Admin: omluva za vypadnutí některých vět z "ČNB oslabováním měny nahrazuje nulovou investiční politiku Sobotkovy vlády"


Omlouvám se, že nedopatřením jsem přehlédl několik vět v textu, který mi zaslal Petr Pokorný, takže je nyní doplňuji. Domníval jsem se, že autorem je on, protože tyto texty jsou jeho hlavní tématikou. Zde je zpřesnění, na které mě mailem upozornil - kopíruji:

 

tato část textu byla vydána pod hlavičkou „economia“ a nadpisem (Ne)viditelná politická ruka ČNB  což není amatérský sbor zuřivých blogerů a vydaný v tištěné podobě v Hospodářských novinách dne 14. července 2016. Dlužno dodat, že závěr tohoto textu byl zaměřen na otázku eura, kdy Petr Fischer – garant odborného textu, chtěl poukázat na znevážení věrohodnosti floutingem směrem k převzetí eura (což my z důvodů jiných zásadně odmítáme), ale k účelu faktických technik ČNB a předsedy vlády Sobotky přesně vystihuje popis toho, co z našeho pohledu je také špatné.

 

A v textu scházelo I vysvětlení, kdo přesné číslo vyslovil – nikoliv Petr Pokorný, tudíž já, nikoliv Petr Fischer, ale: 1,5 bodu oficiálně oznámil guvernér Singer, což byla nejvyšší osobnost ekonomiky do nedávné doby a pochybovat o vzdělanosti  guvernéra centrální banky by jaksi bylo nepatřičné. Leda že by psal naprosté nesmysly a nerozumněl tomu, o čemž lze dosti významně pochybovat.

Za toto nedopatření se za „Admina“ omlouvám. Vzniklo to buď špatným zalomením mailu, nebo přehlédnutím. Současně se Pařát dnes omlouvá i Petru Fischerovi, že nebyl ihned napsán jako autor článku za "Economii",  což dodatečně zdůrazňujeme.

Petr Pokorný

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Gilotina čeká
před 4 měsíci

Nebudu diskutovat k investiční politice premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), mám poznámku k jeho zlodějnám.

Tandem tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) a jeho přítele právníka Radka Pokorného nám ukradl naše těžební společnosti, naše uhlí i naši Škodu Holding, resp. nesmyslně privatizoval státní podíly za směšné částky, a způsobil České republice závažné národohospodářské škody.

A teď chce vláda Bohuslava Sobotky ještě poskytnout půjčku 700 milionů korun Bakalovu OKD? Neuvěřitelný výsměch. Podle mě si všichni zúčastnění zaslouží trest smrti.

Sobotkův spolužák z gymnázia Radek Pokorný pracoval v roce 1999 jako jako advokát pro Antonína Koláčka, tuneláře-manažera Mostecké uhelné společnosti MUS, který s kumpány vykradl z MUS 7 miliard korun a převedl si je mj. do své Appian Group. V červenci 1999 si tito tuneláři jako Appian Group (za peníze vykradené z MUS) koupili od vlády Miloše Zemana státní podíl 46,29% akcií MUS za 650 milionů korun.

V prosinci 2002 premiér Špidla a ministr financí Bohuslav Sobotka prodali státní podíl 48 % akcií Škody Holding za 350 milionů korun téže partičce Appian Group (tj. tunelářům Mostecké uhelné ve spojení s tehdejším ředitelem Škody Holding Martinem Romanem). Škodu Holding (dnes Škoda Transportation) zastupoval opět Sobotkův přítel Radek Pokorný. Bohuslav Sobotka řekl v roce 2011 MF DNES, že vláda tehdy při prodeji koncernu Škoda nezjišťovala, kdo za firmou Appian Group stojí.

V roce 2013 poslal švýcarský soud partičku Appian Group (zatím nepravomocně) do vězení za tunelování MUS a zkonfiskoval jim 14 miliard korun.

Gilotina čeká
před 4 měsíci

Sobotka jako ministr financí stojí také u prodeje dolů Sokolovské uhelné v březnu 2004 tunelářům-manažerům. Špidla se Sobotkou odmítli o půl miliardy vyšší nabídku a prodali státní podíl 48 % akcií firmě Sokolovská těžební a.s., kterou vlastnili samotní manažeři Sokolovské uhelné. Sobotkův přítel Radek Pokorný opět zastupoval tyto tuneláře-manažery, Františka Štěpánka a Jana Rokose.

V dubnu 2004 ministr financí Bohuslav Sobotka jmenoval Martina Romana (2000 - 2004 generální ředitel Škoda Holding) na post generálního ředitele polostátního ČEZu.

