Optimismus Singera a Sobotky (ČSSD) střídá začínající panika!

 

Bylo by vhodné připomenout Alana Greenspana, pro mnohé guru západní pseudokeinesiánské ekonomiky, jehož ješitnost a zaslepenost přivedla USA do strašidelných otřesů: hypoteční bublina splaskla a Greenspan (FED) s ostudou šel do pryč.

Každý dostane byt, někomu stát i hypotéku zaplatí.
Každý dostane byt, někomu stát i hypotéku zaplatí.
Právě proto, že americká realitní bublina a její prasknutí v roce 2006 stála za globální finanční krizí!  

 

Když začala kritika Václava Klause proti oslabování koruny, stál jsem při guvernérovi Singerovi. Důvod byl pro mě jasný. V rozbouřeném oceánu devalvací a tištění peněz od evropské ECB po americký FED jsme prostě museli zachytit trend a nastartovat ekonomiku. Avšak krátkodobě! A ač "zářný ekonom" Sobotka jásal, později jsem tvrdil, že dlouhodobě je to zločin. Proč?

 

Protože teprve nyní mnohým začíná svítat!

ČNB šlape na brzdu!

Banky už nebudou smět poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Maximální limit pro výši hypotéky bude od října 95 procent a od dubna 2017 pak 90 procent. Banky totiž loni poskytly lidem rekordních téměř 102 tisíc hypoték za celkem 184,3 miliardy korun. V dubnu se průměrná úroková sazba hypoték dále propadla na dosavadní rekordní minimum 1,94 procenta. A ČNB najednou ztrácí jistotu. V okamžiku, kdy Evropa zakolísá, hypoteční bublina splaskne jako v USA, z dvou procent neplatičů se může stát 20% - 40% a Řecko budiž nám mementem.

 

Druhou srovnávanou veličinou je vývoj nominálních mezd. Ty jsou taktéž jistým srovnávacím měřítkem, dle kterého bychom mohli vydedukovat to, že jsou ceny příliš nízké, či vysoké. A právě nesmyslné pumpování peněz do ekonomiky vytváří nyní nerovnováhu, která souběžně s oslabováním koruny přináší obrovská rizika. Stačí, aby Evropa Brexitem zpanikařila, či USA vyvolaly vojenskou paniku, a systém se může zhroutit. Ke cti budiž připsáno, že ČNB přece jenom narozdíl od USA s předstihem varuje a šlape na pomyslnou brzdičku. I když si Sobotka myslí, jak báječně tuto vládu vede.

Tvrdý konkurenční boj mezi bankami a přebytek volných peněz na jejich účtech způsobují, že finanční domy klientům vycházejí vstříc. Půjčují například i lidem, kteří by ještě před několika lety na hypotéku nedosáhli nebo by dostali menší úvěr. Nových hypoték loni přibylo téměř o třetinu. Pokud by se ale úrokové sazby hypoték zvýšily nebo by došlo k recesi v ekonomice spojené s propouštěním, mohli by se právě takoví lidé dostat do problémů se splácením. Banky by pak kvůli propadu cen a poptávky na trhu realit nedokázaly své pohledávky pokrýt prodejem nemovitostí v zástavě. Podobným způsobem začala americká hypoteční krize, která se v roce 2007 přelila na americké finanční trhy a později vyústila ve světovou ekonomickou krizi, řekl viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík.

 

I z výše popsaného je vidět, jaké podvody dělá ČSSD v čele se Sobotkou a Marksovou. Rozhazují peníze, které nemají, a co bude zítra?


 I ČNB už zvedá varovný prst na to, co zde už bylo popsáno dávno:

Lže guvernér Singer (a Rusnok) s oslabováním koruny, nebo premiér Sobotka?

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nelly
před 4 měsíci

Dluh (ztráty) České národní banky se započítávají do veřejného dluhu České republiky, podle Maastrichtských kritérií.

opus111
před 4 měsíci

Z vaší strany naprosto zbytečná informace. :)

Ale udělám z ní informaci užitečnou.

V současné době je ČNB asi 15 miliard v plusu, takže vřejný dluh je o 15 miliard nižší.

Zřejmě narážíte na to, že kdyby koruna posílila po opuštění intervenčního rámce, tak se může ČNB dosta do ztráty a tímto zvýší veřejný dluh.

Ale dejme si čísla do proporcí.

Veřejný dluh ČR je nyní asi 1 860 miliard, což je asi 41 % současného HDP.

I kdyby koruna velmi výrazně posílila až na 24Kč/EUR, tak vzhledem k tomu, že ČNB drží asi 70 miliard devizových rezerv v EUR (to je ale mezní hranice, protože všechny rezervy nejsou jen v EUR), tak rázem se dostane ČNB do ztráty asi 200 miliard.

