A jakoby náhoda tomu chtěla, jeden ze zmatených blogerů mi nahrál na smeč, abych na faktech dokázal, co se ve skutečnosti stalo. Jeho zanícené vyprávění  Největší okradení akcionářů v historii ( a nic jiného to není bez důkazních materiálů) mě málem přesvědčilo jako níže u něho souhlasných. Kdyby... Kdyby na druhou stranu misky nebylo možné dát data a fakta. A opět, posouzení už nechám na vás. Nuže jeden z příkladů:
Znak-Poldi-Kladno-300x225.jpg
Mýty a fakta Paní Poldi, či Poldi Kladno

Huť Poldi byla založena 18. května 1889, kterou zakladatel pojmenoval podle manželky Leopoldy. V roce 1931 byl založen samostatný provoz Anticorro produkující chirurgické nástroje a kostní náhrady (kyčelní klouby). Po roce 1945 byla Poldina huť znárodněna a v roce 1946 spojena se sousední hutí Pražské železářské společnosti v národní podnik Spojené ocelárny (SONP). V 70. letech byla zahájena komplexní rekonstrukce a modernizace hutí včetně výstavby nových provozů na Dříňi.

 Z fanatických výkřiků: koncern, který dával práci až 20 000 lidí byl za Václava Klause vytunelován, rozkraden a za to by měli jít všichni do kriminálu.

Alespoň dnes už se tak veřejně tvrdí a ne-pamětníci zoufale povykují, jak by bylo krásně, kdyby...
Kdyby fakta nehovořila jinak!

Ano, až do modernizace koncernu je vše pravda.
Stavba ocelárny Dříň:
Zahájení v roce 1975. Plánováno 20 miliónů tun oceli ročně, přestože už svět šel jinam. Velká Británie – rušení oceláren a dolů a co se dělo za premiérky Thatcherové máme v živé paměti při jejím úmrtí. Belgie a Francie snižovaly výrobu až na polovinu. Gustáv Husák a KSČ v ČSSR v tom viděli zářnou a rudou budoucnost.  Největší objem dosažen v roce 1989 – kolem 15 miliónů tun oceli
A následovalo:
ES (předchůdce Evropské unie) zavedlo kvóty na dovoz
Hroutí se vývoz ocelových trub do SSSR: Sovětský svaz nemá peníze, neplatí a (pouze Německo, nejbohatší v Evropě to řeší mnohaletými půjčkami soukromým firmám)  Poldovka padá.
Nemá cenu popisovat peripetie, až ke Stehlíkovi, který dělníkům prodával polévku za korunu a hnal je protestovat proti vládě, aby zajistila odbyt... Komu a kam už neřekl!
Pak vymýšlel, že bude dělat stoly a židle, pronajímat na cokoliv.

Nyní se podívejme, co z toho udělal onen bloger, s jakou jistotou to popisuje jako loupež.a srovnejme fakta. 
Jako jedna z mála firem byla Poldi trochu modernizovaná. To je pravda, Dříň vyvážela za devizy. A její účetní hodnota byla docela vysoká. Jenomže co je to platné, kdy neměla kam vyvážet. Kapacity byly, ale odbyt ne. Tudíž jako každá firma, od které se zboží neodebírá, klesá na tržní hodnotě. A bylo to tehdy, je to i dnes. Mital u nás či  Steel na Slovensku. Když není odbyt...
Takže zatímco účetní hodnota byla vysoká, tak nebylo komu prodat, komu pronajmout. A tomu se říká tržní hodnota. Evropa měla prostě oceli nadbytek a to platí dodnes. Lze lehce dohledat.

Jak vidno z popisu, slavná Poldovka nezanikla z důvodu, že se kradlo, tunelovalo, až rozkradlo, jak lidem vnutil politicky Zeman, ale z docela přízemních důvodů: v Evropě už směr ocelových bohatýrů a ocelových měst Julesa Verna padl a začaly technologie počítačů, mobilů a internetu. A k tomu 20 tun výroby oceli bylo k ničemu...
poldi.jpgEkonom 12.března 1992 - naskenováno

Čísla, fakta, důkazy výše popsané  a  dohledatelné, jakožto i bilanci o vzájemném obchodu s Ruskem, které má z tehdejších let ČNB, Ruská centrální banka  i Mezinárodní měnový fond  žádné antikváře pražské a koncesované odhadce Burdátše nezajímají. Oni si popíší svoje dedukce, dostanou karmu a pochvalu a jede se dál. Co se zaobírat pravdou, fakty a skutečností, že? Lepší je nadávat a fabulovat. To není tak pracné....

Toto je další díl vyvrácení lží  o privatizaci z cyklu“ Dejte lidem víc informací“!