A opět: Rusko se hroutí, ale ropná a plynárenská společnost Schlumberger propustila 34 000 lidí!

 

Společnost Schlumberger, největší světový poskytovatel služeb v ropném průmyslu podle tržní hodnoty, se v loňském čtvrtém čtvrtletí propadl do ztráty více než jedné miliardy dolarů.

 

 

Kvartální ztrátu tak utrpěl poprvé po 12 letech.

Schlumberger poskytuje těžební technologie a zařízení ropným a plynárenským společnostem. Firma ale v posledních měsících snižuje náklady, aby ustála dlouhotrvající propad světových cen ropy. Ty se především kvůli nadměrné nabídce této suroviny na trhu propadly v tomto týdnu až na nejnižší úroveň od roku 2003.


Ropné a plynárenské společnosti, které jsou zákazníky Schlumbergeru, i další ropné firmy, snížily v reakci na dlouhodobě nízké ceny ropy své výdaje o 50 až 70 procent. Americká Southwestern Energy, třetí největší producent zemního plynu ve Spojených státech, ve čtvrtek oznámila, že zruší 1100 míst, tedy zhruba 44 procent svojí pracovní síly.

Schlumberger v noci na dnešek sdělil, že včetně propouštění v posledním kvartálu zrušil 34 tisíc míst, tedy zhruba 26 procent celkové pracovní síly. Firma po celém světě zaměstnává nyní zhruba 105 tisíc lidí.

 

Takže nepřekvapí následné:  počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti se v USA nečekaně zvýšil! A chmurné zprávy neberou konce: je třeba upozornit, že dnešní čísla jsou nejhorší za posledního půl roku. Obnovený pokles cen černého zlata, který tlumí nové projekty v oblasti těžby ropy, vede navíc k propouštění v tomto segmentu a aktuální výprodeje na ropě mohou situaci v budoucnu ještě více zhoršit.

Dolar skokově posiluje o 0,9 % na páru s eurem a to je další katastrofa pro americký trh, který by potřeboval, aby devalvoval stejně jako ruský rubl.

Není divné,  že se čísla  jaksi rozcházejí s komentáři proamerických a prounijních politických zpravodajů a komentátorů o tom, jak je v USA báječně krásně a v Rusku zoufale strašně?

Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/ropny-schlumberger-utrpel-prvni-kvartalni-ztratu-po-12-letech-1264561#utm_source=zpravy&utm_medium=selfpromo&utm_campaign=e15rss#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

 

Rubriky: , ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Jozef
před 9 měsíci

Ďakujem za zaújmavý článok. Prosím ale nabudúce úvádzať len zprávu, nie vkladať aj osobný názor, či pocity redaktora na vzniknutú situáciu.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...