Přebytek rozpočtu 81 miliard: Babišův zázrak, nebo komedie?

 

Přebytek státního rozpočtu stoupl ke konci srpna na 81,2 miliardy korun z červencových 75,6 miliardy Kč. Jde o nejlepší srpnový výsledek od vzniku České republiky, uvedlo dnes ministerstvo financí. Za výsledkem rozpočtu stojí podle úřadu růst daňových příjmů.

 

Při přečtení této zprávy bychom měli jásat. Jenomže něco v tom nesedí...

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 43 miliard na 859,3 miliardy korun a celkové výdaje klesly o 19,2 miliardy na 778,1 miliardy korun. „Vzhledem k pozvolnějšímu růstu ekonomiky už nemůže být pochyb, že za rostoucím výběrem všech daní stojí na prvním místě lépe fungující Finanční správa,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

No, pane Babiši, nemohu si pomoci, ale nejdříve vidím pokles výdajů o cca 20 miliard. Bylo by to krásné, opět kdyby... Kdyby výdaje na projídání tudíž na mzdy ve státní správě raketově nestoupaly, takže pokles na investice musí být ohromný, což se projeví až za určitou dobu.

A jak je to s těmi příjmy a excelentním výběrem? Výsledky jsou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) také důkazem vládní politiky. A tak se podívejme na další číslo a poklesne nejen brada, ale následně si každý, kdo absolvoval ZŠ,  musí poklepat nad slovy Babiše a Sobotky na hlavu -  zde je důkaz:

 

Dluh obyvatel ČR dosáhl koncem druhého čtvrtletí 1,89 bilionu korun. To je meziročně o 134 miliard více!

Ano, čtete dobře, dluh obyvatel se zvýšil o 134 miliard, ze kterých jdou následně daně (od bydlení k průmyslovému zboží) do kapes Babišovi a Sobotkovi a ti jásají, jak úžasně vedou tuto zem!

Výdaje státu se totiž částečně začínají sniživat, protože žádný strom neroste do nebe a plýtvání vždy jednou skončí.

Spíše je smutné pro občany, že zde není žádná skupina lidí, které by se dalo věřit. Že ani jedna strana není schopná poctivě vyložit karty na stůl. Že třeba Kalousek vypíchne to skutečně zlé, ale lidé mu nevěří, protože to dobré zamlčí. To samé všechny strany.

Všimněte si, co je na tom absurdního: skvěle se daří, hlásá náš hlavní proud zvaný maistream. Marksová zvedá minimální mzdu a lidé jsou šťastní. Nálada občanů je 1+. A pak se podíváte podrobněji, razantně se nám prý zvedají příjmy, i medián se úžasně zvedá, takže už se nepátrá, kde je zakopaný pes, že řidiči v autobusů bojují za mzdu 76 korun na hodinu a prý 100 korun je už moc. Že mzdy při nástupu vám slíbí slůvkem (AŽ), ale to jen v případě, že odpracujete polovinu sobot a nedělí s počtem 300 hodin měsíčně. Že na mnohých místech (mimo několika profesí) i v Praze nabízejí nástupní mzdu 11 000 hrubého s možností zvýšení platu až...

Stačí si vynásobit, kolik skutečně berou ti, co dělají nebezpečné a zodpovědné zaměstnání: i kdyby dostali řidiči autobusů 100 Kč na hodinu, v delším měsíci dostanou hrubého 17200 Kč a po daních cca14500 Kč měsíčně. Zatímco kecy Jourové, která stejně nikoho nezajímá, jsou ohodnoceny 500 000Kč měsíčně.

Pro tuhle komunisticko-kapitalistickou frašku jsme vážně necinkali klíči. K čemu je divadlo jakési zvednuté minimální mzdy, ze kterou nikdo nemůže žít, pokud nedostává od státu doplatky. Že u nás s lidmi na černo dělá milión migrantů za podhodnocenou cenu a našinec si může vybrat: buď pracovat za peníze, za které dělají migranti u nás, nebo jít na pracák. Hádejte, co si vybírají v řetězcích, babišových firmách či ve službách se zahraničním majitelem?

