Lidově o sporu ČNB a části ekonomů v čele s V. Klausem

 

Protože většině občanů je intervence ČNB a diskuze kolem zúžena na pojem, že se bude zdražovat a někdo něco rozkradl, zkusme to popsat lidově bez krkolomných ekonomických názvů.

Co se vlastně přihodilo v České republice?

 

Představte si čtyři obchodníky: jeden prodává jablka, druhý počítače, třetí pneumatiky a čtvrtý třeba cihly. Všichni čtyři mají velké zásoby a plné sklepy. Dokonce i peníze mají uložené. Protože však je kolem samá krize a zboží zlevňuje, i tito čtyři čekají, až zlevní ten druhý. A tak vyčkávají. Jsou bohatí, když mají zásoby a plné sklepy? Jsou bohatí, když jejich zboží nikdo nekupuje? Dá se to popsat tak, že mezi těmito lidmi přestala fungovat směna, podle "Bohatství národů" od Adama Smitha. A nevidíme konce!

 

A nyní v čem je jádro sporu

Václav Klaus tvrdí, že by si měla neviditelná ruka trhu pomoci sama, protože okamžikem, kdy tam vstoupí někdo zvenčí, poruší rovnováhu těchto subjektů a výsledkem je neznámá, možná ještě větší krize. Druhá strana (ČNB) tvrdí, že už oni čtyři obchodníci se tak zasekli, že bez vnější pomoci padnou všichni a dlouhodobě. Kdo má pravdu? A právě v onom slově „dlouhodobě“ je zakopaný pes, který se nazývá deflace. Skutečně je pravda, že deflace je strašnější než inflace. Stáhne do propasti vše. Jenomže V. Klaus tvrdí, že deflace nehrozí, ale že zahraniční matky našich bank zastavily půjčky, tudíž je u nás umělé přibrzdění ekonomiky z venčí. Je to dovezená brzda a analytici to špatně propočítali. ČNB v čele s guvernérem Singerem tvrdí, že analytici to spočítali dobře.

Pokud se na to podívám takto lidově, kolem sebe vidím a dovolím si posoudit.

Pravdu má V. Klaus, že trh by si pomohl sám a náklady takto budou větší. Zda analytici jsou kvalitní naprosto neumím a nemohu posoudit. Co však vidím, je fakt, že mimo nejchudších stále lidé šetří a úspory přibývají. Takže čekají, že ti čtyři (v příkladu) budou zlevňovat až do sebezničení. A právě to sebezničení – to jsou ti výrobci cihel atd., kterým by nezbylo nic jiného, než všechny zaměstnance propustit.

Pro co se tedy rozhodla ČNB?

Tvrdě zahrozila všem, co mají peníze. A protože slovní intervence nikoho nezajímaly, zdražila jak lidem vklady, tak donutila obchodníky, aby zboží už nezlevňovali, protože překračují mez a firmy začnou propouštět. A tím se rozběhne deflace. Ta, která plodí Hitlery a další šílenosti.

Takže o tu analýzu a zda si má pomoci trh sám je zásadní spor.

Já osobně jsem přesvědčen, že za normálních okolností by mělo platit pravidlo V. Klause. Ale vzhledem k tomu, že jsou u nás skeptičtí a zaseklí jak zákazníci, tak firmy a dokonce banky (zde má pravdu V. Klaus), navíc, když jsme mezi dvěma mlýnskými kameny FEDu a ECB, které tuto nesmyslnou ekonomiku dělají, nezbývá, než jít cestou guvernéra Singera.

Lidem dal najevo, že spořit přes míru už škodí všem (tedy nikoliv normální šetření, ale extenzivní) a tudíž o nadstandardní zisky přijdou. České zboží vyráběné u nás z našich surovin se cenově nezmění a zahraniční zboží zdraží, takže lidé by měli nakupovat více naše zboží, tím dát více práce našim lidem a tím i větší naději.

To, že je to třeba, tvrdí všichni. Pouze o (ne)provedení je spor.

 A já stejně jako ČNB nevěřím, že se to samovolně rozeběhne, když banky u nás patří západu, a západ a EU jde ke dnu. Ale kdyby západní Evropa s tím přestala, přiklonil bych se na stranu V. Klause. Nyní ne!

