Nefiltrované pivo: uměle zakalené a cezené filtrem
Mikrobiologický rozbor, který pro HN provedli pivovarničtí specialisté z pražské Vysoké školy chemicko-technologické ukázal, že jako "nefiltrovaná" se prodávají i piva uměle zakalená či bez živých kvasinek.
Takový je například ležák od Staropramenu - při testu neobsahoval ani jedinou živou kvasinku. Pivo totiž prošlo pasterací, která je zahubila. Zatímco tím, že je pivo nefiltrované, se pivovar chlubí velkými písmeny na přední části lahve, informaci o pasteraci umístil drobným písmem na zadní etiketu mezi složení nápoje a adresu výrobce.
Staropramen vlastně vyrábí nefiltrovanou „mrtvolku“, jak říkají pasterovaným pivům hanlivě někteří pivaři. Kromě enzymů mizí spolu s kvasnicemi z piva i charakteristický zákal. Zdeněk Lux ovšem o něj nechtěl konzumenty připravit, vytvořil jej proto uměle: do piva je přidaný jablečný extrakt, díky němuž pivo působí zakaleně!
_____________________________________________________________
Skutečně nepasterováno, nefiltrováno
Hubertus 12 nefiltrovaný
ležák Gabrinus nefiltrovaný
Rychnovská kněžna
Zpět na komentářeReakce na příspěvek
Jasně, jen tak dál, dnes stačí vymyslet jakykoliv blivajz, "správně" ho otermínovat, pomastit kapsu hygienickým a zdravotním institucím, pak jejich zdravotní certifikáty hodit do trezoru, a můžeme vesele vyrábět a prodávat! Je hóóóódně českých gagorů, které to bodou lokat v hospodách. Brrrr.!