 

 

 

 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
*antibuzna*
před 2 měsíci

Cenu uhlí šroubuje směrem nahoru rostoucí poptávka v Číně. Druhá největší ekonomika světa totiž kompenzuje slabší domácí těžbu navýšením dovozu. Evropské ceny uhlí tak reagovaly nejprudším růstem za posledních 18 měsíců. Metrák uhlí se nyní na burze obchoduje za asi 70 dolarů.

Poptávka Číňanů po uhlí může znamenat pozitivní impulz i pro tuzemské těžaře. Zejména pro společnost OKD, která by díky vyšším cenám uhlí mohla oddálit postupný útlum těžby v jejích dolech.

Pan Mládek je ekonom na svém místě.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/ceny-uhli-rost...

*antibuzna*
před 2 měsíci

Dluh je k HDP vždy neutrální. Na jedné straně si lidé půjčí a potom ze stejné peněženky zase splácí, takže o to si méně nakoupí.

Něco jiného by byl státní dluh, ten zatím vláda nesplácí, ale jak vidíme, tak pisatel článků měl na myslí dluh obyvatel nikoliv státní dluh.

Co se týče státního dluhu, tak ten od roku 2013 klesl v roce 2015 o 10 miliard a navíc nyní je rozpočet v přebytku 80 milird. :)

Ten, co to cáluje
před 2 měsíci

Jelimane, zapamatuj si, že by to,muselo být v jednom rozpočtovym obdobī a ne rozložený do 30 let. A půjčují si občané, ale platí daně státu. To fakt ČSSD nikdo do teďka nevysvětlil? Tak si to napiš a řekni jim to na schůzi, mozkovno!

*antibuzna*
před 2 měsíci

Když někdo zaplatí splátku do banky, tak už si za ty peníze nemůže nic jiného koupit a tím pádem má stát nižší daně.

Co na tom nechápeš Jelimane? :))

Ten, co to cáluje
před 2 měsíci

Ty jsi neutrálně blbej, ty demente. Nakupuji hned, ale splácím třeba třicet let. Bóža s Babišem potřebuje takový jelimánky jako jsi ty. Papouškuješ každou hámovinu, co řeknou.

*antibuzna*
před 2 měsíci

Za Kalouska si napůjčovali bilióny a teď za Sobotky to splácejí.

A přesto HDP roste. :)

Ten, co to cáluje
před 2 měsíci

A půjčím si abych měl menšï dluh, ty pako? To je jenom moderní ekonomický přepočet, aby neděsily dluhy lidi. Jako kvantitativní peníze. Ty jsi teda soc dem mozek!

*antibuzna*
před 2 měsíci

Pokud si někdo půjčí, tak nemůže mít menší dluh, to je nesmysl. Takový nesmysl se může zrodit jen ve tvé nesmyslné mozkovně.

Státní dluh poklesl o 10 miliard.
http://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/riz...

Zatímco pravice mezi léty 2010 až 2013 zvýšila obsluhu státního dluhu o 15 miliard, tak Sobotkova vláda naopak za stejné období snížila obsluh státního dluhu o 10 miliard.
http://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/riz...

Kdo umí ten umí a kdo neumí tak cáluje. :)

Ten, co to cáluje
před 2 měsíci

To tvrdí Babiš, Sobotka a ty, ptačí hlavo.

Ten, co to cáluje
před 2 měsíci

Já tady čtu, že za dalších 134 miliard dluhů lidi něco nakoupili a socialistická vláda to vysvětluje jako zářný hospodaření Sobotky. Nebo je 134 miliard dluh navíc lež?

Lomcovák
před 2 měsíci

ČT a mainstreamová média včera a dnes mohutně lžou, aby žvatláním o celozávodních dovolených zatajily před veřejností REÁLNÝ POKLES PRŮMYSLOVÉ VÝROBY MEZIROČNĚ O 7,6 %. Opravdu fraška. Souhlas, Pařáte.

