Ekonomická realita recese: tupý Nečas, Orbán. Nebo je vše jinak?

Pravda, zatímco Orbán byl ocejchován „elitou“ spojené excelentní Evropy a "orgánem" MMF, Petr Nečas domácí ekonomickou extraligou hvězdné ekonomické pěchoty.

 

Oba za své ministry financí, na domácí půdě Nečas za to, že povolil „chemikovi Kalouskovi“ šetřit, tudíž ODS je šílená....Také se vám na tom zdá něco zmateného, kor když to říká ekonomická elita jako třeba nějaký Rusnok, nebo expert ČSSD Mládek? Ale nebuďme jízliví, i další se našli...

A ten divný Orbán v době krize, kdy stát přebíral v zoufalé situaci (skutečně zoufalé), byl nejenom kritizován, ale dokonce různé ekonomické „elity“ z EU vyhrožovali i Maďarsku všelijakými tresty. A ten Orbán najednou oznámí, že splatí poslední část půjčky (bratru přes šedesát miliard korun v přepočtu) o půl roku dřív a tím ušetří přes tři sta miliónů na úrocích, na které si dělal zálusk někdo jiný. Kde sakra vzal ty peníze, když vede stát tak špatně, že mu za to i božská EU vyhrožovala? Perlička:Děkujeme, vypadněte: Po doplacení úvěru  guvernér maďarské centrální banky György Matolcsy MMF vyzval, aby uzavřel své místní zastoupení v Budapešti.

A co ten Nečas, který byl donucen kriminálním činem Ištvana a Šlachty za vymyšlených 150 miliónů a kila zlata odstoupit?

Ten Nečas a ta divná ODS za zády s chemikem Kalouskem. Ten to vedl tak bídně, že raiting patřil k nejlepším v Evropě a přestože nezaměstnanost nepřelezla 9%, tudíž se obyvatelé nehnali ani do odborových demonstrací, byl označován za nejstrašnějšího premiéra České republiky. Kým, no přece superexperty z ekonomických elit jako jsou Mládkové, Sobotkové, Rusnokové (tudíž kandidáty do ČNB) a jejich kámoši.

A cože to ještě tito machři – obchodníci s deštěm dále tvrdili?

Udělal jsi Nečasi s chemikem Kalouskem největší dluh v době krize. A my ti radili: šetři ještě víc. A současně jsme říkali: utrácej víc, ať povzbudíš ekonomiku. (Toto jsou fakta) Prý neměla ODS nechat udělat tak velký dluh, ale současně měla lidem rozdat daleko víc peněz, aby se snížila nezaměstnanost a lidé začali víc utrácet. Prostě taková ta mokrá voda, co je vlastně suchá...

 

A zatímco většina států se dostala do „řecké dluhové pasti“ a nezaměstnanost se vyšroubovala do neuvěřitelných výšin, Česká republika se proškrtala do prosperity a za druhý kvartál už je v plusu. A co víc, s jistotou dlouhodobém. Bez otřesů zhroucení celých resortů, bez skokových navýšení nezaměstnanosti, nic.

A to je přesně doba, kdy musel Ištvan se Šlachtou zakročit, zločinně obvinit z loupeže 150 miliónů a mnoha kil zlata na korupci jakoby Nečase a tři bývalé poslance ODS a Zemanovi dát hlášení na Hradě: pane prezident Zemane , úkol je splněn, vláda je svržena na poslední chvíli. Za pár měsíců už by za vzestup ekonomiky ODS a Kalouska občané chválili. A to jsme si nemohli dovolit!

K čertu, co jiného by Ištvan na Hradě pohledával, když o otevřených svazcích prý mluvit nesmí?

 

A nyní autenticky, jak pracují novináři, potažmo Mf Dnes: PERLIČKA NA MANIPULACI

Včerejší aktuální čísla jsou: německá a česká ekonomika za druhý kvartál shodně stoupla o 0,7%. To jsou suchá fakta. A komentáře Mf Dnes?

Německá kancléřka Angela Merkelová se může radovat, (německá ekonomika vzrostla o 0,7 procenta)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Česko je venku z nejdelší recese v historii, ekonomika je stále slabá (vzrostla jenom o 0,7 procenta)

 Skutečně se nerovná 0,7% u nás německému 0,7%? A to ještě občané narozdíl od Německa zatím neutrácejí!

Kde jsou odboráři, Zavadilové, Sobíškové, Mládkové, Rusnokové, Zahradníci a další hvězdy ekonomického nebe? Kde jsou Macháčkové z Hospodářských novin a další?

A pro dokreslení řvounů a expertů, jak Nečasova vláda byla blbá, protože ostatní investují, zadlužují se ještě rychleji a…

 

Kam padá za poslední rok pod Ficem Slovensko a Polsko – naše velké vzory podle odboráře Zavadila a ČSSD?

Portugalsko (1,1 %), Německo (0,7 %), Česko (0,7 %), Finsko (0,7 %),

 Velká Británie (0,6 %), Litva (0,6 %), Francie (0,5 %), Lotyšsko (0,5 %), Polsko (0,4 %),

Slovensko (0,3 %), Rumunsko (0,3 %), Rakousko (0,2 %), Belgie (0,1 %), Estonsko (0,1 %), Maďarsko (0,1 %)

Kypr (-1,4 %), Nizozemsko (-0,2 %), Itálie (-0,2 %), Španělsko (-0,1 %), Bulharsko (-0,1 %), Švédsko (-0,1 %)

Zdroj: Eurostat

 

Vylezte ze svých úkrytů, přeslavní ekonomové a dejte na stůl to, co jste o ekonomice napsali! Já to učiním také! Ukažte, jaký trend byl ve vašich čtvrtletních prognózách a neplácejte o meziročním pádu, na který každý stát reagoval jinak. My jsme prý škrtali tak, že nás ODS a Kalousek zničí. A výsledek?