Což znamená zvýšení veřejného dluhu asi na 2 060 miliard což je asi 46% HDP.

Takže zvýšeni jen o 5% vzhledem k HDP.

Hranice pro splnění Maastrichtských kritéri je 60%.

Takže jak vidíte i po nejhorším možném vývoji jsme stále velmi daleko od této hranice.

Jen strašíte lidi, ale to je na alternativách běžná praxe. :)

Vicky Rosenberg
před 5 měsíci

Guvernér České národní banky nečeské národnosti Miroslav Singer od listopadu 2013 do dneška utratil na intervence na devizovém trhu NEUVĚŘITELNÝCH 530 MILIARD KORUN. TO JE PRO SROVNÁNÍ POLOVINA ROČNÍHO STÁTNÍHO ROZPOČTU.

Těchto 530 miliard Kč ČNB natiskla (elektronicky) a nakupovala za ně eura při kurzu poblíž či nad 27 Kč/EUR.

Rovnovážný měnový kurz se ve skutečnosti pohybuje kolem 25 Kč/EUR.

Až ČNB devizové intervence ukončí, bude muset ocenit devizové rezervy opět tímto kurzem cca 25 Kč/EUR a vyplave jim ztráta asi 2 Kč na každé nakoupené euro, možná i víc. Celková ztráta ČNB ze Singerových nesmyslných intervencí tedy bude asi 40 miliard korun či více.

Evropská centrální banka několikrát v minulosti důrazně vytýkala vedení ČNB špatné hospodaření: značnou kumulovanou ztrátu ČNB (před intervencemi -123,5 miliard korun) a záporný vlastní kapitál (před intervencemi -113,8 miliard korun). Po ukončení intervenčního režimu se kumulovaná ztráta ČNB účetním přeceněním devizových rezerv dále prohloubí o zmíněných 40 miliard korun.

K vyjevení této obří ztráty mělo dojít 1. července 2016, kdy měly být devizové intervence původně oficiálně ukončeny a k tomuto datu guvernér Singer odchází z funkce.

Bankovní rada ČNB ale v květnu vyhlásila, že bude pokračovat a že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí až v polovině roku 2017.

Aby voliči před volbami neviděli, kam přivedli Českou republiku.

Bude exit šokový?!

Nemluvě o tom, že i sám cíl devizových intervencí byl kontroverzní: podle ČNB mělo být cílem odvrácení deflačních rizik, jednoduše řečeno ZDRAŽOVÁNÍ.

I podpora ekonomického růstu je pochybná, protože Česko není exportní ekonomika, ale jen silně otevřená malá ekonomika, jejíž vývoj je silně závislý na vývoji v zahraničí. Vývoz činí cca 75 % HDP a dovoz cca 71 % HDP. V roce 2015 saldo vývozu a dovozu dosáhlo 149,1 mld. Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 3,1 mld. Kč. Vývoz se meziročně zvýšil o 6,5 % a dovoz o 6,7 %.

Rok 2015
Dovoz v mld. Kč ........ 3 205,392 mld. Kč
Vývoz v mld. Kč ........ 3 354,509 mld. Kč
Saldo v mld. Kč ......... 149,117 mld. Kč
HDP v mld. Kč .......... 4 477,0 mld. Kč

opus111
před 4 měsíci

Píšete tady absolutní nesmysly!

Jednak ČNB nyní po dlouhé době má plusové saldo běžného účtu.

Dále je absolutním nesmyslem, že srovnáváte vývoz nebo dovoz přímo s HDP.

Pokud to ještě nevíte, tak do HDP se počítá jen SALDO (export mínus import)

Dále saldo za rok 2015 není 149 miliard, ale je 280 miliard, tedy dvojnásobek toho co uvádíte.

Zřejmě čerpáte ze serveru Kurzy.cz, kde mají chybu a už jsem je na to upozorňoval.

Na serveru Českého statistického úřadu: http://apl.czso.cz/pll/rocenka/rocenkavy...

si to můžete ověřit !

Název 2014 2015
Vývoz zboží a služeb 1)- 3599437 - 3822925
Vývoz zboží 1) - 3039813 - 3214767
Vývoz služeb - 559624 - 608158
Dovoz zboží a služeb 2)- 3324889 - 3543720
Dovoz zboží 2) - 2921594 - 3124180
Dovoz služeb - 403295 - 419540

Saldo vývozu a dovozu- 274548 - 279205

Vicky Rosenberg
před 4 měsíci

Vážený, prosím, nahlédněte někdy např. do Dekádní bilance ČNB rok 2013 před zahájením devizových intervencí, položka ztráta z předchozích období -123 565 mil. Kč. Pochopitelně když nevýhodně nakoupené cizí měny či eurobondy oceňujete intervenčně zmanipulovaným kurzem 27 CZK/EUR, tak Vám a ČNB vychází nyní účetně jakoby "zisk", ale po ukončení intervencí a ocenění reálnou hodnotou (tržní cenou) 24 CZK/EUR až 25 CZK/EUR opět vystoupí mnohaleté gigantické ztráty, které Bankovní rada ČNB způsobila svou neschopností hrát si na tradery.

https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/...