"Průmyslová výroba v České republice v červenci meziročně klesla o 14,1 procenta, zatímco v červnu vzrostla o čtyři procenta a v květnu o více než devět procent. Výsledky za červenec jsou podle Českého statistického úřadu významně ovlivněny rozložením státních svátků v pracovním týdnu a také tím, že řada významných průmyslových podniků měla celozávodní dovolenou v červenci, zatímco loni v srpnu. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla průmyslová výroba meziročně o 7,6 procenta."

"Celozávodní dovolenou letos měla v červenci například Škoda Auto, zatímco loni připadala na srpen. Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky je pokles průmyslové výroby naprosto pod všemi odhady. Trh čekal pokles o necelých šest procent."

Graf:
https://media.novinky.cz/853/568531-top_...

*antibuzna*
před 2 měsíci

Média svá tvrzení řádně podložila.

Čím si podložil ty, svá tvrzení?

Ničím jsi nepodložil. Jen sis vymyslel, že média lžou, protože se ti to nehodí do krámu.

A výsledky za září potvrdí,že jsi nám tady dnes lhal.

Jak se potom k tomu postavíš?

Lomcovák
před 2 měsíci

Tohle tvrdí ČSÚ. Mě ty negativní data překvapují, protože takový pokles okolo sebe nevidím. Všude se staví a například německý výrobce světlometů HELLA AUTOTECHNIK v Česku nabírá zaměstnance a podobně.

Možná, že ČSÚ změnil metodiku a tím ten propad. :-D

*antibuzna*
před 2 měsíci

Ty jsi ale napsal, že lžou mainstreamová média. Takže jsi v rozporu ve svých tvrzeních.

Samozřejmě, že nemůžeš vidět pokles vztažený na jeden měsíc, když lidé sedí doma, protože jsou svátky a dále nejsou v práci protože mají dovolenou.

Včera v Události-Komentáře řekl Borek tuto informaci velmi objektivně. Žádné lhaní se nekoná. Nechápu, proč píšeš takové věci?

Lomcovák
před 2 měsíci

Ale jo jo, lžou, antibuzno, ty si snad taky myslíš, že to jsou meziměsíční data, a o tomhle vyjádření ČSÚ nepadlo v ČT ani slovo: "Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla průmyslová výroba meziročně o 7,6 procenta."

Nebo čím si to vysvětluješ? Vítkovice, Kovosvit, co?

*antibuzna*
před 2 měsíci

Jak na Novinkách tak v Událostech-Komentáře informovali, že se jedná o data ČSÚ.

A na stránkách ČSÚ se přesně toto hovoří, že se jedná o pokles z důvodu nižšího počtu prac dnů a také z důvodu celozávodních dovolených.

Navíc si opět protiřečíš, jelikož jsi psal toto: "

Tohle tvrdí ČSÚ. Mě ty negativní data překvapují, protože takový pokles okolo sebe nevidím. Všude se staví a například německý výrobce světlometů HELLA AUTOTECHNIK v Česku nabírá zaměstnance a podobně.

Možná, že ČSÚ změnil metodiku a tím ten propad. :-D
".

Pisatel článků hned na počátku samozřejmě manipuluje čtenáře, že se jedná o trvalý propad ekonomiky a konečně přišel ten jeho vysněný pád ekonomiky.

Jenže opak je pravdou. Chápu, že ty a pisatel článků se s tím těžko smiřujete, že ekonomika nekrachuje. Přijde mi to tedy opravdu hodně absurdní, že se najdou lidé, kteří si přejí krach ekonomiky. To už bych řadil do kategorie psychických poruch.

Lomcovák
před 2 měsíci

Takže, antibuzno, podle Tebe zůstává jediný důvod, který způsobil pokles o 7,6 %: celozávodní dovolené. Fajn, hlavně že jsme se domluvili.

Prostě když si 27 000 pracovníků ve Škodovce vezme hromadnou dovolenou (od pondělí 4. do pátku 22. července), otřese se národní hospodářství. V TPCA Kolín měli dovču až od 1. srpna.

*antibuzna*
před 2 měsíci

Opět na mne zkoušíš manipulace?

Nikdo nikde neříkal, že si vzali dovču jen ve Škodovce!