Navíc si pokládám stále dokola týž otázku, na kterou nikdo neodpovídá: můžeme si dovolit nedělat nic, když jsme mezi dvěma mlýnskými kameny? Tvrdím, že nikoliv.

Mimochodem, nenadávali na „Kalouska“ tíž ekonomové, jak levně lidem dává dluhopisy? A nyní po zdražení jsou zase okradeni?

A aby zmatení lidí bylo co největší, ústředním mottem pro hospodářské noviny Václava Klause je: centrální banka nemá šanci, více by pomohly nějaké deregulace, kdy první půlku neumí nikdo odborně posoudit, zatímco druhá část je stoprocentní.

Není těch odezdikezdismů ve slovech až příliš?

Petr Pokorný

 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
KROKODÝL
před 3 roky

Zdravím vás pánové.
Že je Škromach pablb,lhář a farizej ví všichni,kdo se s ním setkali v diskuzi.
K ČNB.Podle mne je to podraz a chystá se lumpárna obr kalibru.Jedna už proběhla-prodej Telefoniky,kdy jakoby náhodou....
Jaká další sviňárna se ukáže,uvidíme časem.Že pohřbívají zku**nými zákony stavebnictví je evidentní,o likvidaci hodnoty úspor občanů nemluvě.Přeji pěkný den.

Petr Pokorný
před 3 roky

Našel jsem vše. Máte pravdu, ale že by to ČNB nevěděla? Zde je výpis "koše":
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&e...

xx
před 3 roky

Inflace je počítána z tzv. spotřebního koše kde jsou pouze ceny nájemného ale nikoli ceny bytů a domů - tedy nemovitostí, které nejsou považovány za spotřebu ale za investici.

xx
před 3 roky

Zdravím pane Pokorný. Po dlouhé době jsem zavítal na Pařát. Jestli si pamatujete - ještě kdysi u Škromacha z diskusí ;)

K tomuto tématu, tedy deflace, zajímavě psal Pavel Kohout zde http://www.novaustava.cz/clanky/interven...

A pak mne napadlo, jestli to nebude mít spojitost s nějakým velkým kšeftem.

Nakonec svět je malý a o náhody v něm není nouze.

Petr Pokorný
před 3 roky

I já... Samozřejmě pamatuji a rád. Mimochodem jaký je Škromach pitomec si můžete po nvzpomínce, co nám tvrdil, jenom povzdechnout. A jak ho dámy milovaly a jak se ho zastávaly. Škoda, že to už nerlze dohledat. Ale k věci. Myslím, že o konspiraci to velmi dobře popisuje Jan Novotný ekonometr z londýnské Business Schol. Na internetu jsem to nenanšel, ale otiskly to i dnešní Lidovky. Ale k deflaci: toto je tak sofistikované a složité, že se v tom občas ztrácím, protože vidím dvě polohy. Akademické, ve kterých se přikládním ke Kohoutovi a Klausovi a praktické, které spíše svědčí ve prospěch ČNB. Třeba byty, kdy akademicky se tvrdí, že už už se ceny zvedají dva roky, přitom v reálu jdou dva roky dolů, abych byl konkrétní.

xx
před 3 roky

Což o to, jeden Škromach by dal snést. Ale těch nohsledů a příznivců co měl.

K věci samotné jen dvě poznámky:
1. ceny bytů se nepočítají do inflace, tudíž je s podivem, že je ČNB zohledňuje, když má cílovat na inflaci.

2. na konci roku 1999 jsem koupil byt za 425 tis. V roce 2008 jsem tentýž byt prodával za 1450 tisíc. Během 8 let cena vzrostla ( aniž bych prováděl jakékoli úpravy a investice ) tři a půl krát ! Průměrný plat vrostl jen asi o 75% ! Čím ten růst cen byl podložen, když ne růstem bohatství ? Bublinou na hypotečním trhu. Ročně 140 miliard jenom hypotéky - dalších 100 miliard dluh vlády - na tom byl ten slavný Grossovsko-Paroubkovský růst HDP ! V roce 2009 se ukázalo jak na vodě ten růst byl. Jen na úkor budoucnosti. A dnes to splácíme i poklesem cen.

Mějte se pěkně, snad mi vyjde čas sem k vám zase zavítat častěji, určitě je tu zajímavého čtení dostatek.

