Pankrácká věznice kolem podpisu Charty 77 a jak jsem potkal velmi starou paní

 

Nastala doba temna. Vládní mašinérie komunistických orgánů pronásledovala každého, kdo nesouhlasil se vstupem vojsk Varšavské smlouvy a protestoval proti komunistům.

 

Včera jsem potkal velmi starou paní.

Málem jsem ji ani nepoznal. Ta paní byla v době normalizace knihovnicí. Paní knihovnicí s velkým P. To ona nás v ulici Sevřená naproti Pankrácké věznici učila, co my, pubertální děti, nevěděly. Co by měla být svoboda a co by neměla. To ona přes různá rizika nosila a kopírovala "odněkud" zakázané knihy od Kundery po Černé barony. Tam jsme očichávali svobodnou debatu, když nejen na školách, ale všude na veřejnosti nám zavírali ústa. To ona paní s velkým P prosadila, aby naše známá z ulice, co neměla nikdy horší známku než jedničku mohla studovat na vysoké škole, když její rodiče emigrovali do USA a její babička, co jí vychovávala, neměla ke komunistům žádnou lásku, což mělo být dědičné. A přes vlastní riziko ji na vysokou školu dostrkala. To ona nás učila, že skladatel Ježek s uměním a učením úzce souvisí. Při piánu a filozofii.

Dnes je to stará, smutná paní.

Nemá už sílu jakou ještě máme my, aby řvala: proboha, zastavte, zločin nesvobody jsme už zažili, když státostrana nám určovala chod našich životů. Proč nám to opět děláte? Vy, kteří jste se údajně učili od těch, co pro vás svobodu chtěli vybojovat, děláte totéž, co dělala dříve naše státostrana? Nepochopili jste, že moc je opojná, ale svoboda je nakonec silnější?

Ta stará, smutná paní už sílu nemá.

Můžeme té milé, staré, smutné paní plivnout do tváře se slovy: náš domov není tam, co je náš domov, ale tam, kde nám více zaplatí. Kde nás přeplatí, vždyť co je nám do nějaké staré paní.

Nebo si můžeme říct, že nejsme jako oni. Nejsme jako ti z Evropských hodnot, nechceme žít v hromadách peněz složených ze samých lží, ale tam, kde je domov můj, má rodná zem, moje děti, moje rodina. Že jsme povinováni staré smutné paní a ji podobným úctou a slibem, že to, co do nás vložili, budeme stále předávat dál. I přes protesty Čulíků, Štětinů, Kalousků, Romancovů, Jakubů Jandů z think-tanku Evropské hodnoty či europoslanců Teličků a  Pospíšilů nebo dokonce Langšádlových.

Jsme dokonce povinováni našim rodičům, našim dětem i vnoučatům: zde byl a bude domov váš a uděláme vše pro to, aby zůstal i nadále!

 

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

vostok
před 7 měsíci

Bendo,
zalez

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...