Navíc bylo o tři dny pracovní méně z důvodu svátků a také tam připadla jedna sobota a neděle navíc. Najdi si to někde na prac. kalendáři. :)

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -6,7 procentního bodu, pokles o 34,8 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek -1,2 p.b., pokles o 13,8 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek -1,0 p.b., pokles o 12,9 %).

Jak vidíš tak to zdaleka není jen Škodovka. V segmentu výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů jsou stovky jiných firem.

Pokud tak velký segment vykáže v jednom měsící pokles 35%, tak se to samozřejmě musí promítnout.

A o nějakém otřesu národního hospodářství vůbec nemůže být řeč!!! :))

Sám jsi psal. že to kolem sebe nikde ani nepociťuješ.

Apropo: Zkus se zamyslet nad proporcemi. Kdyby čistě teoreticky zcela tento segment přestal vyrábět, tak pořád ještě zbývá 80% průmyslové výroby jinak zaměřené. A to je dobře.

Venca
před 2 měsíci

Minimální mzdu má jen 2% zaměstnanců.

98% zaměstnanců má výrazně více.

75% má více než 15 000,-Kč

50% má více než 23 000,-Kč

30% má více než 28 000,-Kč

Lomcovák
před 2 měsíci

Zřejmě si lebedíte, že 50 % zaměstnanců má méně než 23 000,- Kč hrubého. :-(((

Jen chci upozornit, že při hrubé měsíční mzdě 23 000 Kč odvedete státu daň z příjmu 2 565 Kč a zdravotní a sociální pojištění 10 350 Kč (odvádí zaměstnanec i zaměstnavatel za zaměstnance, to je taková zlomyslnost pro větší administrativu) a zůstane Vám čistá měsíční mzda 17 905 Kč. Celkové mzdové náklady (superhrubá mzda) jsou 30 820 Kč.

Čistá mzda 17 905 Kč a státu 12 915 Kč, což představuje 72 % čisté mzdy.

Tzn. do rukou politiků odvádíme ohromné prostředky a co za to dostáváme. Směšné opravy dálnice D1 za 24 miliard firmou EUROVIA, 1,2 miliardy za počítačový program Tesaříkům z Olomouce, miliardy solárním baronům...

Venca
před 2 měsíci

Ano, vždy jde o to, jak se na to díváte, jestli je sklenice poloprázdná nebo poloplná, že. :))

Přes pět set miliard jde ročně na sociální dávky, převážně důchody. Dále si platíte školství, výzkum, policii, soudy, státní správu, hasiče, armádu a také ty dálnice, když už jste je zmínil. Platy politikům jsou opravdu zanedbatelná položka v tom balíku 1 200 miliard. :)

Před zhruba třemi lety mělo těch 50% zaměstnanců ještě o 3 000,-Kč méně a o to jde, že teď mají o 3 000,-Kč více a při nulové inflaci. :)

Tak nebuďte bručoun a buďte rád, že se konečně našla vláda, která ekonomice rozumí a lidem se daří lépe.

Soudce z lidu
před 2 měsíci

Kalousek s Klausem půjdou do lochu na tři roky.

Prokazování původu majetku bude přísnější, stačí pět miliónů místo sedmi

Finanční správa bude moci vyzvat poplatníka k prokázání původu majetku při podezření, že rozdíl mezi nárůstem jeho jmění a vykázanými příjmy přesáhl pět miliónů korun. Rozhodla o tom v úterý Sněmovna, když potvrdila přísnější senátní verzi předlohy. Vláda původně navrhovala sedmimiliónovou hranici.

https://www.novinky.cz/domaci/413911-pro...

*antibuzna*
před 2 měsíci

"Stačí si vynásobit, kolik skutečně berou ti, co dělají nebezpečné a zodpovědné zaměstnání: i kdyby dostali řidiči autobusů 100 Kč na hodinu, v delším měsíci dostanou hrubého 17200 Kč a po daních cca14500 Kč měsíčně."

Pisatel článku tvrdí, že řidiči azutobusů pracují 300 h měsíčně, pak by však museli mít 30 000,-Kč měsíčně a nikoliv 17 200,-Kč jak tvrdí pisatel článků.

