Politická korektnost šéfredaktora týdeníku TÉMA Zdeňka Šustra

Snad neporuším žádné etické redaktorské  normy, když zde ocituji  velmi krásný prolog – EDITORIAL (nikoliv text) ze začátku prázdnin šéfredaktora asi nejkvalitnějšího týdeníku TÉMA Zdeňka Šustra.

Zdeněk Šustr
Zdeněk Šustr

 

Stará dobrá Evropa stupňuje „politickou korektnost“ a stále více lidí říká, že i proto to s ní nedopadne dobře. Jak se dá tenhle termín, který k nám kdysi doputoval zpoza oceánu, přeložit do současné řeči? Ve jménu čehosi vyššího (hele, budeme říkat morálky, protože to zní vznešeně, jo?) nebudeme prostě nazývat některé věci pravými jmény, něco zamlčíme, něco zakážeme. A kdo říká něco „nekorektního“, toho označíme za rasistu, sexistu, homofoba, xenofoba nebo blázna plného předsudků. Prostě pořádek musí být…!

Rakouská Tisková rada potrestala nyní časopis Falter za černobílou ilustraci silvestrovských sexuálních útoků v Kolíně nad Rýnem. Je na ní vyobrazeno pět plačících žen se světlými vlasy, které jsou obklopeny desítkami tmavých mužů. Protože ale všichni muži mají stejné obličeje, může to podle Tiskové rady (Jak píše Hlídací pes.org)  ve čtenáři navozovat pocit, že tohle „nekorektní chování“ je typické pro všechny muže ze severoafrického či arabského prostředí. Což je jasná diskriminace, ne?

O dalším případu rasové korektnosti píše náš bratrský server Mediahub.cz: „Nový londýnský starosta Sadiq Khan splnil svůj předvolební slib: zakázal londýnské veřejné dopravě reklamu, která podporuje „negativní image těla“. Obyvatelé Londýna tak už neuvidí reklamu podporující „nezdravé nebo nerealistické“ znázornění těla. Třeba štíhlá těla v plavkách jsou tedy nepřijatelná. Teda, abychom byli přesní, u takových vyobrazení nesmí být nápisy typu „Máte tělo připravené na pláž“? Jinými slovy: „Nesmíme říkat o tlustých, že jsou tlustí, nesmíme říkat ani o štíhlých, že jsou štíhlí, a nesmíme ani náznakem dovozovat, že být štíhlý je fajn… Robert Čuma z Pirátské strany to komentoval velmi libertariánsky: „Co bude dál? Zakážeme krásným a štíhlým lidem pobyt na veřejnosti? Třeba na plážích a koupalištích? Bude povinně v každém fotbalovém týmu 38% hráčů obézních, aby se špekouni necítili diskriminováni?“ Stačí ale trochu ubrat na síle argumentace a hned to nezní jako vtip. „Co takhle zakázat reklamu na hezké šaty, pěkná auta nebo luxusní domy, protože si je prostě většina populace nemůže dovolit?

 

Jsou některé myšlenky, které by se měly dávat zadarmo, ale měly by být viděny všude a pro každého. A toto je, domnívám se, jedna z nich. A i  z tohoto je vidět, že přes naše nadávky na cenzuru je zatím v České republice (pochvalme) svoboda projevu ještě na přijatelné úrovni. (Samozřejmě až na některá masmédia). Mimochodem, věřili byste, že svobodné TÉMA i deníky Mf DNES a Lidové noviny zastřešuje jeden tiskový dům: Mafra?

Admin - aby nezapadlo - zamyšlení na dovolenou.

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
gogo
před 4 měsíci

Migrant ze Sýrie zabil v Německu těhotnou ženu mačetou

Muž s mačetou v neděli odpoledne zaútočil na dvě ženy a muže v Reutlingenu na jihozápadě Německa. Jednu těhotnou ženu usmrtil a druhou spolu s mužem zranil, než jej zadržela policie. Podle ní jde o žadatele o azyl ze Sýrie.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa...

Nelly
před 4 měsíci

Trapná Dominika Myslivcová si s politickou korektností starosti nedělá a včera ji šokovalo množství arabských turistů v lázních Teplice.

Tepličáci mohou být rádi, že tam vůbec někdo přijede. Dřív se v Teplitz setkávali Beethoven s Goethem nebo panovníci Rakouska, Pruska a Ruska a teď tam není práce, je tam spousta cikánů...

https://www.youtube.com/watch?v=tr17RfnA...

gogo
před 4 měsíci

Prekvapive je, ze spousta lidi v diskuzi pod videem Dominika M., ktere ma uz 12500 shlednuti, je sokovanych, ze v Teplicich jsou Arabove a ze jich je hodne. Tohle tema bylo mnohokrat probirane i v ceskem mainstreamu vcetne mnoha videoklipu, a presto se najde spousta lidi, kteri se o tom dozvi az ze stranek DM.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...