Jaroslav Matuška SVOBODA A SUVERENITA - o co mě jde?

V roce 2001 vyšla kniha NAROVINU. Snad čtenáři této krátké glosy uvítají pár citací z jedné kapitoly a to České otázky:

„český národ žije na území českého státu...slovo vlast. To je někde mezi slovy stát a národ...Považuji za svou povinnost bojovat s lidmi, kteří uvažují o jisté dočasnosti našeho státu v budoucí nadnárodní Evropě...Hlásím se k pozitivnímu vlastenectví a velmi citlivě vnímám vlastní sounáležitost s českým národem a státem. Nemohu přjmout názor, že stát je jen jakási veteš devatenáctého století...chci ostře odmítnout...odlišnost mezi pohledem "obyčejného" člověka...a postojem lidí "neobyčejných"...tak právě tito obyčejní lidé vždy v minulosti ukázali a dokázali, že se o abstraktní hodnoty dokáží prát daleko více než ti údajně neobyčejní, kteří o věci píší vznešené filozofické traktáty...Už Artistoteles říkal, že velikost státu nesmí překročit určitý rozměr, protože pak ztrácí elementární přehled..."

V článku fiktivního MEMORANDA HNUTÍ MYSLÍCÍCH jsem cítil určitý rozpor mezi společností občanů a národním státem. Po pročítání textů starých skoro už deset let jsem tomu přišel na kloub. Ta kniha skutečně stojí za přečtení. Je o to cennější, že to není kompilace různých pomocných materiálů, ale je to „pouhý“ rozhovor V. K. s Petrem Hájkem.

Po vstupu do EU Václav Klaus napsal řadu textů, které byly už poučenější. Nevím, jestli vynucená ratifikace Lisabonské smlouvy nemění jeho názor, že vstup do EU nemá alternativu. Vznikly strany, nabízejí řešení, které většina občanů nepříjímá. Fakt je, že těch původně UNIÍ „nadšených“ ubývá. Politické rozhodnutí o zřízení eurozóny se ukazuje jako chybné a nákladné. Možná, že i lidé více chápou, že „Ono dnešní velké europeizování ze strany Německa není nic jiného než součást dlouhodobé strategie německé politiky“. Anebo více souhlasí s tezí, že „I celá myšlenka eura je snaha o utkání s americkým dolarem. A vize evropských obranných struktur je pokus vymanit se z NATO, kde dominují USA.“

V roce 2009 vyšla kniha Smrt ve středu od Petra Hájka. S jeho posuzováním tragédie 11 – 9 nesouhlasím. Viděl jsem v televizi skákat zoufalé lidi z oken dvojčat. Nedovedu si představit, že by mohli existovat lidé, kteří by promyšleně něco takového mohli plánovat. S čím ale souhlasím je toto: „Kupujeme, jíme a pijeme, co je nám předepsáno... Skutečným vládcem veřejného prostoru – ať si pod tím shrnujícím termínem už představujeme cokoli – jsou technologicky vyspělá média.“

Hlavní deníky jsou ovládány ideologií „KOREKTNÍ POLITIKY“, „MULTIKULTI“, svoboda projevu dostává na frak. Představitel třetí nejsilnější politické strany v Holandsku je pozván na přednášku, ale není vítán na půdě ČR vysokým státním představitelem. Proto je správné se poohlédnout po prostředcích přímé demokracie a využít všech možností INTERNETU a moderních komunikačních systémů, IVR nevyjímaje. Soutěž politických stran, na které je založen náš politický systém, tím bude jenom posílen. I v některých samotných stranách dochází k rozdílným názorům na postupující integraci UNIE. Svobodná a otevřená debata o všech problémech ve společnosti je nezbytná.

Předešlé:

SVOBODA A SUVERENITA - HNUTÍ MYSLÍCÍCH - MEMORANDUM

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...