ČNB oslabováním měny nahrazuje nulovou investiční politiku Sobotkovy vlády

 

Neviditelnost ČNB nenápadně zakrývá to, že momentálně jde o nejdůležitějšího hráče na české scéně, jejíž význam snadno zakryje i premiéra.

 

 

Nový guvernér Rusnok sice tvrdí, že „cíleným oslabováním kurzu koruny“  banka dál sleduje stabilitu měny a má inflační cílení, ve skutečnosti se scvrkla na vytváření měnového polštáře pro (umělý a trochu neférový) růst české ekonomiky. Při obhajobě  této ryze politické strategie vznikl zajímavý pojem „řízený floating“, což je pravděpodobně nejkrásnější ekonomický oxymóron samozřejmě s „kreativním účetnictvím“ a nepřekonatelnou „neviditelnou rukou trhu“.

 

Měnový floating řízený intervencemi ČNB je nejsilnější politické rozhodnutí posledního desetiletí, které přidalo HDP minimálně 1,5 procentního bodu. Banku stál floating už 520 miliard korun ,které se prý možná budou hodit. Z instituce, která primárně hlídá cenu peněz – inflaci a úroky, za něž se půjčuje – se fakticky stala fiskálně plošnou bankou, která nerozhoduje o rozpočtu, ale která ho de facto v umělém, netržním zhodnocování peněz podporuje oslabováním kurzu. A oddělení fiskální a měnové politiky fakticky nefunguje, čímž se ČNB mění prakticky v premiéra ČNB.


Předešlé

Jak by ráda vláda Sobotky s Babišem informovala o ekonomice a la Volkswagen!

Lež Sobotky a Babiše o prosperitě České republiky má krátké nohy, přiznává Švejnar v OVM!

 

 

 
 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
soudruh Kubík
před 4 měsíci

A co u nás ...http://www.hlavnespravy.sk/chudoba-na-sl... to by u nás a u nich je mohli rozvážet vládní speciály.. a čnb je kupuje eura...

soudruh Kubík
před 4 měsíci

A marxové už to přerůstá víte kde..http://pravyprostor.cz/prace-na-cerno-pr... a čnb jen kupuje eura...

soudruh Kubík
před 4 měsíci

Ten hnědák má pravdu ..lihový dům a čnb potřebuje česko jako montovnu a otroky, protože pánička mají v brusellu a až přestanou lítat vrtulníky z eurama to pak bude nářez a čnb co má schované eura ve sklepě pak může použít na topení v teplárnách....https://www.novinky.cz/ekonomika/409541-...

opus111
před 4 měsíci

Teď se ještě vyjádřím k tomu článku o minimální mzdě,

V uvedené tabulce je vidět, že jsme na špici zemí bývalého východního bloku, takzvaného socialistického tábora. A také je jasně vidět, že celý tento blok, společně se slabými ekonomikami jako je Španělsko, Turecko nebo Portugalsko, dělají v podstatě kolonie lídrům Eurozóny.

Takže psát o tom, že na vině jsou nějaké hoši z Lidového domu je zcela zavádějící. Ten stav tu byl založen pravicovým guru Václavem Klausem a jeho kapitalistickou transformací. Ve všech ostatních ekonomikách tohoto bloku to bylo podobné a všude tím byli pověřeni lidé jako Klaus, aby jejich ekonomiku co nejvíce zdevastovali.

Nyní máme přímo před očima proces na Ukrajině, kde Jaceňuk na zadání jeho amerických páníčků cíleně zdevastoval ekonomiku Ukrajiny, aby pak Ukrajina mohla být levně rozprodána zahraničnímu kapitálu.

Sobotka však tlačí na to, aby mzdy byly v ČR spravedlivé a aby alespoň odpovídaly výkonosti ekonomiky, to jest v reálu by měly být o 1/3 vyšší.

Toto se samozřejmě nelíbí pánům v pozadí za oponou a snaží se Sobotku dostat ze hry a rozviřují dehonestační propagandu.

Pokud Pařát na tuto vlnu zcela dobrovolně naskakuje, pak věřte že dělá ČR medvědí službu, napsal bych to i jinak, ale byl bych kritizován, že urážím.

Pokud by došlo k výměně Sobotky bude to vždy jen ke škodě ČR. Já jen doufám, že lidé budou mít dost rozumu a nedopustí tento krok zpět.

AntiOpus
před 4 měsíci

Placenej trolle zalez!

opus111
před 4 měsíci

Musím opět zdůraznit, že žádné vrtulníky z EURama nelétají. V Eurozóně je stále citelný nedostatek likvidity, nedávno na to upozorňoval pan Aleš Michl v pořadu ČT24 v souvislosdti s itakskými bankami.

