Je prosincové zpomalení ekonomiky USA přechodné?

Prosinec přinesl útlum amerického průmyslu. Ne sice razantní, ale výroba elektřiny a aut. Zatímco američtí "expertní" ekonomové tvrdí, že to nic dramatického není, je možné data číst i jinak.

Utility vykázaly za prosinec 7,4 procentní pokles produkce, když klíčový vliv měla právě výroba elektrické energie. V rámci něj klesla především výroba aut, plastu a mírně i strojů. Naopak zvýšení sledujeme u produkce surových kovů, počítačů nebo oděvů. Jenomže pokles výroby elektřiny v zimě znamená, že firmy nespotřebovávají tolik, kolik by bylo při plné výrobě. Počítače zásluhou kursů od eur až k rublu silně zdražují a to vše se promítne v následujících měsících. Na konci ledna má ECB kvůli deflaci a dalším problémům začít kvantitativní uvolňování a to ještě euro oslabí. Už i v USA opět inflace klesá, takže FED, který ještě nedávno chtěl řídit ekonomiku zdražováním peněz, bude muset jít do jiného arsenálu.

Bude se ještě více zbrojit? Je čas spočítat vzestup zbrojení USA na oněch sledovaných položkách HDP.

Ekonomové USA ukazují růžovoučkou tvář budoucnosti. Ale když se vezme trend, není to spíše fata Morgana a lhaní si do vlastní kapsy? Jaká je ekonomika USA v HDP bez vojenské výroby? Pouze toto číslo nám napoví, jak na tom za konec roku a nový skutečně jsou, nebo zda to není pouze vojenská bublina!

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...