Ekonomická sofismata aneb data, ze kterých by se snad i Bastiat zbláznil

Frédéric Bastiat by byl v šoku
Frédéric Bastiat by byl v šoku

 

Jsou poslední dva měsíce roku dvoutisicátého patnáctého a  ekonomické Nobelovy ceny za úžasný výpočet, při kterém našli  experti důkaz, že jsou na světě bohatí a chudí, byly rozdány.

 

Pojďme se na ekonomiku končícího roku 2015 podívat nikoliv očima amerických Nobelových hvězd, ale očima člověka. A najednou vše vidíme úplně jinak. Je to záhada, nebo Fata Morgana? Vynechme čísla, můžeme je doplnit později a pouze si popišme situaci zářných a nezářných ekonomik.

Tak nám zase USA a České republika vzkvétá. A nejsou prý lidi...

Čím to, že sýčkové poukazují, že Babišové dělají další dluh, i když je zde Rajská zahrada? A co teprve USA, kteří se už málem dopracovaly komunismu a pečení holubi jim létají do úst? Jak si potom vysvětlit, že je v USA skupina lidí, která si kupuje tryskáče, rakety, pozemky na Měsíci a Marsu a 90% občanů má starosti, aby mělo co do úst, potažmo na doktora a školní pomůcky? Vidíme úžasné Billy Gatese a jejich milodary, ale jaksi už se nikdo z nich nehlásí k tomu, že USA spotřebovaly čtvrtinu všech dluhů světa a pokud by dluhy splatily, byly by chudší než Bangladéš? Vidíme úžasné pozlátko pár pologramotných filmových hvězd,  mozkové kapacity z celého světa pracující pro lidi divného charakteru, kteří drží v šachu vojensky celý svět. Ten svět, který porazili jejich otcové a dědové vyhlazením indiánů a neskutečně těžkou prací v počátcích vzniku USA.

Všimli jste si, jak báječně v USA klesá nezaměstnanost, až srdíčko zaplesá?

Přestože se propouští, těžební průmysl je v depresi, strojírenství též, až... Až na zbrojní výrobu, která po Majdanu na Ukrajině v USA zázračně akceleruje. Najednou námořnictvo dostává obrovské sumy prý pro zářný budoucí svět, výrobci leteckých pum a letadel zvyšují výrobu o desítky procent a... Nejsou lidi. Plavidla Freedom nemá kdo vyrábět, pumy nemá kdo vyrábět, když ještě nedávno zbrojní průmysl USA propouštěl. A Lockheed Martin najednou nestíhá. I Financial Times se nad tou zářnou ekonomickou expanzí USA rozpývá. Stejně jako v roce 2002, když USA zaútočily na Afghanistán a Irák...

Nyní se dojednávají zakázky "pro Evropu", kdy NATO (rozumněj americká válečná mašinérie) žádá všechny státy, aby nakoupily americké zbraně. Litva s Polskem jsou v čele, už začaly pomáhat USA z krize......

I Babišův zázrak jede plnou parou vpřed

a i u nás nejsou lidi. Zástupy odpochodovaly do Bruselu, kde pracují na výhodných dotacích. Zástupy dalších, aby kontrolovaly ty, co kontrolují a zatímco stamiliardy korun míří na západ či Kajmanské ostrovy, Babiš je nucen dohlédnout, aby ani koruna na vesničkách nepřišla nazmar a aby ani jedna slepička či králíček od babiček nebyl prodán na černo. Ještě to tak, aby si kdejaká babka k důchodu přivydělala. Prý bratru se rozkrade i deset miliard v hospůdkách a tržištích, tvrdí kapacity z ministerstva financí, zatímco z naší země odchází každoročně několik set miliard a západ nám za to děkuje.

Možná se mnozí ptají, proč je najednou zájem o migranty, když nezaměstnaných je stále hodně. I Babiš prosí, aby mu nějací Ukrajinci do jeho Agrofertu došli. Inu, když Ukrajinec bude pracovat za deset tisíc, našinec se s tím spokojit musí také. Tuto strategii už dávno dříve zavedly USA, kdy zaměstnance drží pod krkem zástupy Mexičanů, kteří pracují za příslovečnou "babku". A tak se sice proti migrantům bojuje, ale tak nějak jinak, jenom do výše mezd, aby těm nejbohatším zbylo na pozemky na Měsíci, či na Marsu.

A že najednou Škoda Mladá Boleslav má stop stav? Že se nyní opravuje opravené a prošustruje se nemožné, jenom aby prapodivné dotace byly utraceny? Příští rok propad prostě svedeme na kohokoliv a vítězství je naše. Divný to ekonomický svět v současnosti. V příštích týdnech začnou docházet čísla, že se možná budeme divit. A možná také ne, Ono pracovat v ekonomické státní správě může být sice ošidné, ale nikoliv beznadějné. Stačí, když statistika vydá například číslo 2, jedni jásají, jak je líp, zatímco druzí pláčou, jak je ta dvojka malá. A našinec zakroutí hlavou, neb ať se dívá, jak se dívá, stále vidí číslo dvě a nic jiného.

No řekněte, neměl to Bastiat v devatenáctém století bez Nobelových expertů ekonomie a Nobelova dynamitu přece jenom snažší?

 

Petr Pokorný

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
DEMOKRACII V USA NAHRADILA VLÁDA KORPORACÍ
před 12 měsíci

"Novináři tomu nerozumí. Demokracie je prostě nahrazována korporativní mocí, píše americký analytik Roberts

Příčinami takové katastrofy bude hned několik faktorů, především jde o ekonomickou politiku Západu, předpokládající růst finančního sektoru jako podílu hrubého domácího produktu. Dalším faktorem je vytvoření takzvaných ofšorních pracovních míst — například v USA se snižuje účast ve výrobě zboží a službách, které se uskutečňují na trhu. Podle slov Robertse tyto dva faktory připraví lidi o ekonomické perspektivy. A ke ztrátě perspektiv politických přivede vytvoření Transatlantického a Transtichooceánského obchodního partnerství, která „odstraňují politickou suverenitu a mění vlády v globální korporace", domnívá se politolog.

„Demokracie je prostě nahrazována korporativní mocí", píše Roberts a zdůrazňuje, že podobná partnerství nezastupují zájmy společnosti, ale slouží zájmům korporací". Poté, co bylo uzavřeno partnerství, vládu je možné považovat za privatizovanou. Už nemají smysl zákonodárné orgány, prezidenti, premiéři a soudy", říká politolog.

Takovým způsobem, podle názoru analytika, výsledkem západní politiky mohou být násilné revoluce po celém Západě, až si společnost uvědomí, že ztratila kontrolu nad všemi aspekty svého života.

Současně existují země, které nejsou součástí podobných aliancí — Rusko, Čína, Írán, Brazílie, Indie, jižní Afrika. „Tyto země se stanou pokladnicí národní suverenity a společenské kontroly, zatímco na Západě svoboda a demokracie budou mizet", uzavírá Roberts."

http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/6922-novi...

Leon Tuzemák
před 12 měsíci

Velmi trefné.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...