Je vzestup ekonomiky USA odpovědí na de-dolarizaci? Nebo je to smrtelná křeč?

 

 

Drama na propagandistických servrech vrcholí a nastávají zpravodajské extáze, které uvádějí mnoho občanů do transu nebo zmatení. Tak jak je to s tou de-dolarizací?


Jsou ti, co píší o de-dolarizaci, pouze ideologové ruské propagandy? Nebo hlupáci?

Tak se podívejme, co se vlastně děje - autentická fakta. A začněme z domova:

Česká republika: razantní navýšení dluhů - lidé nakupují jak zběsilí, prý je vše bez úroků, kdo nenakupuje na dluh, není Čech...  (občanské zadlužení 27.srpna 2015 atakuje dvoubilionovou hranici)!! A do toho vláda žádá banky o 100 miliard půjčky. Ministr Babiš a vláda ČSSD exceluje...

Vážně je to akcelerace kvality NAŠÍ ekonomiky? Promiňte, ale to jsou nesmysly!

 

Nejdříve ve zkratce co se děje a pak si ukažme na tyto důkazy včetně odkazů a ekonomických machinací.

Prý Wall Street zachránil všechny burzy světa a Amerika jede na vítězné vlně, nese se ekonomickým éterem... Jaká je však skutečnost? Předložme fakta proti americkým manipulacím a lžím:

Čínská ekonomika se začala přehřívat a souběh dvou faktorů - prudce stoupající mzdy a prudká devalvace měny sousedního velkého státu (rublu) vytvořila obrovskou nerovnováhu na trhu. Navíc tím začaly být ohroženy obrovské projekty "Hedvábné stezky" pod záštitou vznikající AIIB. Na toto musela čínská vláda reagovat a administrativním opatřením devalvovala jüan a logicky se zbavovala části amerických dluhopisů. Tento nečekaný prodej otřásl americkou burzou, následně asijskou a zpětně americkou, vyděsil usalašenou partičku z Wall Street včetně FEDu a ten okamžitě přispěchal s prohlášením, že za těchto okolností nebude v září hýbat se sazbou, protože by to mohlo zasadit dolaru tvrdý direkt. A to přesto, že USA prý raketově zvedají ekonomické ukazatele. Na toto prohlášení reagoval čínský bankovní systém, uvolnil ruce investorům a trhy se začínají uklidňovat, ceny se začaly zvedat.

A co tvrdí ekonomové podléhající americké propagandě?

Ve zkratce že Čína je na konci s dechem, Rusko se hroutí a americká ekonomika vstává z popela jako bájný Fénix, který zemře spálením sebe sama a opět se ze svého popela narodí mladší a krásnější... A prý je důkazem vzestup americké ekonomiky, zpevnění dolaru, uklidnění trhu a zvedání cen akciií.

Fénix
Fénix

 Bez důkazů nelze obvinit proamerické ekonomy z tendečních manipulací. Nuže:

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo růstu výrazněji, než se očekávalo. Hrubý domácí produkt stoupl v celoročním přepočtu o 3,7 procenta po růstu o 0,6 procenta v předešlém kvartálu, a zaznamenal tak nejvýraznější nárůst od minulého léta. Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/ekonomika-usa-ve-druhem-ctvrtleti-zrychlila-rust-na-3-7-procenta-psu-/eko-zahranicni.aspx?c=A150827_150103_eko-zahranicni_rts#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main

To je pravda, kdyby totéž netvrdily USA už před rokem. Tak proč se toto opakovalo s ještě tvrdším dosahem po roce? 

