědčí o tom, že se jedná o čip pro síťové prvky nebo embedded a průmyslová zařízení bez grafického rozhraní. Podle výrobce je Baikal-T1 vyráběn 28nm procesem v TSMC a spotřeba je 5 W nebo méně, takže není vyžadováno aktivní chlazení.

 
 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Jaroslav Matuška/Zeoli t
před 10 měsíci
rokos
před 10 měsíci

Tak hlavně, aby sovětští soudruzi někde neudělali chybu.

Dagmar
před 10 měsíci

Já myslím, že "sovětští" soudruzi jednak už neexistují a jednak i kdyby ano, tak chyby dnes nedělají. Daleko víc chyb dělají soudruzi z jůesesej.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...