Analýza: konec roku 2012 s výhledem na devět měsíců

9.listopadu 2012

Hluboký propad průmyslu a neslavná čísla z posledních statistik jako by dávala zapravdu vládním, potažmo Kalouskovým odpůrcům, že strašně dusí ekonomiku. Ale je to skutečně tak?

O co se opírají ekonomové jako Miroslav Ševčík

A zvláštní úkaz, liberální a pravicoví se shodnou  s levicovými ekonomy, dokonce až s těmi krajně levicovými. A to už ale by měla být výstraha, že něco nehraje.

 

Jedna část je srozumitelná. Zvýšení daní byť o jedno procento ještě více vytváří negativní sentiment a lidé nakupují např. naftu v okolních zemích, píše v Lidových novinách 6.11. 2012 .Ševčík. A tato teze se přiklání ke Kalouskovým odpůrcům.

 

Dále se všichni shodují, že zvýšením daní byť o jedno procento se lidé ještě více „zaseknou“ a budou vkládat své úspory nikoliv do spotřeby, ale například do státních dluhopisů. I tato teze se shoduje, například dluhopisů se prodalo za jediný den skoro za devět miliard!!! Za dva dni už třináct miliard. A v pátek už 22 miliard! Neuvěřitelné! Likvidita v této zemi je obrovská. Jenomže výklad této části už není tak jednoznačný a zde vidím naopak úplně jinou strategii především s výhledem do budoucna. Co se vlastně stane? Zatímco někteří, jako Boris Šťastný  z ODS, ekonom Ševčík ale i ekonom Mládek z ČSSD to vidí jako katastrofu pro Českou republiku, já naopak jako jednoznačně správnou strategii. Nestane se totiž nic víc, že zvýšením DPH HDP sice v tomto roce bude mít hlubší pokles, než okolní státy, že odboráři budou ještě více řvát a... A to bude vše. Nebo si snad někdo myslí, že uložené peníze už nikdo nepoužije? Hloupost, v okamžiku, kdy onen „sentiment“ dosáhne dna a otočí se na pozitivní, ve spojení s náběhem ekonomiky v USA, potažmo posléze v okolních státech je předpoklad, že akcelerace naší ekonomiky, závislá na vývozu, bude navýšena o ony „zaseklé“ peníze nyní. A že restart bude přetaven ve velký třesk a ekonomika výrazně zesílí.

Samozřejmě toto vše jako naprosto otevřená a vývozní země za předpokladu, že se okolní státy krizí nezhroutí. Ale to by potom bylo jedno za jakýchkoliv podmínek.

Zvláštní krize v České republice

Občané České republiky jsou zase něco extra. Zatímco jinde je krize, u nás také.... Nesmysl? Ne, zatímco jinde je krize klasická, banky si nestačí půjčovat od soudružské Evropské banky, tiskárny nestačí tisknout peníze (USA), náš stát musí být skutečně něco extra. Banky napěchované penězi  musí ČNB tvrdě hlídat, aby matky z dcer neboli banky z EU neodcizily naše úspory uložené v jejich bankách u nás, a my máme krizi, že nevíme, co s penězi. Nejenom podniky, které neví, kam investovat, ale i úspory drobných střadatelů u Spořitelny apod. jsou na neuvěřitelné výši a vysoko překračují úvěry. Je toto skutečně krize?

 

Kdy krize skončí?

Pravdou je, že ani Sybila by nedokázala věštit přesný datum. Přesto se pokusme o nemožné: již druhým rokem by občané ukládali peníze stranou a vánoční nákupy by šly u nás mimo. A to se věřit nedá. Hluboký propad bývá většinou před nastupující akcelerací. (průmysl i obchod). A propad o 7% naznačuje, že něco visí ve vzduchu.

A i  když akcelerace mohla být o půl roku dříve, chmurné zprávy z Řecka a dalších států spořivé občany ještě spíše  donutily šetřit.  

Předpoklad:  Už za tento měsíc razantně zvýšené nákupy občanů, (proti předešlému roku) které se přelijí do zvýšeného zájmu podniků a investorů. Zklidnění politické situace (pokud rozpočet a další zákony projdou) zvýší zájem investorů i ze zahraničí, protože zde není hrozba ekonomického kolapsu. Dále by se měla projevovat dravost našich podniků na další trhy a pomalé odpoutávání od německého, potažmo evropského trhu, kde vázne odbyt. Souběžně s tím začne působit vzestup ekonomiky USA a lehké oživování světové ekonomiky. Samozřejmě toto bude postupné, nikoliv nárazově. Během šesti, až devíti měsíců by konec krize mohl být viditelný. Souběžně s tím začne působit církevní restituční efekt a zvýšený počet zakázek pro drobné řemeslníky. Za předpokladu výše popsaného by i občané české republiky bez zásahu vlády měli přepnout na optimističtější vnímání trhu a ještě více povzbudit ekonomiku. Vláda nesmí podlehnou tlaku části společnosti a přestat snižovat rychlost zadlužení, maximálně trochu ubrat razanci. Protože kdo po této krizi bude nejméně zadlužen, pro příštích dvacet, třicet let bude relativním primusem. A přidáváním peněz do ekonomiky obdobou šrotovného je ukázkou nemocnosti ekonomiky vyrovnat se s periodou poklesu.

A jenom pro informaci, někteří ekonomové a sdělovací prostředky hlásají: Slovensko razantně posiluje, Česká republika zásluhou vlády padá. Ukazatel HDP : Slovensko +2,4 Česká republika - 0,8 předpoklad.

Jak nesmyslná čísla to jsou bez znalostí stačí ilustrovat na příkladu ČR: pokud si stát půjčí 25 miliard a prožene je přímo ekonomikou (stavba dálnice apod.) zvedne se ukazatel o +1% HDP. Takže pokud by si vláda Nečase půjčila ještě 100 miliard, byla by dávána jako špička Evropy, protože by byl HDP +4%! Toto to není věrohodný ukazatel bez hlubokých znalostí. A navíc by musela doplatit dalších 10 až 20 miliard úroků z půjčky. Takže kdo tvrdě kritizuje „Kalouska“, popírá v podstatě znalosti trhu, byť to je tentokrát i uznávaný Miroslav Ševčík a jiní...

Prostě podle všech dostupných ukazatelů už pro Českou republiku světlo na konci tunelu je vidět, byť poslední čísla ukazují opak. Čas během několika měsíců ukáže, kdo se mýlí. Ale domnívám se, že už není třeba držet záchranou brzdu.

V České republice krize sice doznívá, ale končí! Přes snižování rychlosti zadlužení touto vládou, za které je kritizována!

Tato analýza není založena na výpočtech (stejně dnes ani ministři financí nedokáží predikovat), ale na chování občanů se znalostí okolních trhů a chování podnikatelů.

Petr Pokorný

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Fanouš
před 4 roky

Proč takle nepíšou novináři? Dá se kontrolovat, ověřit a i se můžeme zamyslet. Díky

Zeolit
před 4 roky

Dobrý článek, dobrá prognóza. Poměrně v krátké době ověřitelná! Navíc pánové Ševčík a další, kdyby byli takoví finanční experti, museli by být miliardáři...

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...