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí (pozor 2014) stoupla o rovných pět procent, tedy nejrychlejším tempem za posledních 11 let. Oznámilo to v úterý tamní ministerstvo obchodu. Opravilo tak svůj předchozí odhad, podle kterého růst zpomalil na 3,9 procenta ze 4,6 procenta ve druhém čtvrtletí.Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/ekonomika-usa-rostla-nejvice-za-11-let-akciove-trhy-lamou-rekordy-p8v-/eko-zahranicni.aspx?c=A141223_162402_eko-zahranicni_ozr

 Opět poslední týden

 Čínské akcie dnes ukončily sérii pěti obchodních dní v řadě, které vytvořily nejprudší propad od roku 1996 a index Shanghai Composite si připsal 5,3 procenta. Trhem se rozeběhly spekulace, že čínské autority začaly čínské akcie znovu aktivně nakupovat. Co je jisté, že Čína začala odprodávat americké dluhové papíry (Treasuries), protože má nedostatek amerického dolaru na další zásahy na jüanu.

(A právě tyto pohyby rozhodily akciový systém celého světa)

Zdroje z oficiálních čínských kruhů pro Bloomberg a uvedly, že Čína začala po šokové devalvaci jüanu prodávat americké dluhopisy (Treasuries), aby tak získala americké dolary k dalším zásahům na čínské měně. Prodeje amerického dluhu Čína dle těchto zdrojů realizuje přímo, ale i přes najaté agenty na trzích v Belgii a Švýcarsku. Prodeje byly údajně projednány s americkou stranou. Pro Spojené státy jsou nepříjemnou událostí.

 

Rekordní zadlužení investorů ale není problém jen v Číně. Týká se rovněž amerických protějšků. Ti měli v březnu na nákup cenných papírů vypůjčenou rekordní ...
Rekordní zadlužení investorů ale není problém jen v Číně. Týká se rovněž amerických protějšků.
Ti měli v březnu na nákup cenných papírů vypůjčenou rekordní ...

Následuje

Hlavní čínský index vzrostl přes pět procent, což je největší denní zisk od začátku července. Rostou i evropské akcie nebo cena ropy. A další odkaz, tentokrát Roklen.cz

Ekonomika USA prudce zrychluje. S ní roste dolar

Zastavme se u dalšího: takže výsledkem je růst dolaru , zlepšení ekonomiky USA, tvrdne dolar, ale současně prohlášení, že: Šéf newyorského Fedu, který je v současnosti hlasujícím členem měnového výboru FOMC, včera naznačil, že pravděpodobnost zvýšení sazeb na zářijovém zasedání v kontextu volatility na trzích klesla.

To je zajímavé. Při tak obrovském vzestupu se může přece ekonomika přehřívat a je třeba připravit brzdičky. Přitom se FED zoufale bojí hýbat se sazbou. To nemá žádnou logiku. Daleko pravděpodobnější je, že USA už jsou plně odvislé od pohybů v Číně a Rusku a že zpevnění dolaru je tragédií do příštího období, až poklesne zase domácí poptávka USA.

Opět je lehké dokázat: USA tvrdě kritizují Čínu za prý umělou devalvaci, Rusku se smějí, že rubl padá, i když se do Ruska vyváží prokazatelně hůř a hůř kvůli kursu, ale Spojeným státům zpevnění dolaru dělá radost? Nezbláznil se někdo, nebo lžou? Přitom USA proti kurzu jüanu dlouhodobě protestují. 


A pozor! O tomto masmédia mlčí!
500 mld. USD potřebuje ropný sektor, aby přečkal nízké ceny ropy - přežijí jen.. Nízké ceny ropy výrazně ohrožují celý ropný sektor. Více než samotnou produkci ovlivňují finanční situaci těžebních firem v USA...