Realita je taková, že u řidičů a obsluh pojízdných zařízení činila podle posledních dostupných údajů statistiků za celý loňský rok 22 425 korun. Nyní to tedy bude ještě výrazně více.

https://www.novinky.cz/ekonomika/413797-...

*antibuzna*
před 2 měsíci

Kdyby měl pisatel článku alespoň elementární snahu psát objektivně a nikoliv tvořit tyto pamflety, které špiní vládu ČR, taky by si jistě musel alespoň vyhledat zprávu na MFR o pokladním plnění za leden až srpen 2016.

http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-z...

Zde je pasáž o struktuře výdajů rozpočtu a jejich hodnocení. Zcela srozumitelně je tam vysvětleno, proč ve výdajích je o 20 miliard méně než v minulém roce a že se jedná především o položku "kapitálové výdaje" a přesně pak výdaje na spolufinancování projektů financovaných z kohezních fondů EU.

cituji:

"Kapitálové výdaje zatím dosáhly 46,6 mld. Kč a byly tak o 30,6 mld. Kč nižší než ve stejném období minulého roku. Z této částky bylo určeno 29,6 mld. Kč na financování společných programů EU a ČR

(z toho 21,2 mld. Kč se týkalo programového období 2007-2013 a z velké části bylo čerpáno z tzv. nároků z nespotřebovaných výdajů minulých let)."

A jsme doma !!!

Kalousek zanedbával čerpání z fondů EU a raději vytvářel nadstandardní finanční rezervy, aby měl na tunel zvaný "ekologická zakázka", místo aby spolufinancoval tyto programy.

Při příchodu nové vlády v lednu 2014 byla situace velmi kritická a hrozilo, že se nepodaří fondy EU vyčerpat a propadnou. Vláda se tedy velmi nasadila a dotáhla do finále mnoho programů a tímto v roce 2014 a v roce 2015 narostly výdaje na spolufinancování. Vláda vlastně zafinancovala to, co už měl dávno udělat Kalousek, ale neudělal.

Nyní naběhlo nové období a není třeba šturmovat. Vláda proto může finance na spolufinancování rozložit rovnoměrněji a tímto je v mezidobí ve 20 miliardovém plusu.

Vůbec to však neznamená, že by vláda neinvestovala, právě naopak, stále investuje do fixního kapitálu více než vlády předešlé, kde působil Kalousek.

Ekonomika ĆR je nyní ve vynikající kondici, opět vykazuje růst 2,6%, nutno si uvědomit, že z již dost vysoké základny roku 2015, zlepšuje se export a roste položka "domácí spotřeba", tažená stále vyššími příjmy obyvatel, při prakticky nulové inflaci.

Daří se vybírat daně a sociání pojištění, významně klesl deficit důchodového pojištění z 50 miliard na pouhých 13 miliard, přitm vláda jen v roce 2015 přidal důchodcům přes 10 miliard korun.

Psát pamflety, že všechny tyto hmatatelné výsledky jsou jen komedie, to opravdu nedává smysl. To je naprosto evidentní, že se jedná jen o zlý úmysl pisatele článků, špinit vládu ČR.

*antibuzna*
před 2 měsíci

Jestliže poklesly mandatorní výdaje, pak to vůbec neznamená, že musely poklesnout investice. Na investice jdou z velké části peníze z fondů EU, které byly v roce 2015 ve výši 198 miliard. Proti tomu nějakých 20 miliard ušetřených na kancelářském papíru je naprosto zanedbatelných.

Navíc méně může také znamenat více, už to bylo i v pořadu OVM, že se omezila korupce a za méně postavíme více.

Dále je třeba si uvědomit, že těch 85 miliard je saldo statního rozpočtu a vůbec nic neříká o vstupech, jak na straně příjmů, tak na straně výdajů.

Karty na stůl jasně vykládá statistická ekonomie, to jest data z českého statistického úřadu. Je zajímavé, že v článku není ani jeden odkaz na zdroj dat a vůbec článek s těmito daty nepracuje.

