Schwarzenberg: buď budeme součástí Německa, nebo odcházím do Rakouska

Prezident Václav Klaus odmítá vydírání Německem a Francíí a rozpočtový zákon, nařizující z Berlína a Bruselu, co máme dělat s našimi penězi, nepodepíše.
kníže pán
kníže pán
 
Kontrola státního rozpočtu v Bruselu, kam poputuje dřív než do Poslanecké sněmovny, koordinace hospodářské politiky se zbytkem EU, samotný vstup do špatně zkonstruované eurozóny – jsou tyto cíle takové terno, abych pro jejich dosažení riskoval vládu?
 

Z pohledu TOP 09 možná ano. Má pro to dva důvody, Schwarzenberga a Kalouska. U ministra zahraničí se bohužel ukazuje, že není schopen uvažovat jinak než v pomyslném německo-rakouském rámci a že situaci, kdy bychom nenásledovali hlavní proud, si prostě neumí představit. Schwarzenbergovy kulturní instinkty dobře zapadají do politických instinktů Miroslava Kalouska.

Modří by udělali hrubou chybu, pokud tlaku topky podlehnou. Dost na tom, že by předpřipravili cestu k dalšímu významnému omezení státní suverenity. Byla by to i politická chyba, legalizace scénáře, v němž má ODS tak jako tak přisouzenu zápornou roli.

Pokud ale premiér necouvne, může se ukázat, že topce je přece jen bližší účast ve vládě než evropanský kabát. A že strategie být v EU ovcí, co chodí za stádem, nemá ve společnosti většinu. Chtělo by to průzkum bojem.

Daniel Kaiser Lidovky.cz

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...