Maďaři se vymaňují z řecké cesty, EU se zákeřně mstí

Dušan Streit

Dušan Streit
streit.blog.iDNES.cz

Dnes má EU bezprecedentně zmrazit Maďarsku uvolňování takzvaných kohezních fondů. Maďaři mají povinně platit, ale opačný tok peněz má být vyděračským způsobem jednostranně zastaven.

Nehorázné, licoměrné a záludné jsou zástupné důvody, jichž má být zneužito. Oficiálně mají být trestáni za překračování rozpočtového schodku, za který ostatní hříšníci, mezi něž patří i mj. Francie, Itálie a patřilo i Německo, žádnou sankci neobdrželi. Maďaři prý nevyvinuli dostatečné úsilí, ačkoliv loni vykázali přebytek!

Kontrastuje to s jinými ohroženými zeměmi, jako jsou Belgie, Kypr, Malta, Polsko a s notorickými dlužníky typu Portugalska, Španělska, Itálie, Francie a především Řecka. EU se nelíbí právě to, že se Maďarsko chce o svou záchranu postarat samo bez asistence evropských protektorů a lichvářů, kteří by je nasměrovali na řeckou cestu.

Zatímco my posíláme své bankovní rezervy MMF, Maďaři chtějí rezervy své centrální banky použít na splátky dluhů. A to se lichvářům pochopitelně nelíbí. Raději by tyto peníze viděli v eurovalu a dále zatěžovali maďarskou ekonomiku úroky. Dokonce i občané jsou ochotni se skládat dobrovolnými splátkami. Jaký to kontrast proti Řecku, kde vládnou eurokolaboranti! Maďaři také de facto ústavně emancipovali svou centrální banku od kurately ECB, což se neodpouští.

Farizejství EU vynikne, když si uvědomíme, že Maďaři v nové ústavě zakotvili i vyrovnané veřejné finance. Přesto je tato ústava trnem v oku integrátorů, protože je to ústava suverénního státu. Tato ústava sice neporušuje žádné unijní smlouvy, ale narušuje trend dalšího plíživého předávání kompetencí státu. Na tuto ústavu tak EU zaútočila nepřímo přes peníze. Proto ani nemohla navrhovat nějaké nápravné kroky. Vše se odbývá pouze formou zastřeného vydírání.

Dalším důvodem je, že Maďaři nechtějí nechat evropské predátory vydělávat na důchodovém systému, který vzal opět pod svá křídla stát. No považte tu drzost! A dokonce i francouzským vodárnám (Suez) hrozí, že je Maďaři odstaví od kšeftů s maďarskou vodou, jejichž obdobu známe i u nás. Jenže Maďaři v tom bezrizikovém byznysu s provozováním „vodáren“ bez rozvodných sítí vidí porušování privatizačních smluv, chtějí – zatím bezúspěšně – hospodářské kalkulace, ale i tak vycházejí na světlo různé nevýhodné smlouvy, směnky a podvodné úmysly.

Když jsem četl, co má EU v plánu vůči Maďarům, jen se mi potvrdilo, že z podobného soudku jsou i naše potíže s čerpáním evropských dotací ve školství. Situace se prostě má tak, že pokud Nečas nepodepíše smlouvu o fiskální unii, nedostaneme nic.

Nechoď Vašku s pány na led... Dali jsme se do spolku hospodářských nájezdníků, politických afresorů a finančníc vyděračů. Každý ústupek pod tlakem se vždy obrátí proti kapitulantovi. Proto bychom už měli s EU (tedy s členskými státy) podepsat jedinou věc – smlouvu o vystoupení.

 

Ceterum autem censeo Unionem Europaeam esse delendam!

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...