Jestliže se zvýšil dluh obyvatel, pak to vůbec neznamená, že to jde do výběru daní. Dluh je neutrální. Na jedné straně si občan půjčí a na druhé straně musí splácet a ještě navíc úrok.

Půjčit si má pro občany smysl v tom, že mohou mít danou věc dříve k užívání. Předvším si lidé půjčují na bydlení. Platy rostou a úrokové míry jsou dramaticky nízké, tak je logické, že si lidé půjčují.

Petr Pokorný
před 2 měsíci

Nechci brát iluze, ale v USA to říkají od války. Nakupte si na dluh a děti vám požehnají, ti budou bohatší a vše zaplatí. Samozřejmě že je to lákavé, nízké úroky. Stejně jako se průměrného kuřete nenajíme, když jeden kopí celé. A ještě jsem nikdy neviděl, aby se stavěl dům, ale bez peněz a nikdo neplatil daně. Už je zde komunismus? Tam to slibovali. Mandatorní výdaje nepoklesly, naopak, ale poklesly investice. Až příjde krize, chudší zešílí, nebo se půjdou mlátit! A bude jim nadáváno, nebo bude NATO v pohotovosti jako SSSR v roce 1968!

*antibuzna*
před 2 měsíci

Dluh je z hlediska tvorby HDP a stejně tak výběru daní NEUTRÁLNÍ.

Nejde o to jestli je něco lákavé. Jde o to, že lidé mají především vyšší příjmy, průměrná mzda se zvýšila o 2 700,-Kč a to při nulové inflaci, takže je to reálný růst. Do toho navíc ty nízké úroky na hypotéky, tak by lidé byli hloupí, aby nerealizovali nákup bydlení.

Statistika o jednom kuřeti neplatí v prostředí, kde je 10 miliónů subjektů.

Průměrná mzda se počítá jako součet všech vyplacených mzdových prostředků poděleno počtem příjemců. Dokonce statistika vede přehled o jednotlivých odvětvích a nedávno uvedli, že platy rostou předvším u hůře placených zaměstnání.

Jestliže je stále růst HDP kolem 2,6%, tak si uvědomte, že to není žádný pád do mínusu, naopak, k těm nárustům z minulých dvou let ještě dále roste výkon ekonomiky o dalších 2,6% při nulové inflaci !!!

Výkon je tažen spotřebou domácostí, což je dobře, lidé si více vydělají, tak více utrácí. Daří se také exportu, saldo je k srpnu meziročně vyšší o 34 miliard a to je hezké číslo navíc nijak neovlivěno změnami kurzu, je to tedy objektivně vyšší výkon exportu.

Pokud by přišla nějaká krize, tak vždy na to nejdříve doplácejí lidé chudí. Takže v tom vašem prohlášení nevidím žádnou duchaplnost.

Že se letos procentuelně investuje méně do stavebnictví je dáno vysokou srovnávací základnou z minuého roku.

Bude zajímavé srovnat celkové investice za čtyři roky vlády s investicemi předchozích vlád. Kalousek nezvyšoval investice 5 let za sebou.

Takže to srovnání bude zcela jistě výrazně ve prostěch současné vlády, která investuje do budoucnosti velmi výrazně.

Uznejte si, že výsledek hospodaření vlády ČR není žádný zázrak ani to není komedie, je to výsledek smysluplného řízení ekonomických procesů, ať už na straně investic, zaměstnanosti, mzdové politiky, prostě komoplexní přístup.

Osah článku je zcela účelový a neodráží objektivní realitu.

Petr Pokorný
před 2 měsíci

Průmyslová výroba v České republice v červenci meziročně klesla o 14,1 procenta, hodnota nových zakázek meziročně klesla o 16,2 procenta, uvedl ČSÚ. České stavebnictví v červenci klesalo nejrychleji od března 2013. Zrychlilo meziroční pokles na 16,3 procenta z červnových (revidovaných) 12,4 procenta. V pozemním stavitelství produkce v červenci meziročně klesla o 12,3 procenta, v inženýrském se snížila o 23,4 procenta. Stavebnictví je jedním z mála oborů, kde se víc propouští, než nabírá.
Srovnávat s obdobím šílené západní krize se sice může, ale jenom jednoduchý člověk na to skočí. (Nebo neinformovaný). Teď bude období, které bude střídat + a - a pak bude sešup a nárůst dluhu. Bilance zahraničního obchodu ČR skončila v červenci ve schodku 1,5 miliardy korun,
Žádné stromy nerostou do nebe, pouze Sobotka z vás dělal hlupáky.

