Záhada. Kdo bude platit Ukrajině plyn, pane premiére Sobotko?

 

Nějak příliš nejasností se nahrnulo se zvláštní symbiózou Evropské unie a Ukrajiny za dohledu USA. Minulý rok bylo jasné: Ukrajina neplatila nic, nedostala nic. A pak se to nějak zamotává.

 

Ministr Nasalik ukazuje Evropě svaly!
Ministr Nasalik ukazuje Evropě svaly!

Ukrajina letošní plyn neplatí.

Peníze od USA jdou na zbraně, ale nikoliv lidem.

Porošenko a Jaceňuk (odejitý) tvrdili, že evropský plyn je levný, zatímco z Ruska přímo je drahý. Zajímavé. Vypadá to, že je vše jinak, ale veřejnost by nic neměla vědět. Ministr Nasalik se podřekl a to asi nebude ukrajincům milé. Nebo jim to bude velice milé, pokud Ukrajina nebude platit nic, zatímco Česká republika...

Plyn, který by šel přímo z Ruska: 140 dolarů za 1000 m3

Plyn tranzitní přes Českou republiku a Slovensko: 185 dolarů za 1000 m3

Ukrajinský ministr Nasalik oznámil, že cena je za „nezávislosti Ukrajiny" na ruském plynu.

Za prvé: neměl by někdo říci tomu ukrajinskému hlupákovi, že ze Slovenska jde na Ukrajinu plyn ruský, ale že má pouze "malinké zdržení"? Je veden přes Německo, Českou republiku, Slovensko a vyústí na Ukrajině.

Ukrajina nechce ruský plyn - chce pouze... Ruský!
Ukrajina nechce ruský plyn - chce pouze... Ruský!

Porošenko a ministr Nasalík tvrdili, že nakupují levnější plyn, jenomže to byla opět lež: „Pokud budeme mluvit čistě o plynu, chci ještě jednou potvrdit, že jsme nevzali ani jeden krychlový metr plynu z Ruské federace. Ano, nyní platíme víc, protože platíme za tranzit přes území Ukrajiny a po celé Evropě a zpět..."

Což je druhá varianta, že tu slevu nechce Ukrajina zadarmo. Takže putuje přes Ukrajinu k nám, zde se otočí a vrací se přes Slovensko zpět na Ukrajinu?

 

 

A zde je právě otazník výše nadnesený

Pokud totiž jde plyn dle druhé varianty, znamená to, že my platíme Ukrajině za transit přes Ukrajinu, ale ta platí za transit přes naší a Slovenskou republiku. Bývalý předseda vlády Topolánek se smál, že je to komedie, ale čísla každý odmítá specifikovat především po vyjádření z ECB a komisaře EU Miguela Ariasa Caňete, že bychom měli Ukrajině pomáhat, protože je to hlavní úkol předsedy Jean-Claude Junckera. 

Co však taková pomoc zahrnuje, nikdo neví, pane předsedo vlády Sobotko. Nebylo by vhodné veřejnost uklidnit, že si to Ukrajina bude platit sama a nikoliv my? Premiér Fico tento "záhadný" nápad odmítl, má o něm i nyní jednat v Moskvě, ale co my? Gazprom tvrdí, že smlouva nevyžaduje žádné doplňky. Pro obnovení dodávek plynu z Ruska Ukrajině stačí platby předem. Jenomže to Ukrajina odmítá - prý je to drahé!

Kdo se v tom Kocourkovu, nebo snad vydírání Ukrajinou a Německem ještě vyzná?

Má setkání s Merkelovou i toto pozadí - nátlak, abychom vyměnili migranty za plyn pro Ukrajinu, když o tom bude jednat nyní i Fico s Putinem? 

 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Lomcovák
před 3 měsíci

"Plyn tranzitní pro Ukrajinu přes Německo, Českou republiku a Slovensko: 185 dolarů za 1000 m3"

Vaúúúúúúúúúú. Šokantní!

Dlouhodobá smluvní cena pro Čechy je nějakých 503 dolarů, 429 dolarů pro Slováky a 379 dolarů pro Němce!

http://www.rferl.org/contentinfographics...

Každopádně v roce 2015 dodal Gazprom Export nejvíce zemního plynu do Německa 45,31 miliard kubíků, do Česka 4,20 miliardy a na Slovensko 3,81 miliard kubíků.