Nečekaný pokles exportu

Podle komentátorů Peking devalvací reaguje zejména na zhoršování čínského exportu, který v červenci nečekaně klesl. Čína v posledních letech vedla politiku silného jüanu, která odpovídala na volání USA a dalších západních zemí po posílení dříve uměle nízko udržovaného kurzu a byla v souladu s novou orientací ekonomiky na domácí spotřebitele. To ale vedlo k poškozování vývozců. Zdroj: Čína devalvovala jüan, jeho kurz klesl na minimum za tři roky

 

čínský drak
čínský drak

Další indicie z Fedu o načasování růstu sazeb: „Faktor Čína“ hraje roli

Další devalvace. Čína stlačila kurz jüanu na čtyřleté minimum

zpravy.e15.cz › Zprávy › Burzy a trhy › Měny

12. 8. 2015 - V úterý zaznamenala čínská měna nejvýraznější propad za více než dvě desetiletí poté, ... Devalvace vyvolává obavy z eskalace měnové války a vede k ... vyvolává nejistotu ohledně termínu zvýšení úrokových sazeb v USA.

Toto vše dokazuje, jak státy BRICS (především Čína a Rusko) jsou už nyní silnými hráči na světovém trhu a USA s dolarem jdou do pozadí. Kdo si však myslel, že v září bude Velký třesk a dolar dostane "na zadek", bude zklamán. De - dolarizace je dlouhodobý proces. Je však nanejvýš pravděpodobné, že podzim bude "horký". Pokud data potvrdí trajektorii Ruska z poklesu do vzestupu i při nízké ceně ropy a dokonce při sankcích, bude to znamenat, že krizi prezident Putin s poradci a především s malinkou Elvirou Sachipzadovnou Nabiullinovou - Эльвира Сахипзадовна Набиуллина v čele ruské centrální banky zvládli excelentně a guvernérka Nabiullinová je mocnější a schopnější než celý Wall Street i s Bílým domem dohromady. A že když je žena sice malou postavou, ale s vysokou inteligencí, není nutné západní feminizace, aby se dostala až na vrchol i v Rusku.

Guvernérka CBRF Nabiullinová
Guvernérka CBRF Nabiullinová

Nyní budeme čekat na data v září, nejpozději v  říjnu, zda tento text potvrdí, či vyvrátí. Pařát dnes házi rukavici všem Roklenům a Patriím v hodnocení ekonomického světa globálně.

Petr Pokorný

Předešlé:


Den, kdy se zhroutil americký sen – dramatický světový převrat nastal

Mimořádná zpráva: první atak rusko-čínského tandemu na de-dolarizaci začal

Mimořádná analýza: drama začíná, akciové trhy se hroutí, sněhová koule se rozbíhá. Je to finální atak na dolar?

 

A dodatečně - tento nadpis před chvílí zveřejnila iDNES:  Krachující Rusko...

Krachující Rusko uvrhlo Kellnerův Home Credit do ztráty 2,44 miliardy

Autoři samozřejmě ČTK. Co dodat?

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Leon Tuzemák
před rokem

"Čínský export se v březnu (2015) překvapivě propadl o 15 procent, čekal se přitom dvanáctiprocentní růst. Místopředseda čínské vlády Wang Jang uvedl, že úřady musí učinit opatření na podporu vývozu, aby útlum exportního sektoru nebrzdil hospodářský růst. Největším exportním trhem Číny je Evropská unie, jejíž ekonomika se nyní potýká s negativními důsledky dluhové krize."
------
A já to považuji za pozitivní zprávu, ať se Čína klidně zhroutí, chamtivá americká a evropská velkoburžoazie si přestěhovaly do Číny výrobní kapacity a pracovní místa (outsourcing), vychytrale využívaly toho, že v Číně nejsou zákony na ochranu životního prostředí ani sociální systém. Teď má Čína znečištěné 2/3 podzemních vod, zamořenou zemědělskou půdu a je největším producentem CO2 na světě.

Když byl americkým prezidentem Bill Clinton, tak se pořád projednával Kjótský protokol - snížení emisí CO2, a věc se fakt vyřešila: přesunem výroby do asijských rozvojových zemí, kde se žádné ekologické limity dodržovat nemusí.

Globální kapitalismus je vrcholné stádium kapitalismu. Nebo přijde ještě něco horšího?

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...