IEA: Saudi sesadili USA z pozice největšího světového producenta ropy

Podle zářijové zprávy IEA došlo v srpnu ke změně na postu světového lídra v produkci ropy. Světovou jedničkou se stává opětovně Saúdská Arábie, která sesadila od dubna 2014 vedoucí USA.



Produkce USA od května tohoto roku poklesla o cca 460 000 barelů denně na výsledných 12,2 miliónu barelů včetně zkapalněného plynu. Saudi ale navýšili ve stejném období svou produkci o 400 000 barelů denně na výsledných 12,58 mbd.

Americká produkce klesla především kvůli poklesu počtu aktivních vrtů, jež se pohybuje aktuálně na úrovni 508 zařízení. V květnu se počet dostal rekordní minimum 404 aktivních zařízení. Investice do břidlicové těžby poklesly od roku 2014 o 66%.

Čistě z pohledu ropy Saudi v srpnu produkovali 10,6 mbd oproti červencovým 10,65 mbd. Celkově se průměrná produkce za prvních 8 měsíců roku pohybuje na úrovni 10,36 mbd, což představuje meziroční navýšení o cca 200 000 bd.

Podle některých odhadů je nyní hraniční cenou, při které již budou ziskoví, pro břidlicové těžaře úroveň 50 USD. To by mohlo v budoucnu podpořit další vlnu silného rozvoje této technologie těžby.

Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Tento článek podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Doporučuji:
před 2 měsíci

The Natural Gas War Burning Under Syria

http://www.zerohedge.com/news/2016-09-25...

Franta
před 2 měsíci

Nejvetsí americké bridlicná ropná naleziste Bakken a Eagle Ford jsou uz za zenitem a na sestupu, drtivá vetsina americanu si to vubec neuvedomuje. Napr. Bakken zaznamenal za poslední rok pokles produkce o 25%, Eagle Ford za poslední rok a pul o 40%. Bridlicná bublina neprezije rok 2020, pravdepodobne splaskne dríve. http://www.silverdoctors.com/gold/gold-n...

Lomcovák
před 2 měsíci

Saudi už nemají na placení svých běžných účtů, přesto platí válku v Jemenu

http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/8756-saud...

Lomcovák
před 2 měsíci

Potřebovaly by Saúdská Arábie a Katar opravdu urgentně vést plynovod a ropovod přes destruovanou Sýrii do Evropy, vždyť jsou po léta zavedení na transport tankery?! A absolutně v pohodě.

Zemní plyn se po vytěžení zchladí na mínus 162 stupňů Celsia (zchlazením se zkapalní a jeho objem se zmenší 600x), pak se zkapalněný plyn LNG (liquified natural gas) přečerpá do tankerů.

Katar exportuje LNG zejména do Číny. Mohl mít Katar v minulých letech dojem, že Rusko jim chce sebrat čínský trh a jedná s nimi arogantně z pozice síly?

"Podľa odhadov Národnej banky Kataru z júna 2015 by, pri súčasnej úrovni ťažby, mali v súčasnosti známe náleziská zemného plynu v Katare vystačiť na ďalších cca 138 rokov.
Najväčšie množstvá sa exportujú do Ázie."

"Největším vývozcem LNG je Katar, který vyvezl v roce 2014 téměř 77 milionů tun LNG, což byla přibližně jedna třetina celosvětové dodávky. Podle odhadů by se největším exportérem LNG v budoucnosti mohla stát Austrálie."

Čínská větev ropovodu Východní Sibiř – Tichý oceán (ESPO) do Ta-čchingu (čínsky Dàqìng - pozn.) na severovýchodě Číny byla otevřena v roce 2011 jako první rusko-čínský přeshraniční ropovod. V říjnu 2014 Rusko a Čína podepsaly smlouvu o stavbě plynovodu Síla Sibiře, který částečně povede souběžně s ESPO. Loni Gazprom posunul termín dokončení Síly Sibiře na rok 2022 (původně 2018). Termín dalšího, menšího rusko-čínského plynovodu plynovodu Altaj do západní Číny byl Gazpromem posunut na rok 2020 (původně 2019).

"11.12.2015 Velký okamžik pro Polsko i pro celou střední a východní Evropu, tak vítalo Polsko historicky první dodávku zkapalněného zemního plynu LNG do nově postaveného terminálu ve Svinoústí (polsky Świnoujście - pozn.). Po jedenácté hodině dopoledne přirazil tanker Al Nauman katarské společnosti Qatar Gas k molu u terminálu a do trubek začal proudit kapalný plyn. O vybudování terminálu, který je schopný pokrýt až třetinu polské spotřeby plynu, rozhodla polská vláda v roce 2006. O tři roky později se státní plynárenská a ropná společnost PGNiG dohodla na dvacetileté smlouvě o dodávkách LNG s katarskou firmou Qatar Gas."

Chelemendik: "Co Rusko zajímá nejvíce je, aby jeho dominantní role evropského poskytovatele energie číslo 1 nebyla narušena."

Franta
před 2 měsíci

No jo, jenomze pri zkapalnování zemního plynu celá 1/4 zemního plynu nadobro zmizí.
To ze si Poláci nasmluvali na 20 let katarsky zemní plyn se ukázalo byt chybou, protoze katarsky zemní plyn se nakonec ukázal byt 2X drazsí nez konvencní rusky. A to ho jeste Poláci budou muset 20 let odebírat, jinak budou platit velké penále.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...