Havlova milost pro Martu Chadimovou (restituce obrovského majetku)

Marta Chadimová, která je stíhána kvůli restitučnímu podvodu, přijala prezidentskou milost. Tu jí udělil v roce 1995 tehdejší prezident Václav Havel, Chadimová přesto několik let trvala na soudním projednání.

Havel nikdy neodpověděl na otázku, na čí žádost jí milost udělil. “Je (Chadimová) už potřetí ve vazbě,…proces se táhne tři a půl roku, nebere konce, rozsudek je v nedohlednu a ona je velmi vážně nemocná,” řekl Havel v srpnu 1995 ČT a poznamenal, že si není jist, zda by se mohla “nějakého rozsudku dožít”.

Obžalovaná se psychiatrovi vyhýbala

Soudce restituční kauzy Chadimové poslal obžalovanou k lékaři poté, co ho s odkazem na svůj špatný psychický stav žádala, aby hlavní líčení probíhalo vždy každý druhý den. Tedy v rozporu s běžnou soudní praxí. Paška proto žádal znalecké vyjádření a sjednal Chadimové vyšetření. "Obžalovaná se ke znalci třikrát nedostavila," řekl již v březnu s tím, že mu nezbývalo než poslat pro ženu policisty.

Trest nehrozí, Havel udělil milost

Chadimová je obžalovaná z padělání podkladů na jejichž základě měla restituovat dům na Loretánském náměstí a část budov a pozemku Strahovského kláštera. O nepravosti dokumentů a tedy i restituce rozhodl již v občanskoprávním řízení Obvodní soud Prahy 1 letos v lednu. Trestní senát má nyní rozhodnout, zda se zfalšováním dokumentů učinila sama Chadimová. Trest však někdejší disidentce nehrozí, neboť jí prezident Václav Havel zaručil svou milostí v srpnu roku 1995 beztrestnost.

5. prosince 1999  12:09
- Ústavní soud v Brně zamítl stížnost Marty Chadimové obžalované z podvodu kvůli údajnému falšování listin týkajících se majetku řádu premonstrátů.

 

V dubnu 2001 jí byl přidělen nový soudce – Jaroslava Lišková.  Hlavní líčení tak začínalo počtvrté od začátku. Ale ještě nebyl konec. O měsíc později Liškovou vyloučil z projednávání věci pražský městský soud. Posledním soudcem byl Dušan Paška, který líčení zahájil loni v říjnu. 

Marta Chadimová přijala po 8 letech Havlovu milost

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

před 5 roky

Dámy z Katastru nemovitostí hl. města Prahy, které opodstatněně svědčili proti Chadimové, se bojí pomalu do dneška... Také bych chtěla být kamarádkou Havla..

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...