Petr Pokorný
před 3 roky

Děkuji, i já přeji. A s většinou souhlasím. Dokud HDP nebude očištěn od nesmyslných výdajů vlád, je zbytečné ho uvádět. Pouze bod č.1 nevím. Podívám se. Děkuji za upozornění.

Petr Pokorný
před 3 roky

Nyní, když se prý stavebnictví "konsoliduje", předpokládá se další ztráta kolem 30% a pád také 30% firem. Jsou to kachny, nebo pravdy? Co slyším a vidím, tak je to pravda, Kohout tvrdí, že to pravda není, ČNB to vidí ještě hůře a reagovala. Klaus tvrdí, že analytický tým ČNB je špatný a toto se nestane. Vidím průmysl, co se zvedá, ale státy Evropy, kam se vyváží, padají ke dnu. (Jak to udržet?) To je opět v reálu a vidíme všichni. A protože z reálu vidím víc dramat, které se blíží hodnocení ČNB, souhlasím s ČNB. Kvalifikovaně nemohu rozhodnout, ale tyto REÁLNÉ procesy mi prostě nedají jinou možnost, než se přiklonit k ČNB. A tak to vidím já.

Petr Pokorný
před 3 roky

A poslední: vzhledem k tomu, že lidé opět zatáhli za brzdy a vypadá to, že s ohledem na Evropu nepustí, navíc dluhopisy je další spoření, které v této chvíli neprospívá, udělala ČNB jediné: už nehrozí lidem, že jejich vklady uznehodnotí, když je budou cpát do štruzoku jako snad nikdo na světě, ale přitvrdila. Ono je to i směrem k vládě, aby zastavila na čas vydávání dluhopisů a dalších aktivit, po kterých byla šílená poptávka. Dokonce se Kalouskovi nadávalo, že ožebračuje stát dobrými úroky. Vidíte, jak ta vyjádření nejsou vyvážená? Kohout si protiřečí: právě té úvěrové deflaci má opatření pomoci, aby lidé nenakupovali dluhopisy, ale zboží a začali třeba stavět, než se to prodraží.

xx
před 3 roky

Ještě jedna poznámka: dluhopisy nejsou spoření. Dluhopisy jsou právě převod úspor do spotřeby, do vládní spotřeby. Ta stimuluje růst HDP i cen.

Dluhopisy se sice splácí, ale postupně a pomocí dalších dluhopisů, takže se tím neustále úspory z budoucnosti přelévají do současné spotřeby.

Stát nakoupí služby od firem, ty vypaltí mzdy zaměstnancům a peníze jdou do spotřeby znovu, tentokrát do soukromé - to je ten multiplikátor HDP.

HDP je součet soukromé spotřeby, vládních výdajů na spotřebu a tvorby kapitálu ( firemních investic )

Na HDP nevěřím. To je ukazatel příliš zkreslený a manipulovaný. Daleko lepší je sledovat jednotlivé faktory HDP odděleně a k tomu zaměstnanost ( ne očištěnou nezaměstnanost )

Petr Pokorný
před 3 roky

Všiml jsem si až teď:. Spoření bylo myšleno jinak: pokud lidé odeberou peníze ze spotřeby a vloží do dluhopisů, je to spoření. Oni totiž dále investovat nebudou. A byť je stát dá na výdaje (HDP), na vyžádání je musí vyplatit. A to je právě ten nekonečný spor: socialistické vlády tvrdí, že vědí, jak s nimi naložit, tudíž to udělají smyslupněji, než občané, pravice tvrdí opak. A pokud lidé začnou utrácet ve zboží, inflace se samozřejmě objeví, protože obchodníci zareagují. Kdežto když to stát dá např. jednorázově do betonové loby, HDP se zvedne, ale viz Slovensko - vše ostatní padá. To jenom ve zkratce. Popisem máte pravdu, v reálu je to jinak. Já to nechci příliš komplikovat, aby se v tom dalo vyznat. Nejsme v rozporu. Rozumím vám.

Petr Sviatko
před 3 roky

Z pohledu člověka žijícího na planetě Zemi, dýchajícího stejný vzduch jako ostatní, je celý finanční systém systémem kontroly nad vším. Z pohledu tohoto probouzejícího se člověka je pád takového systému nevyhnutelný, protože vše se stále vyvíjí.. Zastaralý systém už jednoduše nefunguje, a na nový "systém" se pomaleji nebo rychleji, ale jistě připravujeme.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...