Šílenství v USA: americké akcie rostou závratně do nebes!

 

 

Ve skutečnosti však to dnes již připomíná klasické "letadlo" či jak Financial Times píše o posledních dnech Pompejí. Co se vlastně děje na Wall Street? Zešílela americká burza či majitelé akcií?

Americké korporace investují do akcií neuvěřitelně velké obnosy a piramida "letadla" se zdá, že  nemá konce. A akcionáři jsou ochotni platit za jednu akcii 16x víc, než udává dnes módní výpočet "EBITDA". Co je EBITDA? (Finanční analýza, EBIT, EBT, NOPAT, EAT) Připomeňme si, že v předkrizovém období před pádem Lehman Brothers byla akciová bublina ve výši 14,7x víc onoho zisku na akcii. Přesto ženou američtí akcionáři cenu stále výš!

 

Všimněme si, jakého odvětví se tato raketová hra týká

 Na prvním místě jsou akvizice do zdravotnictví. Je skutečně náhodou, že se rozšiřují těžké epidemie a současně se zachytí pohyb ampulí zasílaných z USA s náplní SARS, neboli snětí slezinnou? Prý nefunkční...

Americká armáda omylem rozeslala živé vzorky antraxu ..

Proč to šlo tedy do oběhu, je záhada. Zda jsou epidemie skutečné přírodního rázu můžeme potom jenom spekulovat. V Africe s ebolou to bylo vysoce nápadné. Ebola: je to skutečně další z náhod?

 

A pak zde máme štiku, která přímo fascinuje svým vzedmutím: ropa a plyn

Na druhém místě je raketový vzestup akvizic do ropy a plynu, které mocně dohání akvizice do zdravotnictví. Kdo může investovat do akcií ropy a plynu, když americké vrty sice mají rekordní výtěžnost, ale zisky prudce klesají, ropné soupravy už nepracují a těžba je těžce ztrátová? Když nejhlupší propad v USA je u strojů a zařízení, které jsou k těžbě z břidlic potřeba? Kdo a proč tedy hraje tak vysokou hru u nás známou jako "letadlo"?

A přestože odvětví jako energetika má také hluboký propad, ropa a plyn raketový vzestup. Proč? Dokonce v období, kdy Írán po ukončení embarga spustí obrovský prodej ropy a plynu. Tak proč?

Na těchto záhadných akvizích se podílejí - samozřejmě kdo jiný než americké korporace: v čele je Goldman Sachs, Morgan Stanley a J.P.Morgan.

 

 Nejen zprávy ale i  následné  otázky Fed potvrzuje

Americká ekonomika v květnu a červnu pokračovala v mírném růstu. Nízké ceny ropy pomohly zvýšit spotřebitelské výdaje, zároveň však měly negativní dopady na aktivitu v energetickém sektoru. V pravidelné situační zprávě nazvané Béžová kniha, která mapuje vývoj ekonomiky, to ve středu uvedla americká centrální banka (Fed).

Útlum v energetickém sektoru podle Fedu pocítil i strojírenský průmysl, který zaznamenal slabší poptávku po těžebních zařízeních ze strany ropných a plynárenských společností.

Zaměstnanost se ve většině odvětví zvyšovala nebo alespoň držela na stejné úrovni. Objevily se nicméně zprávy o propouštění ve zpracovatelském a energetickém sektoru.

Šéfka Fedu Janet Yellenová ve středečním projevu před sněmovním výborem pro finanční služby uvedla, že příznivý vývoj ekonomiky Spojených států by neměly ohrozit ani problémy v zahraničí, například v Řecku a Číně.

Mezinárodní měnový fond (MMF) nicméně tento měsíc snížil odhad letošního růstu americké ekonomiky na 2,5 procenta z dříve předpokládaných 3,1 procenta. V příštím roce počítá MMF s tříprocentním růstem.

To vše jenom dává punc otázce: šílenství v USA - americké akcie rostou závratně do nebes!

Má to reálný základ, nebo nás čeká krize, jakou západ ještě nezažil? Pokud je to skutečně "letadlo", tak úprk do Asie byl excelentní předpovědí rusko-čínských ekonomických špiček. De-dolarizace bude katastrofou pro mnohé nejbohatší podvodníky světa a západ dostane smrtelnou ránu.

Může dolar skončit hegemonii mírovou cestou?

P.S.Už se přestává tajit, jak cena ropy drtí daleko víc západ nejen v Kanadě a USA, než Rusko a OPEC, Levná ropa drtí těžbu v Severním moři, těžaři zavírají vrty, ale cena akcií stoupá...

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

benda
před rokem

Ještě že jsme ve staré dobré české republice kde akcie jdou solidním, předvídatelným tempem stále dolů. Tedy jestli za tím není nějaká židoplutokratická manipulace

no on si na to kremelský vůdce již posvítí

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...