Pozoruhodná je i dlouhodobá strategie ČNB zbavovat se zlata. Zahraniční centrální bankéři musejí koukat na ČNB s úžasem v očích.

Z původních 70 tun zlata v roce 1998 v tichosti prodal 56 tun za cenu pouhých 300 dolarů za trojskou unci viceguvernér ČNB Kysilka, nový předseda dozorčí rady státem vlastněné České exportní banky (!). Dnešní cena se pohybuje kolem 1 320 dolarů.

Nadále mizí z trezoru ČNB každoročně stovky kilogramů zlata, 731 kg zlata ubylo v roce 2013, 264 kg zlata v roce 2014 a 528 kg zmizelo v roce 2015. Ze zlata se vyrábí zlaté mince, prý pro veřejnost.

Ze zbývajících 10,6 tuny zlata v roce 2007 ČNB uložila (= investovala) 5,6 tun zlatých cihel jako vklad v zahraniční bance...

opus111
před 4 měsíci

Píšete opět další nesmysly.

Žádné gigantické ztráty ČNB nenaskočí. I kdyby kurz spadl z nynějších 27Kč na 25Kč/EUR, tak to bude účetně propad maximálně 140 miliard Kč (70 milird EUR x 2Kč). Pro ekonomiku je to naprosto nepodstatný údaj, číslo, které se bude vyskytovat jen v účetnictví ČNB a možná ještě pro maastricht se započte do vládního dluhu, příliš nízké číslo, které nijak neovlivní ekonomiku.

Přestaňte lidi ohlupovat nějakými kurzovými rozdíly a že nejsme prý prodle vás exportní ekonomika.

Evidentně ekonomice vůbec nerozumíte, když nevíte, že export se nepočítá přímo do HDP. Počítá se jen rozdíl Export mínus Import.

Doga Malor
před 5 měsíci

Nejsem ekonom ono jak je vidět jich moc v tomto státě není ale pamatuji si když jsem v Dojčlant kupoval motocykl v.r. 2010 euro za 25 kč dnes 28 kč. Ale když jsem poslouchal nadšeně plky Svobodné Evropy tak říkaly že ekonomický růst 1až 1,5 procenta je velmi špatný a vlastně žádný . Tímto děkuji oblíbenému Monarchovi protože to je jeho práce už se těším jak se vice zapojí jeho oblíbenený univerzální ekonom Rusnok.

opus111
před 5 měsíci

Každý metál má dvě strany. Když něco kupujete za EUR, tak to máte dražší, mimoděk EUR je za 27Kč, ale to není podstatné.

Ale když v ČR něco vyrobíte a podaří se vám to prodat za EUR, tak dostanete o 2 kačky ne EUR více a o to jde.

My jsme totiž ekonomika, která má pozitivní obchodní bilanci, jinými slovy, více toho vyvezeme než dovezeme.

Udělejte si jednoduchý výpočet, kdy těch 3 350 milird Kč podělíte 27Kč a vyjde vám to v EUR a pak to číslo následně vynásobte 25Kč.

A hned vidíte o kolik miliard bychom se připravili silnou korunou.

3 350 / 27 = 124 milird EUR

Takže rozdíl 2 koruny číní asi 248 miliard korun.

Pokud chcete vědět, kolik to ročně přímo přinese do HDP, tak si tento výpočet udělejte čistě pro saldo.

Pravicové vlády honily saldo podřezáváním koupěschopné poptávky. Na saldu nahonily 200 miliard, ale za cenu toho, že domácnosti těch 200 miliard neutratily. Tím vázl firmám odbyt, zvyšovala se nezaměstnanost až dosáhla hrozivých 630 000 lidí bez práce v lednu 2014.

Ty ekonomické souvisloti nejsou složité, jen to musíte uchopit objektivně a nebýt pravicově ideologicky zaslepen.

AntiOpus
před 5 měsíci

Soudruhu trole zalez!

opus111
před 5 měsíci

Vaše úvahy jsou naprosto nesmyslné. O ztrátu ČNB si vůbec nemusíte dělat starosti, ta je pouze a jen záležitostí jejich vnitřního účetnictví a na vnější ekonomiku a na státní rozpočet nebo HDP nemá vůbec žádný vliv.