 

ZADLUŽENÍ ČESKÉ REPUBLIKY A KDO BYL U MOCI - kdo nejvíce skutečně zadlužil naší zem!

(SR v první tabulce znamená státní rozpočet) Pořadí v druhé tabulce je u "skutečného dluhu", který z toho vychází.

 

zadluzeni.jpg

 ROKY

     HDP

SKUTEČNÝ

  SCHODEK

 SKUTEČNÝ

 MĚLO BY BÝT  

 SKUTEČNÝ

      DLUH

 ZA VLÁDY

2000

   4,2%

 -  46

+94

- 140              9

Miloš Zeman

2001

   3,1%

 -  67

+77,5

-  144,5           8

Miloš Zeman

2002

   2,1%

 -  45,7

+52,5

-  98,2           10

Miloš Zeman

2003

   3,8%

 -109

+ 95

-  204             5

VladimírŠpidla

2004

   4,7%

 - 93,6

+ 111,5

-  205,1          4

VladimírŠpidla

2005

   6,8%

 - 56

+ 140

-  196             6

Stanislav Gross

2006

   7 %

 - 97

+ 235

-  332             1

Jiří Paroubek

2007

   5,7%

 - 66

+ 142,5

-  208,5           3

MirekTopolánek

2008

   3,1%

 - 19

+ 77

-  96           11

MirekTopolánek

2009

 -4,7%

 - 192

- 117

-  75           12

MirekTopolánek

2010

  2,7%

 - 156

+ 67

-  223              2

Jan Fischer

2011

  1,7%

- 135

+ 37

-  172           7

Petr Nečas

 

     

 Z této tabulky je patrné, proč a jak lehce se dá zmanipulovat veřejné mínění a dav. Ona všechna čísla jsou pravdivá a schodek se musí brát vůči ekonomickým možnostem státu. A jako podklad výpočtu je vyrovnaný rozpočet, jehož základem je

HDP = 0% = schodek 0 korun = skutečný dluh 0 korun.

Čím větší HDP, tím větší přebytek, v době krize schodek. Jak vidno, některé vlády i v době hojnosti HDP udělaly nikoliv schodek, ale hezky česky sekeru při 7% HDP ve skutečnosti 332 miliard.

Z tabulky je dále patrno, jaké jsou trendy. Jak zafungovalo tužkovné, třinácté důchody a další "zvláštní nápady". Dále, pokud byl Sobotka ministrem financí do září 2006, ještě částečně sestavoval rozpočet na rok 2007 a korekce je obtížná. V roce 2009 už byla světová krize hrozivá a přesto: z tabulky si může každý dohledat sám.

A ještě jedno upozornění v době růstu ekonomiky, nikoliv krize, které nesmí zapadnout: zbytečné napumpování peněz do ekonomiky na dluh zdánlivě zvedne výkonnost, ale je to to samé, jako když si chudý člověk půjčí milión a tvrdí, že je milionářem, tudíž bohatý. Přitom skutečnost je, že má dluh onen milión, ale ještě mínus úroky, které bude platit, tudíž je chudší, než když si milión nepůjčil!

Závěr: čísla, fakta, vše lze ověřit. Přepočet 25 miliard v tabulce (ale spíše ke třiceti miliardám) rovná se jednomu procentu HDP.

Tabulka v kolonce "skutečný dluh" je podkladem výpočtu zadlužení, které dnes známe pod názvem

ZDRAVÉ VEŘEJNÉ FINANCE

Doslov: nenechte se zmanipulovat politicky. Čísla jsou jasná, pokud jsou kompletní a nevytržená z kontextu. Jedna kolonka bez druhé nemá cenu a dá se vykládat různě, což politikové rádi dělají. Takto je to úplné a potom není co řešit.

Málokdo asi ví, že Eduard Janota byl tím, kdo formoval Kalouska. Později jako ministr se snažil bránit státní kasu před požadavky na další výdaje a prosazoval úsporná opatření stejně tak  i zvýšení daní. Jeho cílem bylo jen směřování k vyrovnanému rozpočtu bez ohledu na to, zda se finanční situace státu zlepší škrty v té nebo jiné oblasti, nebo zda se jí pomůže zvyšováním daní či jinými opatřeními.

Možná ještě jeden dovětek: jistěže čím menší daně, tím pro občany a stát lépe. Ale v době turbulentní, kdy se nevědělo, co bude zítra, kolem se vše hroutilo, naprosto a jednoznačně jsem podporoval zvýšení daní. Protože vláda se tím zachovala zodpovědně stejně tak, jako čeští občané: stáhla peníze z trhu (a i lidé začali spořit) a všichni byli připraveni, kdyby i u nás katastrofa spustila. Nestalo se tak a díky tomu se mohou finance uvolňovat. Bohužel skutečná lumpárna (zločin)  srazila vládu a plody šetření si možná bude užívat jiná! Bohužel i tak smutný osud bývá v politice.  Přesto alespoň Petře Nečasi: upřímný dík, co jste pro nás vykonal přes podrazy a špínu opozice. A v podstatě prkotina Vás srazila dokolen. Vracím se díky Vaší zásluhou jako volič ODS po deseti létech a i děkuji, že jste se nebál panu Kalouskovi tyto finanční posuny umožnit, ze kterých budeme žít dlouhá léta. Občané pochopí možná až později. Škoda. Petře Nečasi, děkuji!

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Ježek
před 3 roky

Ano!!!! Ale toto plebs nikdy nepochopí a ani nechce,věří pouze lemplům.......

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...