V září 2004 prodali Bohuslav Sobotka s premiérem Grossem bez veřejné soutěže státní podíl 45,9 % akcií OKD za 4,1 miliardy korun tunelářům-manažerům OKD Viktoru Koláčkovi, Otavovi a Przybylovi, resp. jejich firmě Karbon Invest. Opět peníze vykradené z účtů firmy OKD a za úvěr 2,5 miliardy korun od polostátní banky IPB, úvěr Karbon Invest nikdy nesplatil (a IPB zkrachovala). Radek Pokorný pak začal pracovat pro RPG Industries Zdeňka Bakaly, nového vlastníka Karbon Investu.

Scénář "privatizace" těžebních společností do rukou tunelářských manažerů byl vlastně vždy stejný...

V únoru 2006 se privatizací OKD začala zabývat Evropská komise a odpověď ministra financí Sobotky do Bruselu zpracovala advokátní kancelář Radka Pokorného, tj. právní zástupce vlastníka OKD. Kancelář Pokorný, Wagner & spol. ověřovala nízkou cenu za státní podíl v privatizovaném OKD. Dopis byl podepsán osobně ministrem Sobotkou.

opus111
před 4 měsíci

V době, kdy stát jako vlastník pouze menšinového podílu akcií ztratil na dění v OKD jakýkoliv vliv, byl prodej jeho akcií celkem pochopitelným krokem.

Prodejní cena těchto akcií přitom převyšovala jejich cenu na burze.

Jestliže tedy někdo mluví o škodě způsobené privatizací OKD státu, měl by z ní obviňovat pouze předchozí pravicovou vládu, která většinový podíl akcií předala vedení OKD a obcím, na jejichž území OKD působí, úplně zadarmo.

Přitom se dalo čekat, že obce, které se nacházely ve špatné finanční situaci, nabídce OKD na odkup jejich akcií neodolají, zvláště, když vedení OKD avizovalo, že s žádnou výplatou dividend nebudou moci po dlouhá léta počítat.

Vaše kritika Sobotkova postupu při prodeji zbytku státních akcií OKD je vrcholem demagogie a pokrytectví.

Gilotina čeká
před 4 měsíci

Tunelářští manažeři všech tří těžebních společností OKD, MUS (dnešní Czech Coal) a Sokolovská uhelná měli být dávno odsouzeni za tunelování ke konfiskaci majetku a do vězení, tak jako byli ve Švýcarsku v roce 2013, a český stát mohl být opět majoritním vlastníkem, dokonce tentokrát 100 % akcií.

Stíhání zlodějských uhlobaronů Viktora Koláčka, Petra Otavy a Jana Przybyla (Karbon Invest) policie zahájila V LISTOPADU 2003 (pro trestné činy zneužití informací v obchodním styku a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění neboli lidově tunelování).

PŘESTO O ROK POZDĚJI, V ZÁŘÍ 2004, prodala Grossova vláda bez mrknutí oka společnosti těchto v té době trestně stíhaných osob Karbon Invest státní 46procentní podíl v OKD. Podepsáni Gross a Bohuslav Sobotka. 9. listopadu 2004 pak Koláček a Otava prodali Karbon Invest kyperské společnosti RPG Industries Zdeňka Bakaly.

Bohuslav Sobotka nevěděl, že Koláček a Otava jsou trestně stíháni policií za tunelování OKD a kde vzali tito pánové miliardy na nákup akcií OKD? Asi byl hluchý, slepý a neumí číst.

Ovšem máte pravdu, dodnes českými soudy nebyl nikdo odsouzen, marazmus na entou, Gross je mrtev, Petr Otava starší je mrtev a Sobotka je premiérem.

Stát navíc své akcie prodávat nemusel a mohl inkasovat tučné dividendy.

opus111
před 4 měsíci

Vy jste navíc zcela účelově zamlčel, že ti pánové, co je v roce 2003 začala policie stíhat, byli následně zproštěni obvinění a ničeho se nedopustili.

Vy můžete podat trestní oznámení na kohokoliv kdykoliv, ale to neznamená, že ten člověk je ihned skutečně vinen a nikdo s ním už nesmí jednat jako s většinovým vlastníkem OKD.

Takže Sobotka ani Gross se ničeho nedopustili a ničím se neprovinili.

A stát právě akcie prodat musel, protože jinak většinový vlastník odmítal dividendy vyplácet a kdoví jestli by vůbec kdy nějaké peníze viděl. Navíc nyní by nesl téměř polovoční odpovědnost za dluhy v OKD.

Je vidět, že tu problematiku nemáte vstřebanou a nerozumíte podstatným okamžikům v celé kauze.

Proto vám radím, nepodléhejte mediálním manipulacím a vždy si nejdřívě ověřujte fakta.

http://ivanprikryl.cz/vse-o-kauze-okd-st...

AntiOpus
před 4 měsíci

Placenej trolle běž si dělat akci Čistý stůl někam jinam.

