Jackson (Source): Ropa může padnout o 60% směrem k 20 USD za barel, očistný cyklus ještě neskončil

Podle šéfa analytiků společnosti Source Paula Jacksona může ropa s ohledem na její historický vývoj od roku 1870 klidně poklesnout až o 60% oproti současným cenám tedy směrem k úrovni 20 USD za barel.


Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Komodity  |

Podle jeho vyhodnocení historických statistik přepočtených na současné ceny se ropa obvykle pohybovala v rozpětí 20-60 USD. Jednou za 3-4 dekády posílila výrazněji nad toto rozpětí a vytvořila bublinu. Poslední takový vývoj byl pozorovatelný v posledních 10 letech. Nebývale vysoké ceny mají však samo destruktivní založení, protože příliš vysoké ceny vedou k vysoké nadprodukci, jež postupně vede k prasknutí celé bubliny. Cena se pak propadá až na spodní hranici zmíněného pásma na úrovni 20 USD za barel. Setrvání po určitý čas na této úrovni trh zase pročistí a vyřadí z provozu nadbytečné kapacity, což dá prostor pro další cyklus doprovázený oživením cen. A tak stále dokola.

Podle Jacksona trh stále ještě jeví známky nadprodukce, což znamená, že celý cyklus ještě nedosáhl svého naplnění, jinými slovy jej pokles k 20 USD ještě teprve čeká.

Letos v únoru se ropa na krátký čas této hranici přiblížila, když poklesla až k 26 USD za barel. Od této úrovně se ale rychle zotavila až nad 50 USD dosahovaných v průběhu minulého týdne.

 

Doplnění: Co potvrzuje tuto analýzu? V okamžiku, kdy ropa atakovala cenu 53 dolarů za barel, okamžitě některé společnosti v USA založily vrty. Je otázkou, zda může klesnout ještě jednou až na dno, ale spíše v zájmu států mimo USA je udržet cenu mezi 40 - 45 dolary za barel. To je cena pod hranicí rentability většiny z břidlic a relativního zisku z klasické těžby.

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...