Katalánsko - Evropa v pozoru - obsadí je americká armáda?

 

Catalunia
Catalunia

 

Katalánci se již tuto neděli chystají k volbám, které  rozhodnou o případném odtržení od Španělska. Podle premiéra Španělska Rajoye tamní regionální lídr Mas mezi Katalánci šíří desinformace o důsledcích, které by reálně odtržení od zbytku Španělska regionu přineslo.

 

 A to nejen z pohledu tamních financí, ale i veřejných důchodů a místa v Evropské unii a eurozóně. Podle předvolebních průzkumů to zatím vypadá, že by separatistické strany mohly získat více než polovinu křesel v regionální radě.

Jak španělská vláda a centrální banka, tak i vedoucí představitelé podnikatelské sféry i Evropská unie Katalánce varují před vyloučením z eurozóny a odstřihnutím tamních bank od financování Evropské centrální banky, což by pro Katalánsko znamenalo vážné následky. Mezi proroky ekonomické katastrofy v případě, že zvítězí katalánská nezávislost, se zařadila i německá kancléřka Merkelová, britský premiér Cameron či americký prezident Obama. Separatisté v čele s Masem však věří v pragmatický postoj EU a trvají na tom, že jednotnou evropskou měnu si udrží.

Finanční systém v ohrožení - výhrůžky a vydírání
Podle obhájců zavedeného evropského ekonomického a politického pořádku většina hlasovacích lístků odevzdaných v zájmu nezávislosti regionu povede k ekonomické katastrofě a tato varování se stupňují. Dvě největší španělské bankovní asociace, mezi jejichž členy se řadí i Banco Santander, BBVA nebo Banco Popular varují, že vyloučení z eurozóny přinese bankám se sídlem v regionu vážné problémy spojené s právní nejistotou. Katalánci by se tak mohli dočkat nedostatku likvidity a honu na banky, který by se nemusel tak výrazně lišit od nedávné situace v Řecku. Katalánská ekonomika však na rozdíl od té řecké není izolována od zbytku evropského finančního systému.

Pro evropské instituce by bylo velice obtížné pojmout všechny dopady náhlého finančního propadu nejbohatšího španělského regionu. V sázce není jen krátkodobé přežití největších katalánských bank, ale i celkové zdraví čtvrté největší ekonomiky eurozóny a udržitelnost jejího neustále rostoucího dluhu.


Katalánský případ
Podle posledních předvolebních průzkumů zveřejněných ve španělském deníku El País mají separatistická hnutí nakročeno k získání absolutní většiny 68 křesel (40 procent hlasů), což je dostatečný počet, který by umožnil Masovi tolik proklamované jednostranné vyhlášení nezávislosti regionu.

V případě katalánské nezávislosti Evropu čeká nepříjemné dilema. První možností je zatlačit na Madrid, aby se s nejbohatším regionem dohodl, což by současná vláda měsíce před parlamentními volbami nemusela být svolná učinit anebo přitlačí Katalánsko na pokraj finančního kolapsu jako v případě Řecka. Pak ale existuje riziko, že Katalánsko stáhne celé Španělsko s sebou.

Zdroj: BBG, BI

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...