Blíží se soumrak Evropy? I Německo padá! A co dál?


Německo se otřásá v základech, a i když nás naše vláda oblažuje úžasnou budoucností, Evropa začíná být vystrašená. A ani ECB si není jistá, co bude dál!

 

Soumrak, nebo selský rozum?
Soumrak nebo selský rozum?

Pozor: po migrantech v Německu další rána! A my jsme jejich vazaly!

Export se v červenci podle sezonně upravených údajů snížil ve srovnání s předchozím měsícem o 2,6 procenta na 97,1 miliardy eur (2,6 bilionu Kč). Politici se to snaží zlehčovat, že jsou prázdniny. Jenomže...

 

Stále běží v Evropě tisk peněz jak "záchodových papírků" (indikovaný konec QE v březnu 2017), ale přitom jsou obavy z opačné trajektorie. ECB stále nakupuje vládní dluhopisy jako spásná záchrana, Řecku se vyhrožuje už po tisící, že naposledy a konec, a přitom se nahlas mlčí o hlavních problémech: výsměch Velké Británii, že libra oslabila (mimochodem stejně trapně se smáli politici a zarytí prounijní ekonomové Rusku a rublu), i zde nese své ovoce:

Německý vývoz do tzv. třetích zemí, kam patří Čína, Rusko, Japonsko a USA, se propadl o 13,8 procenta. Vývoz do zemí EU mimo eurozónu, kam spadá Británie, klesl o 8,8 procenta.

Přitom každému trochu zdatnějšímu obchodníkovi se selským rozumem muselo být jasné, že devalvace rublu a libry s německou, potažmo evropskou ekonomikou zamává. Takže slabší euro je jakási pohádka, která ničemu nepomáhá. Že slepá poslušnost Merkelové podřídit se USA, i když část firem v Německu rebeluje, nese své ovoce. Slepota a hluchota, či merkelovská poníženost? Zlé jazyky tvrdí, že je Merkelová vydíraná a spekuluje se čím. Dozvíme se pravdu?

Ať tak či onak, fakta jsou jasná. Navíc, i když americké zbrojení trhá opět rekordy, Janet Yellenová (FED) zahajuje boj proti inflaci, aby současně zabránila recesi. Najednou ukvapené zvednutí sazeb prý udusí ekonomické oživení v USA, a tak prý to tvrdí pouze proto, aby vyprovokovala americkou ekonomiku. „Ekonomický výhled je nejistý a monetární politika není předem pevně daná“, vysvětluje zmateně. (Když si to porovnáme s fantastickými výkony "A guvernérem roku se stává... Elvira Sachipzadovna Nabiullinová - Rusko!"), tak člověk žasne, co se v USA dostává do čela za karikatury ekonomiky. I tehdejší údajný guru americké a světové ekonomiky Greenspan žasnul, když bublina praskla a americká ekonomika klekla a nevzpamatovala se dodnes. A "Yellena vyvádí další psí kusy".

Co nás čeká?

Tak přes silácká vyhlášení nikdo neví nic. Ani já (ani mé okolí) si nedovolíme, chceme-li být narozdíl od politiků slušní, predikovat nic. Ale: ruská ekonomika je na začátku prosperity dlouhodobé (zda pomalé a slabé či silné nevíme, ale určitě je). Čína vývojem předbíhá USA, např. "Čína přebírá vesmírné otěže. Na oběžnou dráhu vyslala přelomový..." a spolupracuje s Ruskem. Přitom Rusko nemá skoro žádný dluh, takže souběh všech těchto faktorů snad vyvolává v USA duševní depresi a není se co divit vojenskému vyhrožování a následným pomateným prohlášením prezidenta Obamy. Pokud se nenecháme vydírat vládou USA a Bruselem, nemusíme mít pokles žádný, dokonce můžeme paradoxně ještě více akcelerovat, i přes pád západních států v EU v čele s Německem. 

A přesně to je úžasné prozření pro mnoho českých občanů: nemusíme mít "Zemana a Klause" rádi, ale kopou za Českou republiku víc, než mnozí jiní, mající to v názvech neziskových... A proto si do nich kopou stále více ti, co si hřejí bruselsko-washingtonskou polívčičku za špinavé americké dolary, aniž by je zajímalo, jak se českým lidem žije. (Nezaměňovat s tím, že se dramaticky nepropouští.) Ale především: jaká je prosperita české budoucnosti? Ti poctiví a slušní vědí přesně, o které zločince se jedná! A příjde čas...!

 

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

*antibuzna*
před 2 měsíci

"Papierky" poodložené budou, až se umístí do investic. Zatím je problém ty peníze zainvestovat. Zapuštění některých projektů trvá i přes deset let.

Například Kalousek tak zoufale podcenil přípravu projektů, že i současná vláda má teď problém urychleně rozjet nové projekty, protože i když teď začnou s příparvou, tak jejich relilzace bude třeba až za deset let. Toto je segment, kde se musí pracovat s velkým předstihem. Kalousek poškodil ekonomiku ČR na deset let dopředu.

Celá EU teď obtížně investuje, protože to neoliberální šílenství o šetření vyrobilo situaci, že nejsou projekty a je třeba s velkým úsilím opět rozjíždět ten kolos investic.

Za Kalouska byl ten stav pro ECB ideální. sIce se méně investovalo, ale protože si Kalosuek podsekl příjmy do státní kasy, tak se musel extrémně zadlužovat.

Kdežto současná vláda dokonce státní dluh snížila o deset miliard a dále snížili o deset milard dluhovou službu. ECB je z toho zoufalá, protože nemá kam v ČR umístit ty tvoje "vytlačené papierky".

Máš naprosto mylnou představu, že když ECB vytvoří nějaké pobídky na primárním trhu obligací, že se ty peníze hned dostávají do kapes spotřebitelů.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...