V případě jakéhokoliv černého scénáře, by banky musely odepsat část pohledávek, v ten moment vznikne jev, kterému se říká "nově vytištěné peníze" a může se objevit vyšší inflace.

V ten moment budou EURa uložená v ČNB ještě více zhodnocena. Garantuji vám, že ty EURa v ČNB už nikdy nebudou ztrátová. V ČR už se projevuje mírná inflace kolem 1%. To EUR už nikdy nebude pod 27Kč.

V příadě jakýchkoliv scénářů v EU, že by došlo k nějakým dalším exitům, tak to rovněž měnu oslabí.

Ten tah s oslabením koruny se Singerovi excelentně vydařil.

Jinak váš příspěvek je trapnost nad trapnost, hned v úvodu několik urážek a následuje zcela nelogická vazba na nějaké montovny a potom topení Eurama v teplárnách a odkaz na článek o minimální mzdě, kterou právě vláda ČSSD razantně zvedá a vždy tak činili.

Průměrná mzda se zvýšila o 2700,-Kč.

Vaše komentáře jsou ještě o to směšnější, že v jiném článku kritzoval Pokorný ČSSD, že prý ty mzdy vláda ČSSD zvědá moc rychle.

Pro vás je špatně úplně všechno, vám se vláda Sobotky nezavděčí vůbec ničím.

Nezvedá - je to špatně, zvedá - je to špatně.

Vy jen účelově kritizujete bez racionálního důvodu !!!

AntiOpus
před 4 měsíci

Placenej trolle zalez!

hnědý socan
před 4 měsíci

Tak jak uráží opus ostatní tak budeme my urážet jeho. Apropo už devitíměsíční 180kg právník s. odchovanec uvedl jak zaplatil plzeňský byteček...koupený pod cenou. Škoda, že Šlachta to nevyšetřuje ....

opus111
před 4 měsíci

Jsem zvědav jestli ADMIN bude reagovat, když evidentně váš příspěvek opět odvádí diskusi od námětu článku a jedná se tedy o SPAM.

AntiOpus
před 4 měsíci

Placenej trolle zalez!

opus111
před 4 měsíci

Píšete opět nesmysly.

Kurzový rozdíl přidává na HDP sotva 0,5%, psal jsem to už v minulých příspěvcích i s výpočtem, ale vás to nezajímá, pořád píšete nové a nové nesmysly.

Navíc intervence ČNB vůbec nejdou do investic.

V roce 2015 šlo na investice 1 247 miliard, takže nějakých max 30 miliard, které nafoukne HDP je naprosto zanedbatelná záležitost.

Opět jste Pokorný prokázal, že jen účelově pomlouváte vládu.

A teď mne zase můžete smazat, že SPAM, když pravdu nechcete číst.

AntiOpus
před 4 měsíci

Placenej trolle zalez!

hnědý socan
před 4 měsíci

Socane kecáš nesmysly ....přečti to pořádně...

opus111
před 4 měsíci

Není to tak dlouhé, aby se to nedalo přečíst do konce. Zvláště v závěru jsou opravdové perly, nesmysly na entou.

Intervence prý jsou politické rohodnutí, podle autora článku.

Připomínám, že ČNB je na nezávislá instituce a nikdo z politiků nemá jakýkoliv nástroj si něco vynucovat na rozhodnutích ČNB. Navíc intervence přišly již za premiéra Rusknoka, nikoliv za Sobotky. A jak známo, tak Rusnok je Zemanův člověk a Zeman se vyslovoval vždy proti intervencím, tedy ani to vůbec nehraje a nedává to smysl.

1,5% HDP je další nesmysl, jak jsem psal, je to maximálně 0,5% HDP, tedy max 30 miliard.

Tvrdit, že 30 miliard nahrazuje investiční politiku vlády Bohuslava Sobotky, kdy investice vlády za rok 2015 jsou ve výši přes 1 200 miliard, no tak to je úlet jako hrom.

Pokud chcete diskutovat, uveďte argumenty. Neuvedl jste nic, jen urážíte!

AntiOpus
před 4 měsíci

Placenej trolle zalez!

VK
před 4 měsíci

Naprostý souhlas Opusi, 30 miliard o které kurzový rozdíl nafoukne HDP je naprosto zanedbatelná záležitost. Tvrdit, že Sobotkova vláda má nulovou investiční politiku je zatím největší hloupost, kterou jsem četl na českém internetu.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...