Delivery statistics - Gas supplies to Europe
http://www.gazpromexport.ru/en/statistics/

Alen
před 3 měsíci

No já si myslím, že Ukři mají v současné době už jak EU, tak USA na háku. A to z toho důvodu, že kdyby odtajnili světu jakým způsobem je EU a USA tlačili a tlačí do zabíjení vlastních lidí na Ukrajině, tak je to z mého pohledu trumf, který Ukři mají v ruce. A to ještě Ukři nevědí, že asi nejideálnější exit z tohoto stavu pro EU a USA by mohla být Ukrajina úplně bez ukrajinců. Migrantů má EU hafo, osídlili by zpustošenou zemi, EU by se ulevilo a USA by bylo také s vnucovanými migranty, které nechtějí, z obliga.

Lomcovák
před 3 měsíci

Dozorci banderovci již mají praxi z koncentračních táborů za 2WW.

gogo
před 3 měsíci

Už se to vyjasnilo.

"Za tisíc krychlových metrů evropského plynu zaplatí Kyjev o 45 % víc než by stály možné dodávky z Ruska", prohlásil dnes ukrajinský ministr energetiky Igor Nasalik ve vysílání televizní stanice 112 Ukrajina.

Lomcovák
před 3 měsíci

Cha, vždyť Ukrajina je ve stavu státního bankrotu. Plyn jim platí Juncker z rozpočtu EU, tedy evropští daňoví poplatníci.

*antibuzna*
před 3 měsíci

Ta situace je z obchodního hlediska naprosto srozumitelná.

RF nedovolí Ukrům odebírat plyn z tranzitního potrubí, protože Ukři nemají zaplaceno dopředu, jak si stanovila RF.

Proto jde plyn jen tranzitem přes Ukry do EU. Za tento tranzit dostávají Ukři od EU zaplaceno, kolik to je, to není zmíněno v článku ani ve zdrojovém článku na Sputniku.

Ukři tedy mohou odebírat plyn zpět třeba přímo na odbočce na Slovensku a vůbec to nemusí být plyn. který by proudil tou šílenou trasou, jak je znázorněno na obrázku.

Jde jen o fakturaci, že nyní je RF z obliga a peníze ať si na Ukrech vymáhá ten, kdo jim to posílá zpět.

Sobotka s tím nemá vůbec nic společného, ČR za odebraný plyn řádně platí, jak za ten tranzitní z Ukrajiny, tak z jiných proudů. My Ukry nijak nedotujeme.

V ceně 180 USD je i cena za tranzit přes Ukry, když si Ukři odečtou to co dostávají za tranzit, tak reálná cena může být stejná jako z RF.

Účetně to zřejmě proběhne tak, že ty poplatky za tranzity se vzájemně započtou a tím se zneutralizují. Je to běžná účetní operace.

Tak banální účetní operací bych premiéra ČR rozhodně neobtěžoval.

Ten, co to cáluje
před 3 měsíci

My máme smyčku, ale kde ji mají Slováci, když teprve minulý rok zoufale zprovoznili revers?

*antibuzna*
před 3 měsíci

Slovensko je schopno dodávat Ukrům plyn už dva roky. Už 2 září 2014 začali Slováci reverzovat plyn zpět Ukrům.

Je to přesně jak jsem psal. Plyn z RF proteče Ukrajinou, na Slovensku se otočí a teče zpět na Ukrajinu.

Pointa je v tom, že Ukři tímto nemají fakturačně nic společného s RF, vyberou od EU za tranzit a tím si zadotují vyšší cenu z EU, fakticky ze Slovenska.

Účetně to samozřejmě proběhne jako zápočet.

Ten, co to cáluje
před 3 měsíci

Ne že bych se chtěl přít, ale ten ministr to řekl jasně: Ano, nyní platíme víc, protože platíme za tranzit přes území Ukrajiny a po celé Evropě a zpět..."

Lomcovák
před 3 měsíci

Aha.
Tak to je fakt, že SPP Slovenský plynárenský priemysl, a.s. zajišťuje tranzit plynu z Ruska dále do západní Evropy.
SPP s 51% účastí slovenského státu a 49% podílem spojeným s manažerskou kontrolou ze strany Křetínského EPH...

Pepan
před 3 měsíci

No a proč by ČR neplatila plyn ukroušům, solidarita s fašisty je prvořadá a nařídil to USSA protektor Šapitó, včetně Evropských Ubožáků, tak vo co GO, čecháčci chtěli jste být členy Evropských Ubožáků? Chtěly tak držte pysk a cálujte, co na tom že vi budete chcípat hlady plešatej Mussoliny rozhodl a tím to zvadlo.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...