Klausovi a Ševčíkovi navzdory budu volit jednoznačně ODS!

 

Dovolte mi prosím rozdělit tento text na dvě části: osobní a vysvětlení k článku „Ekonomická realita recese“, na který jsem měl mnoho reakcí ve fórech či mailech. 

Nejsem specialista na rozpočty, nejsem ani obeznámen. Já jim dokonce vůbec nerozumím. Ale já také do nich nemluvím. To, s čím zásadně nesouhlasím a troufám si obhajovat je o něčem jiném. Pokud kritizuji Václava Klause, Ševčíka či profesora Zeleného a další, tak z pozice, která jim schází: jsou odtrženi od života a zahrabáním do čísel (bohužel nyní i Václav Klaus) nevidí, že za nimi hoří, nebo padá stěna. Jako psycholožka, která radí manželům, jak v manželství žít a... Sama je rozvedená z vlastní viny. 

A nyní k nadpisu. V článku Ekonomická realita recese: tupý Nečas, Orbán. Nebo je vše jinak?

jsem popsal Viktora Orbána, že pro záchranu země udělal kvalitní rozhodnutí. A hned jsem dostal vynadáno (z prvního pohledu oprávněně) že zestátnil fondy atd., atd... A že u nás bych to netoleroval. A i to je svatá pravda. I pro mě hrůza. Ale!!!

Viktor Orbán přebíral zemi ve strašném stavu. Měl jít poctivou, pravicovou cestou a dopadnout jako Řekové či další, nebo hned z kraje prostě udělat věci, které v nezadlužené (relativně) ekonomice jako je naše jsou neobhajitelné? Já to přirovnávám k tomu, že když se někdo topí, praštím ho, aby sebou neházel a neutopil jsem se s ním a pak se ho snažím vytáhnout. Mám být jemný a nechat se utopit, nebo jeho nechat utonout, když není zbytí? A z pohledu občana, sedícího na lavičce, je to trestný čin. Praštil jsem tonoucího. Snad každý ten nesmysl pochopí. A Orbán praštil fondy a udělal i jiná opatření, která jsou v prosperující ekonomice neobhajitelná!

 Další smršť se na mě snesla za to, že každému ekonomovi, co veřejnosti tvrdí o ročním propadu či poklesu, bych sebral titul a diplom. Samozřejmě takto to zní, dovolím si napsat, až tupě. Normální ukazatel, který používají ekonomické kapacity a já, nula je zesměšňuji. Je to prý trapné. Ale co když je to jinak?

Hluboký omyl, já nekritizuji čísla, která se uvádí, ale kdy a komu se  říkají a jak se interpretují.

A to je o něčem naprosto jiném! A ihned uvedu další příklad.

Představme si moji rodinu a Českou republiku. Bude leden a přijdu o 2000 Kč. Třeba mi je někdo ukradne, to není důležité. Ale budu pracovat naplno, takže každý měsíc uspořím 100 Kč. Za rok se sejdu s rodinou a budeme rádi, že po té těžké ráně jsme našetřili 1200 Kč a relativně si žijeme stejně, jako ostatní. A do budoucna oněch 2000 překonáme. Manželka a děti na vánoce přijdou a řeknou: fajn táto, jsi dobrej, nemusíme se do budoucna bát.

 JENOMŽE!!!

Přijde Ševčík, soudruh Ungermann  z odborů, přijde ČSSD a řekne: pani Pokorná, ten váš manžel je naprostý pitomec, on je spokojený a přitom má pro vás jenom 60% peněz, než měl před rokem. A dělá z vás hlupáky.... Kdo vlastně má pravdu? Samozřejmě  v číslech oba, ale interpretace..

A Česká republika: pokud uznáte, že není vinou ODS a Petra Nečase, že západní svět a EU postihla krize, ale byla k nám přivlečena, pak ta ztráta 2000 Kč se týká přeneseně i státu. Dosaďte si do toho pouze makročísla a stejným systémem bojujte se strašnou krizí. V roce 2013 vidíte, jak se měsíc po měsíci zem oživuje, klesá nezaměstnanost (mimo července), lidé se přestávají bát a proti většině evropských států jsme na tom docela dobře. Vláda ODS a Kalousek stahují dokonce peníze do dluhopisů (jako 100 Kč v rodině) a přesto export je rekordní. Dokonce mají lidé ještě v záloze peníze v bankách, na které nesahají a přesto druhý kvartál je plusový.

Sice jedna vlaštovička jaro nedělá, ale souběh mnoha měsíců, kdy vývoz překonává rekordy dává jasný signál, že se nemusíme bát.

I přijde Ševčík, soudruh Ungermann  z odborů, přijde ČSSD a řekne: vy jste pitomci, vždyť meziroční pokles je stále 1,2%....

Samozřejmě všichni máme v číslech pravdu! Ale občané jsou dezorientovaní. Kdo vlastně je ten gauner a lhář, co jim podstrkuje podvodná čísla? Nikdo! Avšak zákeřná interpretace z lidí udělá idioty jako firma B.E.C.K s důchodci, které se nyní říká šmejdi!  Bohužel na toto kolem politiky však nalétnou i mladí a vzdělaní!

Takže jenom taková perlička ekonomická na závěr: nebudu zabíhat do detailů. Němci a my máme vzestup 0,7%. A Němci prý jsou na tom lépe, protože to mají i ve spotřebě. Lidé tam utrácejí, nás táhne jenom export. Zajímavé. Takže my, když nemusíme vytahovat peníze z kešeně, k vzestupu nám stačí jenom vyvážet a peníze máme uložené, tak jsme na tom hůř? Není to náhodou obráceně? (Já vím, je tam třeba slabší poptávka, dovoz atd..) Ale opět ta interpretace.

Těch příkladů bych mohl uvést desítky, ale myslím, že toto stačí.

 

A já, nikoliv z naivity, ale z výše popsaných důvodů, (které se dají ověřit), jednoznačně prohlašuji: osobně neznám ani pana Kalouska, ani Petra Nečase, proto si nedovolím hodnotit morální vlastnosti. Přesto!

Vzhledem k části fanatickým přívržencům „s EU a nikdy jinak“ a žádání bezpodmínečné podřízenosti a jednotnosti dle Lisabonské smlouvy, což už jsem jednou zažil v opačném gardu s SSSR, nikdy volit TOP 09 nebudu. Ale za výše popsané a dobře odvedenou práci v turbulentní době šílené západní krize (což se dá lehce dokázat porovnáním vůči většině států EU) Vám, pane Kalousku, upřímně děkuji.

A díky Vám, Petře Nečasi, že jste umožnil ministru financí uskutečnit kroky, které ocení až další generace, přes nenávist, podrazy, osočování a špínu, díky Vám se tuším po deseti létech vracím jako volič ODS.

Navzdory vykladačům pochybných interpretací

P.S. Odměnu za práci v krizi, kterou jste odvedli, sklidí asi jiní. Bohužel i tak to v životě bývá. Život není vždy spravedlivý.

 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
:-)
před 3 roky

No. Autore, hádám, že už vás moc nezbylo. Ale jako mentální profil skalního voliče ODS je to zajímavé čtení.

Brabec
před 3 roky

Pane Bože, kdo tohle psal ? Že se ani nepodepsal !

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...