Je to k nevíře, co naši bitou policii ještě čeká. Stalo se velmi nedávno. Policejní hlídka při večerní projížďce městem uviděla postarší osobu táhnoucí vozík s několika litinovými poklopy a hliníkovými dopravními značkami. Když policisté vystoupili z auta, aby si ověřili totožnost podezřelé osoby, zjistili, že se jedná o 70 letou romskou důchodkyni Eržiku S., která je v plném invalidním důchodu od roku 1959. Při kontrole průkazu totožnosti se ukázalo, že dotyčná má občanský průkaz vydaný obvodním oddělením Veřejné bezpečnosti v květnu roku 1957, a fotografie na průkazu se neshodovala se současnou podobou.

Policisté vyzvali důvodně podezřelou, aby je následovala k dalšímu došetření a vysvětlení. V tom okamžiku tato závadová osoba, zřejmě pod vlivem návykových látek, brutálně napadla holí oba policisty. Jeden utrpěl středně těžká poranění na 50 procentech těla a byl nucen ukrýt se do služebního vozu. Dotyčná nereagovala ani na výstražnou střelbu do vzduchu ze strany druhého policisty a ten byl nucen se rovněž ukrýt do vozu, odkud zavolal posily. Invalidní recidivistka  zdemolovala mezitím holí služební automobil s odhadovanou škodou dvě stě tisíc korun. Zásahová jednotka z krajského oddělení policie, se sice snažila zabránit dotyčné v běsnění, ale ku jejímu zklidnění přispělo až použití vodního děla. Poté byla odvezena na příslušné oddělení, aby podala vysvětlení. Dotyčná odmítla vypovídat bez přítomnosti advokáta a romského asistenta. Po provedených právních úkonech byla propuštěna, neboť státní zástupce neshledal důvod k uvalení vazby, vzhledem k věku a trvalé invaliditě dotyčné. Zároveň rozhodl případ odložit, přestože léčení zraněného policisty si vyžádá měsíční pracovní neschopnost a nejsou vyloučeny trvalé následky.

Druhého dne svolal advokát nespravedlivě pronásledované tiskovou konferenci, na které za přítomnosti tisku a televizí obvinil policii z brutality a šikany. V televizi pak dotyčná se slzami v očích popisovala nelidské praktiky české policie. Humanitární organizace vyjádřily rozhořčení nad postupem policie a zasahující policisty obvinily z rasiszmu, fašizmu a neonacizmu. Vyjádřili pohoršení, že na místo nebyl přivolán policejní vyjednavač a psycholog a nesnažili se navázat s dotyčnou dialog. Připravují proto protestní pochod pod heslem Stop Kubiceho gestapu. O případu napadené informovali i některé americké deníky . Jistá americká filmová společnost se již spojila s týranou nepachatelkou a hodlá odkoupit autorská práva na zfilmování jejího nelehkého života pod názvem Czech Brutality. Hlavní roli, podle zatím nepotvrzených zpráv, by měla ztvárnit Meryl Streepová a roli násilnických policistů Silvestr Stalone a Steven Segal. Americký advokát Fagan, který náhodou dlí v Karlových Varech a vykonal zdvořilostní návštěvu u tamního primátora, nabídl pronásledované, že ji bude zastupovat u mezinárodního tribunálu v Haagu a bude žádat bolestné 10 milionů dolarů. Organizace Amnesty International uvedla, že týrání nebohé ženy si nezadá s mučednickou smrtí Kaddáfího. Známý pražský obhájce lidských práv podal okamžitě  trestní oznámení na Praze 6 na neznámého pachatele a žádal, aby dotyčné byl zvýšen invalidní důchod, protože utrpěné trauma bude mít zřejmě trvalé následky a ztíží její uplatnění v běžném životě. Premiér Nečas se měl údajně neveřejně vyjádřit, že kdyby k tomuto politováníhodnému policejnímu přehmatu došlo během jeho návštěvy v USA, prezident Obama by mu skleničky od Mosera možná hodil na hlavu a pohrozil, že pokud bude policejní násilí v Česku pokračovat, Američané nedostaví Temelín.

Policejní inspekce postavila oba policisty dočasně mimo službu a její šéf slíbil, že případ bude pečlivě prošetřen a pokud se potvrdí, že policisté napadli holí dotyčnou a pak si sami zdemolovali vůz, budou propuštěni bez náhrad.

Nejmenovaná televize ihned zaktualizovala jeden svůj pořad a pod názvem „Jak se staví romský sen“ nabídla ubohé stařence, že jí revitalizuje její vybydlený byt. Konkurenční televize nelenila a nabídla nový pořad scénáristy Karla Vacka „ Cikánko ty krásná“ a dotyčné byla nabídnuta na známé klinice estetické chirurgie kompletní rekonstrukce chrupu, remodeláž prsů, odstranění vrásek a liposukci. Eržika souhlasila pod podmínkou, že pak nebude muset znovu před lékařskou posudkovou komisi. Česká veřejnost vývoj tohoto případu pozorně sleduje.

 Není důležité, jestli se tento příběh stal. Je totiž hodně pravděpodobné, že se může klidně stát. Doby, kdy inspektoři pan Brůžek a Bouše chodili beze zbraně,policajti s obuškem a píšťalkou, a galerka se neodvážila na ně vztáhnout ruku, jsou dávno pryč. Dnes si dovolí zmlátit ozbrojené a vycvičené  policisty  i neduživec. A policie, místo aby bránila občany, musí bránit sebe sama.