*antibuzna*
před 2 měsíci

Průmysl v červenci propadl o 14,1 procenta, hlavně kvůli dovoleným

Průmyslová výroba v České republice v červenci meziročně klesla o 14,1 procenta, zatímco v červnu vzrostla o čtyři procenta a v květnu o více než devět procent. Výsledky za červenec jsou podle Českého statistického úřadu významně ovlivněny rozložením státních svátků v pracovním týdnu a také tím, že řada významných průmyslových podniků měla celozávodní dovolenou v červenci, zatímco loni v srpnu.

https://www.novinky.cz/ekonomika/413828-...

Přestaňte manipulovat, vždyť normální lidé si to najdou a ví, jak se věci mají.

Vy jen účelově špiníte vládu, ale fakta hovoří jasnou řečí, že ekonomika dále zvyšuje výkonnost.

*antibuzna*
před 2 měsíci

To co uvádíte, jsou jen meziroční srovnání, navíc v červenci v průmysu silně ovlivněné dobou dovolených a ve stavebnictví vysokou základnou minulého roku.

Celkově roste HDP 2,6% oproti základně roku 2015, takže nikam se ekonomka nepropadá, naopak výkon dále roste.

Co se týče investic, tedy tvorby hrubého fixního kapitálu, tak jsme na tom výrazně lépe než roky za vlády pravice.

hrubý fixní kapitál v mld.

2008... 1 165 332
2009... 1 063 472
2010... 1 066 005
2011... 1 067 017
2012... 1 051 943
2013... 1 027 089
2014... 1 084 075
2015... 1 198 101

Jasně je vidět, že za vlád pravice investice neustále stagnovaly a nevykazovaly žádný růst, v letech 2012 a 2013 dokonce výrazně propadly.

Naopak rok 2014 a 2015 je výrazně vyšší vklad do investic než všechna léta předchozí.

Ekonomikaje v roce 2016 je dále ve výborné kondici.

Žádná šílená západní krize se v ČR nikdy nekonala.

Petr Pokorný
před 2 měsíci

Tak to už zase stačí opus111. Před rokem měli také lidi dovolené a né, že né a západní krize samozřejmě ovlivnila turistiku, nákupy a cenotvorbu, stehně tak že lidé nevěděli, co bude, takže ukládali do bank a ty vklady nyní vybírají. Logické selským rozumem.
Výběry, plus dluhy, skoro záporné úroky a Sobotka chodí jako páv. Komedie jak za Buriana.
Takže zase s Bohem a šáteček, na hlouposti nemám čas.

*antibuzna*
před 2 měsíci

Ty si vymýšlíš pokaždé jinak. Jednou lidé ukládají do bank, podruhé zase že dělají dluhy, potřetí je růst HDP jen díky ČNB, už si v tom udělej pořádek.

Nevím, co je nepochopitelného na tom, že v době závodních dovolených poklesne průmyslová výroba?

V minulém roce to bylo v srpnu, kdy průmyslová výroba poklesla meziměsíčně o 4,3%.

V letošním roce byla průmyslová výroby celý rok v plusu, jen v červenci se to snížilo: https://media.novinky.cz/844/568445-gall...

Průmyslová výroba v ČR snižuje akceleraci, protože chybí lidé na pracovní místa. Mnoho firem dává report, že prostě nejsou lidi.

Zaměstnanost je maximální.

Prostě jen špiníš vládu a nemáš pro to žádné relevantní údaje.

Ten, co to cáluje
před 2 měsíci

Á už je tady relevance. Já četl, jak Kalous fňukal, že lidi ukládaj do bank pořád víc a teprve teď jedou na dluh. I nahoře je to napsaný. Neumíš česky?

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...