Guvernér Singer: Ukecávat kurz nestačilo

rozhovor guvernéra ČNB M. Singera pro Lidové noviny

 

Nedávno jsme četli úvahu, zda se Česká národní banka úmyslně nepodílí na roztočení globální inflační spirály s cílem smazat dluhy současného vyspělého světa. Asi víte, kdo je autorem této úvahy.

 

Václav Klaus. Ale názor, že se tady má roztáčet spirála hyperinflace, se v mediálním světě objevuje už od roku 2008 nebo 2009. Ve skutečnosti pak mnohé překvapuje, že vývoj inflace se ubírá zcela opačným směrem.

 

O hrozbě hyperinflace ale mluví řada renomovaných ekonomů...

 

Mně se zdá, že tito ekonomové o své renomé postupem času přicházejí. Podceňují míru a dopady toho, jak zkolaboval finanční trh v letech 2008-2009. Trh umí přestřelit nejen růst, ale také kolaps - což se stalo. Důsledkem je, že se nedostavuje růst cen, který někteří ekonomové očekávají. Trhy předpokládaly, že tu je spousta finančních nástrojů, na které bude možné půjčit si peníze. Najednou se ukázalo, že finanční trhy ztratily víru a ochotu akceptovat jako náhradu za peníze většinu z nich. Když trh přestřelí směrem dolů, objevuje se riziko poklesu cen - dlouhotrvající deflační spirály se všemi nepříjemnostmi, které přinášejí.

 

Mluvíme o strašidle hyperinflace...

 

Které se nerealizuje...

 

Vaši názoroví protivníci ale tvrdí, že vy naopak strašíte deflací, která by ve skutečnosti ani nebyla tak strašná. Zaznívá argument, že ekonomové se ani neshodují v tom, jestli je deflace vyloženě špatný jev. Že byla období v historii, kdy deflace nebránila růstu. Co si o tom myslíte?

 

Asi nejdelším obdobím v historii, kdy existovala deflace při slušném hospodářském růstu, bylo období páry a obrovského technického pokroku. Podíváme-li se dnes, kde je největší inflace v Evropě, zjistíme, že v Británii, Estonsku, Finsku. Země, které se kromě nás potácejí kolem nulového růstu cen nebo pod ním - to je Řecko, Španělsko nebo Itálie.

 

Nepovšiml jsem si, že by tyto státy byly centrem technologického pokroku, který by připomínal období nástupu parního stroje a železnice. Tady padají ceny nejenom v telekomunikacích, ale i v dalších službách. Auditoři chtějí za audit polovinu toho, co před pár lety. Deflační tlaky jsou tady všude, chybí poptávka. Už dva roky poměrně dramaticky klesají investice.
 

Ukecávat kurz nestačilo

celý rozhovor guvernéra ČNB M. Singera pro Lidové noviny

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

xx
před 3 roky

„Důsledkem je, že se nedostavuje růst cen, který někteří ekonomové očekávají.“

Akciové indexy jsou již skoro rok nad maximem z roky 2007 těsně před začátkem finanční krize. A tehdy to bylo desetileté maximum.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...