Vyrovnaný rozpočet ANO, posílat 90 miliard na eurozónu NE

Podle závěrů summitu  Evropské rady z 9.12.2011 se má česká vláda do 10 dnů rozhodnout, zda přispěje další půjčkou skrze Mezinárodní měnový fond (MMF) na krachující státy eurozóny, a má se vyjádřit, zda se připojí k nové Fiskální smlouvě („Fiscal Compact“).


    1) Svobodní žádají vládu České republiky a Českou národní banku, aby neposílaly 90 miliard korun (= přibližný díl, o který nás eurozóna žádá) na krachující státy eurozóny. Svobodní kritizovali loňskou půjčku první miliardy eur z našich devizových rezerv (viz zde). Tyto půjčky jsou prakticky nesplatitelné a je na pováženou, že vláda obětovala miliardu eur bez souhlasu parlamentu. To už by se nemělo opakovat. Svobodní věří, že Česká národní banka pod současným guvernérem neposkytne součinnost k případnému rozhodnutí vlády o poskytnutí další půjčky MMF ve prospěch krachujících států eurozóny.

    2) Svobodní chválí obezřetnost premiéra, který nedal na summitu dopředu souhlas se smlouvou, která ještě nebyla napsána. Svobodní vyzývají poslance, senátory a ministry, s nimiž bude premiér Petr Nečas projednávat otázku případného připojení České republiky k Fiskální smlouvě, aby účast ČR na fiskální unii odmítli. Svobodní připomínají všem politikům závazek vlády, s nímž jí byla parlamentem dána důvěra, že každá smlouva, která předá pravomoci na EU, bude podléhat referendu. Ze závěrů summitu plyne, že kromě pochopitelného závazku vyrovnaného hospodaření má "Fiskální smlouva" zahrnovat povinnou koordinaci všech hospodářských reforem s Evropskou unií s cílem mít jednotnou hospodářskou politiku a povinnost států s deficitem předkládat EU ke schválení strukturální reformy a povinnost všech zemí předkládat EU návrhy státních rozpočtů. Svobodní považují otázky hospodářské politiky, reforem a státního rozpočtu za věc národní vlády, která je odpovědná parlamentu, resp. voličům a nikoliv Bruselu.

    Svobodní současně vyzývají vládu, aby nezávisle na EU dostála svému slibu z programového prohlášení a předložila parlamentu ústavní zákon o rozpočtové kázni.


    Petr Mach   předseda    
 www.svobodni.cz   

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...