AntiOpus
před 4 měsíci

Trolle běž si dělat akci Čistý stůl někam jinam.

Gilotina čeká
před 4 měsíci

Připomeňme si, že akcionáři Škody Transportation jsou mj. Marek Čmejla a Jiří Diviš - tuneláři Mostecké uhelné, odsouzení v roce 2013 ve Švýcarsku pro praní špinavých peněz.

Tunelářští manažeři Mostecké uhelné společnosti se totiž v roce 2005 rozdělili: Marek Čmejla a Jiří Diviš si ponechali Appian, peníze a Škodu Holding (tj. vlastníka Škody Transportation) a Antonín Koláček a další si ponechali Mosteckou uhelnou společnost, kterou přejmenovali na Czech Coal a prodali v roce 2006 jinému trestně stíhanému tuneláři, Pavlu Tykačovi.

Škoda Transportation, a.s. dostává výhradně veřejné zakázky, opravuje vagóny pro státní České dráhy nebo opravuje a vyrábí tramvaje pro města.

Svým osmi akcionářům Škoda Transportation, a.s. vyplatila v letech 2010 až 2013 dividendy v celkové výši přes 16 miliard korun (!!!). V roce 2013 měla společnost celkem 1 228 zaměstnanců, to znamená, že jeden zaměstnanec by vytvořil dividendu 13 milionů korun (!!!). To je pro dělníky zamazané od kolomazi se mzdou 15.000,- Kč určitě šokující informace. Spíš to vypadá, že Škodou Transportation jako pračkou protékaly peníze ukradené z MUS nebo z jiné trestné činnosti...

Ve Švýcarsku odsouzení bývalí manažeři MUS tak vesele pokračují v Česku v jízdě jako majitelé Škody Transportation, a.s.

AntiOpus
před 4 měsíci

Placenej trolle zalez!

opus111
před 4 měsíci

Článek jsem si našel a je možné si jej přečíst zde: http://archiv.ihned.cz/c1-65366320-ne-vi...

Po přečtení článku rozhodně nemohu pana Fischera považovat za ekonomického odborníka a pokud bych psal někdy komentář pod tento jeho článek, tak bych mu vytknul stejné nedostatky, jako v komentáři na Pařátu.

!!! Tvrzení, že Sobotkova investiční a rozvojová politika je nulová, toto prostě není pravda.

Tvorba hrubého kapitálu v roce 2015 dosáhla výše 1 246 miliard, což je velmi vysoké číslo, jen tak pro srovnání v roce 2013 to bylo 1 010 miliard. Tedy vláda za dva roky zvýšila investice o 250 miliard. To je růst investic o 25% !!! Tvrdit, že růst investic o 25% znamená nulovou investiční politiku je nonsens jako hrom !!!

Pokud někdy guvernér Singer řekl, že intervence mohou mít vliv až 1,5% růstu HDP, tak rozhodně nemohl myslet čisté saldo zahraničnéího obchodu, kde je pouze zisk na kurzovém rozdílu. Při kurzovém rozdílu 25 a 27Kč za EUR je to 2Kč na EUR a saldo je kolem 10 miliard EUR, takže kurzový rozdíl je ve prospěch HDP přesně 20 miliard a tedy 20 / 45,54 = 0,44% HDP přesně.

Pokud guvernér Singer myslel celkový kumulativní multiplikační vliv (mimochodem multiplikace Pokorný neuznává) na ekonomiku, tak je to určitě více než 0,5%, ale těch 1,5% i guvernér Singer jen odhaduje, na to není nikdy možné mít přesný výpočet. Intervence určitě podpořily vznik nových pracovních míst, což má vždy blahodárný vliv na růst HDP.
Nevím, proč bychom za to měli ČNB kritizovat ???

Čistě fiskálně je vliv ČNB přesně 0,44% a ani o chlup více !!!

Takže i po ADMINem doplněných vět z vykradeného článku, ať už si autorství dává Pokorný nebo Fisher, je článek na Pařátu holý nesmysl, jelikož chce nějakým způsbem dehonestovat vládu, ač pro to není sebemenší důvod.

Stejný odsudek patří článku pana Fischera, který je také absolutním nesmyslem napsaným jen účelově s cílem poškodit vládu ČR.

AntiOpus
před 4 měsíci

Trolle běž si dělat akci Čistý stůl někam jinam.

ÚSTAV BOHNICE
před 4 měsíci

Čistě fiskálně je vliv ČNB přesně 0,439523694562584621478965423658525469542320005965426987562% a ani o chlup více !!!

AntiOpus
před 4 měsíci

Placenej trolle zalez!

Josef
před 4 měsíci

Tomu ty multiplikace zatemnily mozkovnu! Kde jste to pako vyhrabali?

No né,
před 4 měsíci

vy ste hlava, pane vachmajstr :-)))

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...