ČR je silně proexportní ekonomika, pokud vyvážíme ročně za 3 350 miliard zboží, tak tvrdit, že nejsme exportní ekonomika je naprostý nesmysl.

Proto podpora exportu devalvovanou korunou má velký smysl, jelikož výnosy za vývoz jsou vyšší a jsou schopny stimulovat vyšší dovozy tažené vyšší poptávkou oživující se ekonomiky, přesně jak to vidíme v číslech za rok 2015.

Jasně vidíme, že nevázne dovoz - je tažen výrobou a domácí spotřebou, sice snižuje saldo, ale přesto jak je vidět je ekonomika ve výborné kondici a za rok 2015 vykázala růst 4,8% HDP!

Za rok 2013 si Nečasova vláda vylepšovala HDP nárustem salda, ale bylo to velmi falešné, jelikož to bylo na úkor spotřeby.

Ještě vám uvedu data exportu a importu od roku 2013

2013- 2 806 342 mil. Kč 3 157 146 mil. Kč 350 803 mil. Kč

2014 - 2 998 374 mil. Kč 3 152 458 mil. Kč 154 087 mil. Kč

2015 - 3 205 392 mil. Kč 3 354 509 mil. Kč 149 117 mil. Kč

Jak je vidět, tak export v roce 2014 dokonce poklesl a přesto už vláda zaznamenala silný hodpodářský růst 2% HDP.
Takže žádné oživení směrem na západ se nekonalo.

V roce 2015 je tam pak nárust o 200 miliard, ale dovoz kopíruje import, tady už vidíme že se rozjíždí spotřeba, podniky nabírají pracovní sílu a zvyšují dvoz.

Evidentně ekonomice vůbec nerozumíte, jelikož vaše analýza není vůbec ekonomická a je plná nesmyslů, jen je patrná snaha pošpinit ČNB, přitom vůbec nerozumíte podstatě fungování ČNB.

AntiOpus
před 5 měsíci

Soudruhu trole zalez!

n
před 5 měsíci

Asi tento web někomu vadí tak budeme sledovat a rušit.....http://aeronet.cz/news/my-vsichni-ze-sta...

bývalý OSVČ
před 5 měsíci

Proto jsme skončili ještě než začne EET ...http://pravyprostor.cz/cesko-2017-elektr... .....

n
před 5 měsíci

Nechtěl jsem tomu věřit , ale asi něco na tom je...http://aeronet.cz/news/rusky-zdroj-o-kla...

opus111
před 5 měsíci

Nesmyslný Aeroblábol, postavený na nějakém tajemném dokumentu, který nikdo nikdy neviděl. :)

AntiOpus
před 5 měsíci

Soudruhu trole zalez!

opus111
před 5 měsíci

Dva odstavce speukulací a že prý panika u Singera a Sobotky. :)

To už je více než směšné.:)

To už je tragikomické. :)

ČNB provádí normální regulaci trhu, tak jako je její povinností, aby byla zachována stabilita a autor článku z toho udělá "paniku" a že prý někomu začíná "svítat".

Navíc, co má s tím společného Sobotka?
ČNB je na politích nezávislá.

Sobotka se nespoléhá na kurzové rozdíly v důsledku devalvace koruny.

Sobotka se spoléhá na zaměstnanost a vládě se podařilo snížit nezaměstnanost o 37%.

Sobotka tlačí na růst minimální mzdy, tak jak to má ČSSD ve volebním programu.

Sobotka chcě řádně čerpat fondy EU, což se také velmi daří.
Žádná panika se nekoná.

Musím konstatovat, že opět velmi slabý článek, doslova vystavěný na oramžo - fóbií autora článku.

AntiOpus
před 5 měsíci

Soudruhu trole zalez!

se podařilo snížit nezaměstnanos t o 37% ?
před 5 měsíci

Ha,ha,ha .... tak jako v USA kde po 4 týdnech jako nezaměstnaný jsi vyřazen z evidence. Budiž řečeno, že u nás je to o pár měsíců déle. Ale realita ? - někde úplně ale ůplně jinde. Tak se už proberte. Až se to všechno provalí nebudete tolik překvapený.

Dobré a ještě lepší Jitro.

opus111
před 5 měsíci

V ČR můžete bý v evidence ÚP klidně 5 let a nikdo vás nebude vyřazovat z důvodu, že jste tam pět let.

Píšete absolutní nesmysly, které dokazují, jak jste zmanipulovaný tím, že přijímáte nekriticky hlouposti někde z alternativních zdrojů, aniž byste si ověřoval realitu.

AntiOpus
před 5 měsíci

Soudruhu trole zalez!

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...