Tak jak? S Klausem do Ruska nebo s Havlem do brusele?

 

JIří Hermánek
JIří Hermánek

 

Kdyby mi někdo, v listopadu 1989, takovouto otázku položil, tak ho patrně pošlu na vyšetření ke specialistovi. Klause jsem totiž vůbec neznal a Havla jsem považoval za ztělesnění Boha na Zemi.

 

Ale, jak píše básník, čs oponou trhl a svět se změnil. Otázkou však je, zda k lepšímu nebo k horšímu. To, co dříve odporným se zdálo, tedy SSSR, je nutné dnes opakovaně a velmi intenzivně lakovat na černo.

Řeč je samozřejmě o následnickém státu SSSR, tedy Rusku. Je až s podivem, kolik odkazů na SSSR bylo při květnové vojenské přehlídce ke dni vítězství v Moskvě. Ale, ono se není čemu divit, ať byl ten režim jakkoli nelidský, tak dal agresorovi řádně na prdel.

Rusko je, samozřejmě, zaostalé a chudé. Ale, řekl bych že na světě je zcela určitě několik desítek, ne li dokonce stovka a více zemí, ještě zaostalejších. A stejně tak s lidskými právy. Obstrouhejme od zákazu homosexualismu, tedy od zákazu propagace homosexuálních aktivit.

Toto zcela rozumné opatření, které v žádném případě neznamená trestnost samotného homosexuálního styku, zakazuje pouze šaškování na veřejnosti, by byl velkým procentem našeho obyvatelstva uvítán.

Prostě si ty své festivaly konejte v uzavřené společnosti a dokonce pro vás ani nebude platit zákaz kouření v restauracích. A několikaleté dusno zde vyvolaly „vzpurné kundičky“, zatímco popravy a další porušování lidských práv ve „spřátelených“ zemích, jsou zcela marginalizovány.

Ještě dlouho by se dalo vypočítávat, proč se na Rusko tak útočí, ale jako sláma z bot z toho kouká jediný účel a smysl. Strategické oslabení této země tak, aby se stala vazalem USA jak v ekonomické, tak hlavně v ideologické oblasti. Aby se rozšířil rozsah „humanrightismu“ a podobných kravin.

A chca, nechca, jsme u ukrajinského konfliktu. Zarputilí zastánci tzv. Majdanského puče tvrdí, že byl vzat pouze jako záminka, že by „anexe“ Krymu a konflikt na Východě Ukrajiny vznikly tak, jako tak, bez ohledu na „Majdan“ a že tedy byly vyvolány Ruskem.

Jen málokdy v dějinách měl jeden stát, tedy Rusko, tak silnou pátou kolonu na území jiného státu, jako tomu bylo v roce 2013 na Ukrajině. Možná, že pátá kolona sudetských Němců v Československu byla ještě silnější.

Ale diametrální rozdíl je v tom, že hitlerovské Německo se snažilo za každou cenu Československo destabilizovat, zatímco Rusko, myslím si, se až do roku 2014 snažilo Ukrajině pomáhat finančně, obchodně i jinak.

Jinými slovy, kdyby Putin chtěl na Ukrajině vyvolat takový bordel, jaký tam po Majdanském převratu nastal a anektovat přitom Krym, byla by to pro vycvičeného rozvědčíka hračka. Prostě brnkačka a Krym by byl jeho.

Pronájem Sevastopolu se však jevil jako schůdné řešení a jediný, kdo něco podnikal, byli protiruští ukrajinští aktivisté, kteří kromě zákazu ruštiny jako úředního jazyka požadovali též neprodloužení nájemní smlouvy na tuto základnu.

A stejně tak, jako se spekuluje o tom, že ex-prezident Klaus je agentem KGB, tak by se stejně tak dalo úspěšně spekulovat, že tito ukrajinští politici jsou v žoldu amerických tajných služeb (u některých to je dokonce jistota).


Délka článku se nemá přehánět, takže Václava Havla a jeho politický odkaz si nechám na příště. A co se týče otázky v úvodu, kde by člověk raději žil, tak to je opravdu těžké. Pokud bych ve svém věku musel pracovat, tak asi v USA.

Ale, pokud bych dostal každý měsíc na konto tzv „superuprchlickou apanáž“, řekneme tak 2.500 Euro nebo ekvivalent v USD měsíčně, tak to bych možná raději žil v Rusku:

  1. Za dolar si v Moskvě člověk toho koupí víc než V NY.
  2. Děvčata v Rusku jsou, na rozdíl od těch amerických, velmi maškrtná.

A poslední poznámka. Aplikovat rčení „o mrtvých jen dobře“ na dávno zesnulé a pohřbené politiky, je nesmysl. To pravidlo se týká jen a pouze proslovu nad rakví a ostatních náležitostí pohřbu politika. Jakmile toto uplyne, je kritizovatelný jako každý druhý, že pane Šrejbře?

Zveřejněno se souhlasem autora

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...