Portugalsko se dluhem zhroutí možná dřív než USA!

Spojené státy měly v poměru k hrubému domácímu produktu vyšší státní dluh než Portugalsko, které bylo před nedávnem nuceno požádat o zahraniční finanční pomoc, aby se vyhnulo riziku státního bankrotu, psaly v roce 2011 Financial Times.

 

Portugalsko
Portugalsko

 

A podle finančního serveru MarketWatch se dluh pohyboval kolem 87 procent HDP. V případě Spojených států to bylo asi 99 procent. Zatímco rozpočtový deficit Portugalska činil 8,6 procenta HDP, deficit Spojených států vzrostl na 8,9 procent HDP.

 

Je rok 2016, USA jsou na tom sice katastrofálně, ale Portugalsko ještě hůř.

Celkové zadlužení dosáhlo už 130 procent HDP a hrozí, že Portugalsko překoná Itálii a stane se druhou nejvíce zadluženou zemí v EU. Zatímco se však Itálii stejně jako USA daří potácení relativně nedramatizovat, Portugalsko, Řecko a stejně tak Španělsko je tikající bomba vteřinu před spuštěním. K tomu lze přiřadit i Francii, která na tom není o moc lépe, a budoucnost západu navíc se šílenou migrací není růžová.

USA mají alespoň při své velikosti možnost vyvolat světovou válku a tím dluhy srazit (velmi intenzivně se připravují), ale to si malé Portugalsko dovolit nemůže. Třeba napadnout Rusko.


Jenom pro doplnění:

Podle údajů Federální rezervní banky (FRB) St. Louisu, k červenci 2015 poměr státního dluhu USA k HDP dosáhl 100,5 %. Na začátku roku 2016 dluh USA tvořil řádově 18,9 bilionů dolarů. Kongres povolil zvednutí stropu dluhu na finanční rok 2016 až na 19,3 bilionů dolarů. Podle údajů rozpočtového výboru při kongresu může dluh USA v roce 2040 vyrůst do poměru 120 % HDP. A loni maastrichtská kritéria nesplnilo 14 z 19 zemí, v nichž se platí eurem. Itálie a Portugalsko toto kritérium překročily dvojnásobně, Řecko téměř trojnásobně. Vládní dluh je tvořen dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů.

Z devíti unijních zemí, které dosud mají vlastní měnu, je dluh pod 60 procenty HDP vedle Česka ještě v Dánsku, Polsku, Švédsku, Bulharsku a Rumunsku. Kritérium nesplňuje Maďarsko (75,3 procenta HDP), Chorvatsko (86,7) a Británie (89,2).

Nejvíce zadluženou zemí je Řecko (176,9 procenta HDP). Mezi další země s dluhem přesahujícím 100 procent HDP patří Itálie, Portugalsko, Kypr a Belgie. Těsně pod touto hranicí je Španělsko s dluhem 99,2 procenta HDP. Naopak nejnižší zadlužení má Estonsko, Lucembursko a Bulharsko, všechny pod 30 procenty HDP.

 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
KROKODÝL
před 2 měsíci

V Portugalsku vyvstává po staletí skrytý problém.Díky dovozu černých otroků a páření se s nimi ,pokleslo průměrné IQ Portugalců z odhadovaných 98 na 86 bodů.Rodrigez da Silva,dnes už zesnulý antropolog, to přednesl na konferenci v roce 1996 a byl okamžitě perzekuován jako rasista.S inteligencí jdou samozřejmě ruku v ruce i takové vlastnosti,jako ochota vzdělávat se,paměťové schopnosti,pracovitost...Bohužel vše nepřímo úměrné k výši IQ.

Vicky Rosenberg
před 2 měsíci

Jacob Rothschild (80) varuje v BLESKU: „Probíhá největší finanční experiment v historii.“

„Posledních šest měsíců centrální bankéři pokračují v provádění největšího finančního experimentu v historii světa. Nacházíme se nyní v neprozkoumaných vodách…,“ píše baron Rothschild.

Kromě stavu světové ekonomiky se finančník obává nadcházejících voleb v USA a hlavně situace v Británii. „Mnoho z rizik, které jsem zdůraznil v mé předešlé zprávě v roce 2015, nadále trvá. Rozhodnutí Británie opustit EU zhoršilo geopolitickou situaci.“

Finanční skupina během tohoto roku výrazně snížila svůj majetek a investice, které byly vázány na libru. A to téměř o polovinu – ze 47 procent na začátku roku na současných 25 procent. Rothschildové se místo toho rozhodli investovat do zlata. „Zásoby zlata a drahých kovů jsme ke konci června zvýšili o osm procent,“ píše se dále ve zprávě.

Zdroj:
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/4...

Tím finančním experimentem zřejmě baron Rothschild nemá na mysli kvantitativní uvolňování, protože to tu běží už roky, ne šest měsíců, ale strach v něm vyvolává, že se Janetka Yellenová pokouší zvednout úrokové sazby v USA.

Vicky Rosenberg
před 2 měsíci

Afro-prezident Obama (D) se skutečně zapíše zlatými písmeny do americké historie i do Guinnessovy knihy rekordů. Divím se, že tomu voliči nevěnují více pozornosti. Za 8 let své vlády zdvojnásobil státní dluh z 10,6 bilionů dolarů na 20 bilionů (což určitě ještě zvládne do 20. ledna 2017, posledního dne v prezidentském úřadu). Zatím tedy k 25. srpnu 19,5 bilionu.

To se naposledy podařilo Ronaldu Reaganovi (R), který státní dluh ztrojnásobil. Ovšem na daleko nižších úrovních, z 712 miliard v roce 1980 na 2 biliony v roce 1988.

Vicky Rosenberg
před 2 měsíci

Ještě byste měli zmínit německé vítače, kteří také nesplňují kritérium, ale řekněme, že alespoň konvergují. :-) Německý státní rozpočet bude letos třetí rok po sobě vyrovnaný, Německo pěkně snižuje státní dluh, ale přesto je 71,2 % HDP (2015) pořád hodně.

http://www.tradingeconomics.com/germany/...

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...